Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GAFOVI NOVOG FAVORITA

Biden govorio da se natječe za Senat pa zamijenio ženu i sestru

Joe Biden
Foto: MIKE BLAKE/REUTERS/PIXSELL
1/12
05.03.2020.
u 14:05

Joe Biden osvojio je devet država, uključujući i Teksas, a mnogi ga ističu kao najiskusnijeg kandidata. No kao manu navode upravo njegovu dob te mu spočitavaju nedostatak energije i nebrojene verbalne pogreške

Američki je predsjednik Donald Trump mjesecima promatrao kaos u Demokratskoj stranci i zadovoljno trljao ruke, očekujući da će premoć odnijeti krajnje lijevi senator Bernie Sanders koji bi mu na predsjedničkim izborima 3. studenog bio lak zalogaj. No nakon objave rezultata “superutorka” tijekom kojeg je bivši potpredsjednik i umjerenjak Joe Biden (77) preokrenuo unutarstranačku utrku, Trump se zasigurno zabrinuo.

Pametni vrh stranke

Bidenova pobjeda u utorak omogućila mu je kao simbolu establišmenta stranke da istakne sebe kao jedinog koji može pobijediti Trumpa i kao najiskusnijeg političara stranke. No upravo to preveliko iskustvo zabrinjava neke analitičare, posebno kada se pobroje svi verbalni gafovi koje je samo tijekom nekoliko mjeseci kampanje Biden napravio. Iako je njegova kampanja prije samo tjedan dana izgledala kao propala stvar, Biden se prekjučerašnjom pobjedom pozicionirao kao glavni favorit na unutarstranačkim izborima. Osvojio je čak devet država, uključujući i Teksas. Pobijedio je i u Sjevernoj Karolini, Massachusettsu te Minnesoti.

Demokratskoj stranci nije svejedno hoće li se protiv Trumpa 3. studenog natjecati Sanders ili Biden zato što se istog dana održavaju izbori i za Kongres te za guvernere 13 država. Kandidira li stranka socijalista Sandersa, boji se njezin vrh, svi će se kandidati morati ograđivati od svog kandidata, a to bi im moglo naštetiti na izborima. Zato je vrh stranke primorao druge umjerene kandidate, Amy Klobuchar i Petea Buttigiega, da se povuku neposredno uoči superutorka, te da podrže Bidena, kako bi svi centristički glasovi otišli bivšem potpredsjedniku. Iako svi rezultati “superutorka” jučer još nisu bili poznati, Bidenova pobjeda u devet država znatno je bolji rezultat od Sandersova trijumfa u četiri savezne države.

Prema jučerašnjim predviđanjima New York Timesa o broju delegata koje će osvojiti svaki od kandidata, Biden je prešao u vodstvo. Nakon što se pobroje svi glasovi “superutorka”, bivši potpredsjednik u dva mandata pod Barackom Obamom trebao bi imati 670 delegatskih glasova, a Sanders 589, no za pobjedu treba imati 1991. Mike Bloomberg koji je uložio stotine milijuna dolara da bi dobio nominaciju, bio je razočaran slabim rezultatima u utorak pa se jučer povukao iz utrke i podržao Bidena.

Trump ga zove ‘uspavani Joe’

Bidenovu je kampanju dosad obilježio niz gafova što je mnoge analitičare navelo na to da mu spočitavaju premalo energije i previše godina. Tako je nedavno u Južnoj Karolini rekao: “Ja sam Joe Biden i demokratski sam kandidat za Senat”.

– Biramo (...) istinu ispred činjenica – rekao je na jednom skupu. Na drugom je tvrdio da su “siromašna djeca jednako pametna i talentirana kao i bijela djeca”. Tijekom jedne od debata rekao je da je u posljednjih 13 godina vatrenim oružjem ubijeno “150 milijuna Amerikanaca”, dakle pola populacije zemlje. Kao šlag na tortu došao je intervju prije nekoliko dana gdje je najpoznatijem novinaru Fox Newsa, Chrisu Wallaceu, kojem je odgovarao na pitanja upravo o gafovima, u posljednjim sekundama razgovora rekao: “Hvala i vama, Chuck”.

Nakon pobjede u utorak, u trenutku slavlja, mogući budući predsjednik SAD-a uhvatio je za ruku svoju suprugu i rekao velikom skupu: “Ovo je moja mlađa sestra Valerie... Ne, nije, zamijenile su se.” Nije zato ni čudno da je Trump za Bidena rezervirao i nadimak “Uspavani Joe”. Prema posljednjim anketama, Biden vodi ispred Trumpa u ključnim državama s 50 prema 43 posto.

Komentara 4

Avatar mofo
mofo
14:23 05.03.2020.

Nakon petesetak gafova i gorih od ovih, vi napokon nesto napisete.. a kad trump napise u tweetu cofefe pisete 5 dana kao da je smak svijeta.. hvala Bogu na internetu, vas "novinara" jos za koju godinu nece uopce trebati...

PL
@ploto@
17:04 05.03.2020.

Gdje nalaze likove poput Bidena ? Negativna selekcija u punom jeku.

DU
Deleted user
14:36 05.03.2020.

Ma zakaj bi se Trump zabrinuo??? Zbog tog ishlapljelog starčeka koji više ni ne zna kaj govori?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije