Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.05.2019. u 08:26

Ministar uprave Lovro Kuščević najavljuje da će novi zakon biti donesen vrlo brzo, do ljeta. Pri tome napominje da će se tim zakonom bitno poboljšati rad Povjerenstva. Prema njegovu mišljenju, Povjerenstvo se sad bavi trivijalnostima

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa jedan je od najvažnijih antikorupcijskih alata u Hrvatskoj. U dosadašnjem radu to je Povjerenstvo odigralo važnu ulogu u detektiranju i kažnjavanju, onoliko koliko je u njegovoj moći, sukoba javnog i privatnog interesa državnih dužnosnika. Odluke Povjerenstva dovodile su do padova najmoćnijih političara, poput bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. Javno objavljene imovinske kartice političara na vlasti, državnih dužnosnika i čelnika javnih tvrtki jedan su od bitnijih mehanizama za kontrolu onih koji upravljaju javnim i državnim novcem. No Zakon o sprječavanju sukoba interesa ipak je potrebno mijenjati, u tome se slažu i vladajući i članovi Povjerenstva. Postojeći Zakon je u nekim odredbama apsurdan.

Tako čelnike državnih tvrtki tretira kao državne dužnosnike, pa kad ih se želi imenovati u neku drugu državnu tvrtku, to nije moguće jer kao državni dužnosnici ne smiju godinu dana od dana prestanka dužnosti postati članovi uprava državnih tvrtki!? Tu bi odredbu trebalo korigirati samo u tom segmentu, ali potrebno ju je ostaviti te i dalje onemogućiti da se, primjerice, ministri, njihovi zamjenici ili pomoćnici odmah nakon prestanka dužnosti mogu zaposliti u nekoj državnoj tvrtki, i to iz njihova dosadašnjeg resora, bilo u upravi ili na nekom od niže rangiranih, direktorskih mjesta. Političarima treba zaprijetiti i puno većim novčanim kaznama.

Ministar uprave Lovro Kuščević najavljuje da će novi zakon biti donesen vrlo brzo, do ljeta. Pri tome napominje da će se tim zakonom bitno poboljšati rad Povjerenstva.

Prema njegovu mišljenju, Povjerenstvo se sad bavi trivijalnostima, a nakon donošenja novog zakona počet će se baviti bitnim stvarima i neće više biti samovolje u njegovu radu nego će procedura biti jasno propisana. Na rad Povjerenstva žale su svi oni koji su na vlasti. Stoga bi bilo zanimljivo čuti što bi Kuščević kao oporbeni zastupnik mislio o radu tog Povjerenstva koji propitkuje sukobe interesa njegovih političkih oponenata koji su na vlasti. Bi li i sa te pozicije smatrao da se Povjerenstvo bavi trivijalnostima?

VIDEO 16 najmoćnijih žena u hrvatskoj politici i društvu:

Komentara 6

BI
billynik
10:08 12.05.2019.

Ništa to povjerenstvo nije napravilo osim sto je poslužilo ljevičarima da prave nered. A odlaskom Karamarku i to zbog ženinih poslova Hrvatska je samo izgubila spor i nekoliko milijardi koji je Milanovićeva vlada gurala a znala je da to ne može dobiti. O kakvom je tijelu riječ najbolji je primjer danas njegova nekadašnja šefica.

VJ
vjernicibrkićlucićitomašević
10:46 12.05.2019.

Bilježnik Mišoci smatra se "bogom" općine, pa veli da cijelo Jalševo u svojoj šaki drži. Debeo je kao da je žirom pitan, na nabuhlom licu ima malo bradice, ali je osuto crvenimi pjegami, žute oči gleđu prezirno u svijet, šiljasta glava sa tupim nosom ni da bi se makla na debelu vratu. Obuci toga čovjeka u zamrljan bekeš, natuci mu mastan šešir, daj mu prostu lulu s dugim kamišem, i evo ti "viteza od birse". Kad je taj čovjek došao za bilježnika u Jalševo, morade od načelnika uzajmiti novaca da si kupi tri cijele košulje i jedan par čizama; danas nagrabio si je, kako ljudi vele, imetka do deset tisuća forinti. Treba znati da ima sto forinti plaće. U samom mjestu žive dosta kukavno, stan mu je blatan, nečist, "gospodarica" neka ženska iz okolice, koja je prije guske pasla, a sada u svili koraca. Pitaš li kako je dobri Mišoci došao do svoga malenoga bogatstva? Ponajprije guli dakako narod i pobire užasne takse, o kojih ništa ne sanja ni slavna županija ni visoka vlada. Povrh toga umije vrijedni bilježnik ugoditi svakoj stranci i svakoj vladi. To je dakako čudno, gotovo nepojmivo, al je opet živa istina. svaka sličnost s ovim na slici je slučajna.

JE
Jednakost
08:35 12.05.2019.

Kuscevic samo,.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije