Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Otkrivamo tko ostaje bez socijalne pomoći!

Branitelji zahtjeve podnose 
državnim uredima, socijalni 
centri provjeravaju podatke
07. siječnja 2014. u 14:06 105 komentara 65930 prikaza
Milanka Opačić
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Oko 4300 korisnika opskrbnina od 1. siječnja 2014. godine ostaje bez ove vrste socijalne naknade. Posljedica je to stupanja na snagu Zakona o socijalnoj skrbi koji uvodi “zajamčenu minimalnu naknadu”.

Neuređeno i nepravedno

Poanta je da se prvi put uvodi imovinski cenzus za određivanje socijalne kategorije, a ne samo novčana primanja kako je to bilo dosad. Primjerice, osoba koja ima mjesečna primanja manja od tisuću kuna, ali živi sama u stanu od 180 kvadrata u središtu Zagreba ne može se tretirati isto kao i starac koji s istim primanjima živi u potleušici u Gvozdu. Prvi može prodati ili iznajmiti stan i osigurati si minimalna sredstava za život, dok drugi bez pomoći države teško može preživjeti.

Problematici “socijale” godinama se nije sustavno pristupalo pa je to područje neuređeno i nepravedno. U Hrvatskoj postoje čak 72 socijalne naknade koje služe za podmirenje sličnih potreba ili zaštitu od sličnih rizika. To je dovodilo do multipliciranja i preklapanja prava, ali i njihove zloporabe. Korak prema uređivanju toga područja uvođenje je “zajamčene minimalne naknade” – oblika socijalne pomoći koji objedinjava četiri dosadašnje naknade: produljenu novčanu naknadu za nezaposlene, pomoć za uzdržavanje te opskrbnine koje su proizlazile iz dva propisa – Zakona o pravima hrvatskih branitelja i Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata (II. svjetski rat).

– Smisao je da se sve naknade stave na jedno mjesto. Ne samo radi njihove lakše kontrole, već i radi pravednije raspodjele. Često se, naime, događalo da višečlane obitelji ostvaruju veći broj naknada, od dječjeg doplatka, pronatalitetnog dodatka, rodiljske naknade, naknade za nezaposlene, novčane pomoć koju daju lokalne jedinice i da tako mjesečno skupe po 9 ili 10 tisuća kuna, dok istovremeno samci žive sa 600 kuna mjesečno – kaže Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih. Ministrica napominje da će koncem siječnja, kada se prime svi zahtjevi, imati točnije podatke o korisnicima minimalne naknade. No nakon izuzimanja iz sustava osoba koje imaju imovinu da si mogu osigurati egzistenciju i preraspodjele sredstava, minimalna naknada za samce bit će povećana za 200 kuna. Upravo su samci i samohrani roditelji, ističe ministrica, najugroženija skupina koja traži posebnu brigu države. Ministarstvo branitelja ostavilo je oko 10 milijuna kuna za braniteljsku populaciju kojoj će trebati dodatna pomoć nakon ukidanja opskrbnina i njihova uklapanja u zajamčenu minimalnu naknadu.

Milanka Opačić novi zakon Socijalna naknada 2900 kuna, kao i bruto minimalac mladi Socijalna slika zagreba Nezaposleno sve više mladih, a sve ih se veći broj i deložira... EU stroža pravila Želite socijalnu pomoć ili posao? Evo, riješite kviz!

Utvrđivanje cenzusa

Korisnici opskrbnina, među kojima je više od polovice branitelja, zahtjeve za minimalnu naknadu trebat će podnositi uredima državne uprave. Uz zahtjeve će dobiti formulare i popuniti podatke za utvrđivanje socijalnog statusa. Podatke će obraditi centri za socijalnu skrb i vratiti ih uredima državne uprave.

– Centrima je ostavljena procjena nekretnina, tj. mogućnosti njezina stavljanja u funkciju pri utvrđivanju imovinskog cenzusa – kaže Opačić objašnjavajući da se ne može isto tretirati kuća na moru koja se može iznajmljivati ili kuća na selu u Banovini.

Tko novim pravilima gubi pravo na minimalnu naknadu

Samac ili član kućanstva koji osim kuće ili stana u kojem živi ima i drugu nekretninu, može je iznajmiti. Isto vrijedi i za onog koji ima poslovni prostor, a ne koristi ga za registriranu djelatnost, ili tko ima vrijedne pokretnine poput plovila, umjetnina i sl.

Samac ili član kućanstva koji ima u vlasništvu imovinu čijim bi korištenjem ili prodajom a da si ne ugrozi osnovne životne potrebe mogao osigurati sredstva u iznosu zajamčene minimalne naknade

Samac koji je sklopio ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju, i to kao primatelj uzdržavanja

Samac ili član kućanstva koji je u razdoblju od tri godine prije podnošenja zahtjeva prodao ili darovao imovinu, odrekao se prava na nasljeđivanje ili ustupio svoj nasljedni dio ako si je time mogao osigurati uzdržavanje u iznosu zajamčene minimalne naknade i nakon podnošenja zahtjeva

Samac ili član kućanstva koji ima osobno vozilo koje ne služi njemu ili članu kućanstva za prijevoz jer je invalid, koje ne služi za prijevoz starije ili nemoćne osobe ili teško pokretne osobe ili mu pak nije nužno jer živi u mjestu koje je prometno izolirano     

Kapaciteti covid odjela karlovačke bolnice popunjeni, na respir
Došlo je do nekih promjena
Nove preporuke HZJZ-a: Tko ne mora u karantenu, što napraviti ako ste bili u bliskom kontaktu...
Bota Dental
Moderna stomatologija
Više se ne morate bojati zubara: Ona je sa stomatološkom bušilicom u ruci maltene prohodala
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Antiflašist:

  Zar se stvari nikad ama bas nikad ne mogu nazvati pravim imenom. Radi se o bezocnoj krađi i luđacima koji su osmislili sustav u kojem cd rom sa 7 djece skupi i do 10.000 kuna, za to vrijeme blagajnica u ... prikaži još! trgovackom centru radi za 2,8 tisuce ukljucujuci nedjelje i blagdane. Stvari ce doci na mjesto tek totalnim i pozeljnim bankrotom sustava jer ovo je van svake pameti.

 • Štrumfeta:

  Zahtjevam objavu registra korisnika "socijale" pa da vidim dali moj susjed koji redovito ide po vinogradima uz zarađenu nadnicu prima i socijalnu pomoć i ima besplatno dopunsko osiguranje...Pa ako idemo u štednju počnimo od lažne sirotinje koja prima socijalu i ... prikaži još! ide ljetovati na crnogorsko more, o njihovim proslavama rođendana se priča po gradu a oblače se bolje od susjeda koji radi u javnoj ustanovi, koji ima redovita primanja i kojem malo-malo smanjuju plaću i već 3 godine nije djecu odveo na naše hrvatsko more...Pozdravljam sve koji se prepoznaju u ovom komentaru

 • acer7:

  možda konačno i vlada napraviti neki dobar potez. nakon 22 godine bilo bi to čudno ali evo. Ja se samo bojim za rome koji imaju veća socijalna primanja nego obitelji u kojima svi rade.