Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lažne otmice

Bez panike, otmičara nema! Stvaran je jedino strah roditelja

ucenici
Foto: Željko Hladika/Pixsell
1/4
08.11.2011.
u 23:00

Iako su se prijave pokazale tek proizvodom bujne dječje mašte, policija vrlo ozbiljno pristupa svakoj od njih: Što ako se scenarij s otmicom djeteta jednom uistinu i dogodi?

Bio je visok, za pola glave viši od njegova oca, i mišićavih ruku. Želio ga je uvući u crni volkswagenov kombi sa zatamnjenim staklima. Tablice nije vidio, čini mu se da su i one bile zatamnjene. Nakon svega, udario ga je u šakom u leđa. Još ga boli...

Srećom, ovaj se mračni scenarij odvio tek u mašti 10-godišnjeg dječaka iz Koprivnice, no prije nego što će se utvrditi prava istina, dječak je dobrano uplašio svoje roditelje, koji su pak alarmirali školu i policiju. Kako i ne bi. Dječak je do najsitnijih detalja ispričao kako ga je navodni napadač dočekao na uglu zgrade, uhvatio za torbu, srušio na tlo i odvukao do garaže. Ondje se otrgnuo, udario ga nogom i spasio se bijegom u školu...

Upute za ponašanje

Koprivnički slučaj posljednji je u nizu sličnih dojava o, ispostavilo se, lažnim otmicama djece što se poput požara šire središnjom Hrvatskom. Naime, u četrdeset dana policijske uprave kontinentalne Hrvatske zabilježile su dvadesetak prijava uznemirenih roditelja i nastavnika.

>>Djecu "otimaju" samo u kontinentalnoj Hrvatskoj

Počelo je na karlovačkom, proširilo se zagrebačkim područjem, zbog čega su mediji čak špekulirali o "organiziranoj bandi koja ordinira u crnom kombiju". No, kombi je jedini zajednički element ovim pričama, doduše, ni taj nije dosljedan jer se katkad pojavljivao crni, pa sivi kombi, a katkad i neko treće vozilo. Također, pokazalo se da prema opisima djece nije riječ o istim ljudima. U jednoj prijavi otmičar je visok, nabildan i ćelav, u drugoj su dvije mlađe osobe, u trećoj je otmičar – žena.

Jedino što je zasad stvarno, čini se, jest strah i zabrinutost roditelja, s čime se slažu i naši ugledni dječji psiholozi i psihijatri.

– U nekim slučajevima zasigurno je riječ o nedostatku pažnje u obitelji, a kod nekih se radi o dokazivanju pred vršnjacima, zbog osjećaja beznačajnosti u društvu – mišljenje je neuropsihijatrice prof. dr. sc. Dubravke Kocijan-Hercigonje, koja ima i savjet za roditelje.

– Trebaju sjesti s djecom i razgovarati, reći im da se takve stvari mogu dogoditi negdje u svijetu, ali kod nas gotovo nikad. Roditelj pritom ne smije pokazati nikakvu paniku, nego djetetu treba dati jasne upute kako se treba ponašati – kaže stručnjakinja.

Psihologinja dr. sc. Bruna Profaca upozorava, pak, da su širenju glasina podložni svi, i odrasli i djeca, te da se glasina prenošenjem mijenja i postaje sve neobičnija i "strašnija".

– Nije neobično ako neko dijete širi neku glasinu o kojoj se mnogo govori u medijima. Kao i odrasli, i dijete može imati iskrivljeno viđenje, može sumnjati u ono u što drugi ne sumnjaju, a može glasinu širiti zbog loše namjere ili jednostavno – zabave... Ako time dobiva prostor u medijima, to je dodatni rizični faktor. I zato su, uza sve druge, i mediji i te kako odgovorni. Glasina se može uspješno zaustaviti samo jasnom i provjerenom informacijom. Važno je da odrasli djeci ne prepričavaju glasine. Ako dijete pita, treba mu jasno reći što je istina, a što ne te odakle nam prava informacija. U obiteljima se TV i ostali mediji konzumiraju "usput" i nije neobično da se nejasno obrađene teme prenose kao "istine" jer se glasina i inače rijetko preispituje – upozorila je dr. sc. Bruna Profaca.

Apel medijima

Iako javnost vjeruje da su otmice djece učestala pojava, policijske statistike pokazuju drukčije, pa je od 2005. do danas zabilježeno tek 11 otmica djece. No, u većini tih slučajeva nije riječ o klasičnoj otmici, već o obiteljskim nesuglasicama, gdje bi jedan od roditelja uzeo dijete bivšem bračnom partneru ili su otmičari bili bake i djedovi.

"Kako se ne bi širila nepotrebna uznemirenost javnosti, apeliramo da na objektivan način tretirate ovu temu uzimajući u obzir specifičnost dobi u kojoj se djeca dojavitelji nalaze", poručili su iz zagrebačke policije kad je utvrđeno da je svih osam dojava o pokušajima otmice na njihovu području – lažno.

No, iako su se prijave pokazale tek proizvodom bujne dječje mašte, policija vrlo ozbiljno pristupa svakoj od njih. Neka tako i ostane jer što ako se scenarij s početka naše priče nekom djetetu uistinu i dogodi?

Komentara 3

ME
melanija
08:37 09.11.2011.

bila sam djevojcica 12-13 godina, negdje osamdesetih, kad me nepoznati muskarac vabio u svoj automobil, da ce me odvesti na veceru, istra, ja u tom trenu sama na plazi. lik je ocito vrebao takve. dakle, moze se dogoditi, i kod nas, itekako!

AV
avalonx36
13:01 09.11.2011.

ne mogu komentirati ostale slucajeve ali moje dijete je bilo zrtvom pokusaja otmice. bila je 2 puta na razgovoru u policiji koja je izuzetno korektno i pazljivo obavila razgovor s njom te je ustanovljeno da ju je nepoznata osoba probala zapovjednim tonom nagovoriti, natjerati da ude u auto. zato me izuzetno boli i vrijeda kada se govori da je to sve jedna velika laz i izmisljotina. na moju srecu nije se dogodilo najgore samo zato jer se je ona jako preplasila i pobjegla. zato gospodo novinari pazite sto pisete.

DE
deus ex machina
02:28 09.11.2011.

NEMOJMO SAD....PRETJERIVATI !!! Mislim da ova djeca trebaju imati i te kakvog straha pred likovima koji se voze u crnim \"mečkama\",gunđaju nešto kao.....Lijepa naša tra la. la la...\" istovremeno grčevito držeći svoju lisnicu da im je koji \"partijski drug\" .....\"ne\"ne mazne\". Toliko o ....djeci!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije