Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nemaju potporu

Bez mature korupcija bi se vratila na fakultete

\'zivot..29.09.2006. ...pravni fakultet....studenti... snimio:Antonio Bronic\'
Foto: \'Antonio Bronić/Pixsell
1/5
12.11.2010.
u 10:30

Sve analize govore da su se na Medicinski fakultet u Zagrebu upisali najbolji kandidati u državi

Odluka Fakultetskog vijeća zagrebačkoga Medicinskog fakulteta da od iduće godine opet uvede prijamne ispite iznenadila je akademski svijet. Nije jasno zbog čega, uz rezultate državne mature, namjeravaju od iduće godine bodovati i uspjeh na prijamnom ispitu. Svoju odluku na fakultetu opravdavaju slabim znanjem biologije, kemije i fizike sadašnjih brucoša koje su upisali na temelju rezultata na maturi te objašnjenjem da to čine jer žele doći do onih studenata kojima je Medicinski fakultet u Zagrebu prvi izbor. Međutim, analiza ovogodišnjih upisa pokazuje da su im oba argumenta slaba.

Iznenađeni u MZOŠ-u

– Sve analize poslije upisa pokazuju da su se upravo na Medicinski fakultet u Zagrebu, uz Fakultet elektrotehnike i računarstva, upisali najbolji kandidati u državi, i to redom oni kojima je medicina bila prvi izbor – objašnjava Vedran Mornar, član Povjerenstva za provedbu mature. S druge strane, dodaje, ako su mislili da na maturi nema dovoljno zadataka iz biologije, fizike i kemije, mogli su to prijaviti Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje i to bi se lako promijenilo. Posebno je zanimljivo to da se ni jedan drugi medicinski fakultet u državi nije poveo za zagrebačkim.

Dapače, svi posve priznaju rezultate državne mature i ne kane uvoditi prijamne. Očito je zagrebačka Medicina našla uzore u Filozofskom i Pravnom fakultetu u Zagrebu koji su lani jedini od svih pravnih i filozofskih fakulteta tražili od kandidata da polože i dodatne testove. I to test logike na kojem je inzistiralo Pravo te test apstraktnog mišljenja i opće kulture koji se pisao na Filozofskom. Odluka Medicine u Zagrebu neugodno je iznenadila i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ). Podsjetili su kako je prije mature vladalo dugogodišnje negativno iskustvo s pitanjima i zadacima u prijamnim ispitima – u sastavljanju kojih nisu sudjelovali srednjoškolski nastavnici, već sveučilišni profesori i oni su sadržajem nerijetko izlazila bitno izvan srednjoškolskog gradiva. Time se, napominju u MZOŠ-u, godinama pogodovalo razvijanju industrije repeticija i priprema za upise na fakultete, čemu je matura napokon stala na kraj.

Manja kontrola upisa

Podsjetili su i kako je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić prekjučer u Saboru upravo maturu istaknuo kao bitnu antikorupcijsku mjeru. Jer činjenica je da je matura “izbila” iz ruku fakulteta mogućnost kontrole upisa.

Komentara 2

DU
Deleted user
13:20 12.11.2010.

Državna matura samo je još jedan loš pokušaj koji se svodi na mučenje naše omladine. Previše starih zlonamjernika radi na tzv. reformama sustava. Zašto mrze našu djecu ne znam!

AV
avatar1
16:45 13.11.2010.

Vjerojatno je Hrvatska među rijetkom zemljama koje pod izlikom autonomije sveučilišta dopuštaju \"državnim\" fakultetima da rade što i kako hoće. Ukoliko neki fakultet dobiva od države novce, onda i država ima neka prava. Ukoliko netko hoće samostalno odlučivati, trošiti našee novce kako je to trošio Tipurić i društvo neka izvoli osnovati privatni medicinski fakultet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije