Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTPISAN UGOVOR

Besplatan prijevoz vlakom za studente s područja Vukovarsko - srijemske županije

Foto: Branimir Bradarić
1/2
17.10.2022.
u 13:16

Predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz Željko Ukić rekao je kako će mogućnost korištenja neograničenoga putovanja po cijeni od 75 kuna koristiti oko 113.000 redovitih studenata od kojih njih oko 1000 sa područja Vukovarsko – srijemske županije.

Župan Vukovarsko – srijemske županije Damir Dekanić i predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz Željko Ukić potpisali su danas Ugovor o sufinanciranju prijevoza vlakom redovitih studenata s prebivalištem u Vukovarsko - srijemskoj županiji koji će svim studentima omogućiti besplatan prijevoz vlakom, Ukić je pojasnio kako je sukladno odluci Vlade RH iz rujna ove godine donesena odluka o provođenju pilot projekta povoljnijeg željezničkog prijevoza redovitih studenata za akademsku godinu 2022/2023. Zamišljeno je da se provedbom ovog pilot - projekta redovitim studentima omogući neograničeno korištenje željezničkog prijevoza na području Republike Hrvatske po jedinstvenoj cijeni mjesečne karte od 75 kuna odnosno 9,95 eura, u 2. razredu redovnih vlakova. Vukovarsko – srijemska županija otišla je i korak dalje te postala prva hrvatska županija koja za redovite studente s područja županije sufinancira i tih 75 kuna tako da do rujna iduće godine studenti s područja Vukovarsko – srijemske županije imati će besplatan prijevoz vlakom.

-Ovo je velika pomoć studentima ali i HŽ-u. Za ovu namjenu ćemo tijekom godine izdvojiti oko milijun kuna. Trenutno nismo zadovoljni dužinom trajanja putovanja ali je ova situacija, s obzirom na željezničku infrastrukturu i starost vlakova, optimalna. Vjerujem kako će se i to uskoro promijeniti na bolje – rekao je Dekanić.

Foto: Branimir Bradarić

Predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz Željko Ukić rekao je kako će mogućnost korištenja neograničenoga putovanja po cijeni od 75 kuna koristiti oko 113.000 redovitih studenata od kojih njih oko 1000 sa područja Vukovarsko – srijemske županije. Kazao je kako su već u pregovorima sa još nekim županijama i gradovima koji će za svoje redovite studente pokrivati djelomični ili cijeli iznos. Na žalost broj linija u putničkom prijevozu do daljnjeg ostaje isti.

-O broju linija odlučuje prometno tehnički uvjeti. Tako ćemo još jedan vlak na relaciji Osijek – Vinkovci uvesti poslije obnove kolodvora Laslovo. I prema Zagrebu ostaje 12 linija – rekao je Ukić.   

Podsjetio je i na odluku Vlade da se povodom godine mladih besplatan prijevoz vlakom omogući i za 78000 učenika osnovnih i srednjih škola tako da će ukupno oko 900.000 mladih moći koristiti ovu mjeru i na taj način stjecati naviku putovanja vlakom.

Na novinarski upit kada se može očekivati obnova vlakova i samim tim primjerenije uvjete putovanja i brzine putovanja Ukić je rekao kako je od kraja 90-ih godina prošloga stoljeća izostajalo značajnije ulaganje u obnovi voznoga parka.

-HŽ Putnički prijevoz trenutno raspolaže sa 40 novih vlakova, a očekujemo do kraja 2023. godine kako ćemo iz EU fondova osigurati još 21 novi vlak. Od tih očekivanih 21 novih vlakova u prosincu ove godine dobiti ćemo 3 nova vlaka. Do kraja 2025. godine imati ćemo više od polovice novih vlakova u prometu, a očekujem da do kraja desetljeća HŽ 100 posto zamijeni vozni park – rekao je Ukić.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar nekakav
nekakav
14:41 17.10.2022.

besplatan? to znači da hž neće ispostaviti nekome račun za prijevoz? ili će se to platiti iz džepa poreznih obveznika? što je tu besplatnog?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije