Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MARE NOSTRUM

Bespilotnim letjelicama protiv tajne imigracije

imigranti
Reuters/PIXSELL
15.10.2013.
u 13:08

Uz dronove će biti upotrebljeni helikopteri s optičkim instrumentima s infracrvenim zrakama te će biti upućena nova plovila talijanske ratne mornarice

Bit će upotrebljeni dronovi, letjelice bez pilota, u operaciji nadziranja Sredozemlja, dakle suzbijanja tajne imigracije te spašavanja. Uz dronove će biti upotrebljeni helikopteri s optičkim instrumentima s infracrvenim zrakama te će biti upućena nova plovila talijanske ratne mornarice, kazao je talijanski ministar obrane Mario Mauro na kraju sastanka vlade u palači Chigi, na kojem se raspravljalo o imigraciji zbog tragedija proteklih dana.

Operacija nadzora i spašavanja nazvana je Mare Nostrum, objasnio je ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano. Suvremenim tehnološkim sredstvima suprotstavit će se tajnoj imigraciji kako bi se spriječile tragedije, kao što su bili nedavni događaji kraj otoka Lampeduse u kojima je poginulo oko 400 imigranata.

Mare Nostrum bit će „vojna i humanitarna operacija koja predviđa povećanje nadzora, a time i sigurnosti za ljudske živote“, objasnio je Mauro i naglasio kako će se prvi put u takvoj operaciji upotrijebiti i golemi brod talijanske ratne mornarice San Marco u kojem je i bolnica, a ima i helikoptere velikog dometa. Osim toga, bit će upotrebljena još četiri broda talijanske ratne mornarice, dvije fregate i dva ophodna broda. Angelino Alfano objašnjava kako postoje međunarodna pravila za plovidbu, ali to ne znači da će talijanski brod izbjeglice izvučene iz mora odvoziti u talijanske luke. Svaki put će se ocjenjivati na osnovu mjesta operacije. Brod San Marco za misiju Mare Nostrum bit će operativan od 18. listopada, najavio je Mauro.

>> Sredozemno more postaje grobnica imigranata

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije