Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTAR ZDRAVSTVA

Beroš: 'Očekivali smo da će broj mrtvih početi padati, ali to se nije dogodilo, no jedan podatak ipak tješi'

Zagreb: Beroš i Fuch potvrdili kako srednjoškolci prelaze na online nastavu
Tomislav Miletic/PIXSELL
21.01.2021.
u 13:29

"Mislim da bi bilo najgore u ovom trenutku razmišljati o koracima koji nisu utemeljeni. Veći dio Europe zaoštrava mjere"

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je uoči sjednice Vlade u četvrtak kako u odnosu na prošli tjedan bilježimo 32 posto manje novozaraženih koronavirusom, a današnji podaci govore o 39 bolesnika manje na bolničkom liječenju te 15 manje na respiratoru.

Beroš kaže kako i dalje imamo visoke brojke umrlih koje tjeraju na oprez. "Očekivali smo da će brojevi preminulih početi padati, to se nije dogodilo, međutim, među onima koji se hospitaliziraju ipak nema toliko teških kliničkih slika", kazao je

Dosad je u Hrvatskoj cijepljeno 60.958 osoba, među kojima su 7843 osobe primile dvije doze. Beroš je rekao kako u Hrvatskoj nije dosad zabilježen novi soj koronavirusa te se u skladu s preporukama planira veći broj sekvenciranja virusa.

O tome je jučer bilo govora na Znanstvenom vijeću Europske komisije jer su u Europi zabrinuti zbog nove varijante virusa pa se preporučuje veći broj sekvenciranja genoma u situaciji kada se na nekom području pojavi veći broj zaraženih, što smo imali nedavno u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, te pri dolascima iz visokorizičnih zemalja, poput Južnoafrička Republike i Velika Britanije, pojasnio je.

Beroš kaže kako će se sekvencioniranje raditi u ustanovama koje imaju uređaj za takvu vrstu genske analize, poput Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", a vjeruje i da će se uključiti i znanstvena zajednica jer većina instituta ima takve uređaje. 

Kad je riječ o popuštanju mjera u Hrvatskoj, Beroš kaže kako je broj novozaraženih samo jedan element na osnovu kojeg se procjenjuje što s mjerama, no na to utječu i zimski mjeseci, epidemiološka situacija u okolini, pojava novih sojeva virusa, povećana mobilnost s obzirom na početak školske godine itd.

"Mislim da bi bilo najgore u ovom trenutku razmišljati o koracima koji nisu utemeljeni. Veći dio Europe zaoštrava mjere tako da nije realno očekivati popuštanje dok epidemiološka situacija ne bude jamčila neku sigurnost", rekao je Beroš.

Ključne riječi

Komentara 18

AL
alf85
13:39 21.01.2021.

manijaku....broj ne pada do kraja jer INACE STARIJI BOLESNI LJUDI SVAKE ZIME UMIRU OD GRIPA

SU
SULUD
13:48 21.01.2021.

Za 4 mjeseca počinje turistička sezona. Onda će se sve vratiti u normalu. I kafići i restorani, klubovi sve će proraditi. A znamo i kada će se sve ponovno zatvoriti,. Tako da Vili znamo sve

Avatar Jopa
Jopa
13:44 21.01.2021.

Kad je riječ o popuštanju mjera, što kažu vladari u novom svjetskom poretku tako će poslušnici u Hrvatskoj napraviti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije