Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMINUO TIJEKOM DIJALIZE

Beroš: Riječ je o stručnoj pogrešci. Ravnatelj bolnice slikovito opisao što se dogodilo

Ministar zdravstva Vili Beroš glasovao na glasačkom mjestu u Splitu
Milan Sabic/PIXSELL
30.09.2020.
u 19:14

U obitelji nisu htjeli ništa govoriti. Neslužbeno doznajemo da je netko iz obitelji već podigao kaznenu prijavu protiv bolnice

U Županijskoj bolnici Čakovec preminuo je 62-godišnji Antun T., a do tragedije je, po svemu sudeći, dovela pogreška medicinskog osoblja u inače rutinskom postupku. Navodno je riječ o pogrešci medicinske sestre.

- Pacijentu A.T.-u, kome je izrečena mjera samoizolacije zbog kontakta s pozitivnom osobom na COVID-19, 29. rujna učinjena je planirana rutinska terapija hemodijalize. Tijekom postupka je intravenski primijenjeno nedozvoljeno sredstvo koje se inače rutinski primjenjuje u lokalnoj primjeni kod takvih i sličnih postupaka - izvijestila je danas Županijska bolnica Čakovec.

Unatoč naporima liječnika koji su ga pokušali spasiti, nastupilo je zatajenje organa i smrt. Određena je obdukcija. Više od toga u bolnici nisu rekli jer je u tijeku istraga.

- Obaviješteno je nadležno Ministarstvo i sve nadležne institucije - ističe ravnatelj doc.dr. sc. Tomislav Novinščak koji je izrazio sućut obitelji preminulog. Ravnatelja smo nazvali kako bi dodatno pojasnio okolnosti koje su dovele do tragedije, i o kojem je to sredstvu, koje je greškom ubrizgano pacijentu, riječ. Rekao je da je da detalje ne može iznositi. Slikovito nam je kao usporedbu opisao da se, na primjer, deterdžent ne ubrizgava u krvnu žilu, ali se može koristiti na koži. Preminuli muškarac je iz sela Štefanec pokraj Čakovca. U obitelji nisu zasad htjeli ništa govoriti. Doznajemo da je netko iz obitelji već podigao kaznenu prijavu.

Preminuli muškarac redovito je odlazio na hemodijalizu, pa se i u utorak automobilom odvezao do bolnice. Hemodijaliza je postupak kojim se krv odstranjuje iz tijela i pročišćava preko uređaja dijalizatorom, nakon čega se ponovno vraća u tijelo. Tako se čisti od otpadnih tvari poput kalija, uree i viška vode u slučaju zatajenja bubrega.

- Riječ je o sumnji na stručnu pogrešku koju treba dokazati. Uz pacijenta su najčešće medicinske sestre i medicinski tehničari za vrijeme hemodijalize, a nju indicira liječnik - rekao je ministar Vili Beroš. Sudionici su, na neki način, priznali svoju grešku. Zdravstvena inspekcija obavit će nadzor i ubrzo će se znati više, najavio je Beroš.

Komentara 23

Avatar odvratni_ZG_kurir
odvratni_ZG_kurir
16:45 30.09.2020.

Onaj tko ima i najmanje povezanosti s onim dijelom zdravstva koje se obavlja isključivo s pacijetima nosi zaista veliku odgovornost. Koliko god čovjek kao faktor bio školovan, odgovoran i savjestan - greška sa događa. U ovom slučaju ta pogreška imala je vrlo tragičan ishod. Osobno ne poznam nikoga od onih koji su sudjelovali u događaju niti sam poznavao pokojnika. Za sve mi je strašno žao. Ljudski i stručno. Pogreška posljedično nalaže sankciju koje će biti i mora biti. Nositi se s sviješću i savjšću da je skrivljena ljudska smrt nije lagano. Puno snage onim ljudima kojima se greška dogodila.

Avatar taqa
taqa
17:10 30.09.2020.

Tko radi, taj i griješi. Samo u zdravstvu izgubi se ljudski život.

BR
branko7000
18:06 30.09.2020.

Obavlja li se hemodijaliza pod nadzorom liječnika ili to obavljaju samo sestre? Možda čak i praktikantice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije