Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TESTIRANJE U DOMOVIMA ZDRAVLJA

Beroš: Kome bi bolesni građanin trebao ići ako ne svome liječniku?

Zagreb: Ministar Beroš dao izjavu za medije nakon završene sjednice Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
13.01.2022.
u 14:52

Epidemiolozi, dodaje, ne mogu sami odgovoriti na izazove te njima treba pomoći

Znam da liječnici primarne medicine rade sjajan posao, ali ih moram još zamoliti da se organiziraju i pruže potrebnu zdravstvenu zaštitu svojim osiguranicima, kazao je ministar Vili Beroš govoreći o testiranju na koronavirus brzim antigenskim testovima. 

– Smatrali smo da je adekvatno da pacijenti dolaze svojim liječnicima po pomoć – rekao je i naveo kako je poznato koliko tko radi. 

– Svima iskazujem zahvalnost na trudu, no kada je riječ o potrebi, a ovo je potreba, molim da svi zajedno damo još jedan doprinos. Mnogi ravnatelji u bolnicama su u problemima i čude se reakcijama. Da, kad je riječ o organizacijskim izazovima, oni su tu. Zato su svi ravnatelji domova zdravlja dobili naputak – navodi te dodaje kako će liječnici biti dodatno plaćeni za provođenje testiranja.  

– Znam da su izazovna vremena, da su svi opterećeni, ali na sve skupa apeliram da u kontekstu pogoršanja epidemiološke situacije, da odgovorimo svi zajedno izazovima. Potpuno je jasno da nije dobro miješati pacijente, ali ako znate osiguranike, onda najavite kada ćete vršiti testiranje – navodi. Zbog toga bi se, kaže, smanjilo čekanje na testiranje. 

– Razgovarao sam s ravnateljima domova zdravlja, oni tu isto imaju ulogu. Može se u zajedničkoj prostoriji testirati – naveo je kao primjer. 

Osvrnuo se i na plaćanje dodatnog posla, odnosno provođenja testiranja, liječnicima primarne medicine. 

– Svaki prekovremeni sat, svako testiranje bit će plaćeno. Mišljenja sam da jedino unutar zdravstvenog sustava možemo odgovoriti na ove izazove. Liječnici su nadležni. Kome bi bolesni građanin trebao ići ako ne svome liječniku? – upitao je te najavio rješavanje brojnih nelogičnosti reformom. 

– Neki kažu da sam u ratu s njima. To nije istina. Ja sam u ratu protiv virusa, a oni su moji suborci – ustvrdio je. Epidemiolozi, dodaje, ne mogu sami odgovoriti na izazove te njima treba pomoći. 

– Kada je riječ o testovima, ravnatelji domova zdravlja dobili su naputak da naruče testove i dostave potrebne količine liječnicima. Znam da svi radimo već dvije godine gotovo na granici svoga maksimuma, međutim, novi izazovi su pred nama. Molim sve da još malo pridonesu svom djelovanju – rekao je ministar. 

Na pitanje je li nastao komunikacijski problem s liječnicima primarne medicine zbog toga što su za testiranje doznali preko medija, Beroš je rekao kako je na ranijoj konferenciji za medije najavljeno da će testiranje krenuti, no nije rečeno kada. 

– U sljedećem tjednu će se determinirati neki datum. Nije rečeno "sada to kreće" – naveo je te još jednom pojasnio kako će biti plaćeno svako antigensko testiranje, ne samo prekovremeni rad. – Želim biti pošten – ustvrdio je. 

VIDEO Brzi test dovoljan za COVID potvrdu, ali ona će vrijediti samo u Hrvatskoj.

 

Komentara 7

DU
Deleted user
15:32 13.01.2022.

Samo da ova ludost konačno prestane i da krene ispitivanje udjela odgovornosti za torturu koju ste provodili nad narodom (uključujući i glavne medije, jasno), a koja nije imala nikakve veze sa brigom o zdravlju. Možda će tada napokon i ovi najzagriženiji profesionalni provaxeri shvatiti da su bili potpuno u krivu i da nisu antivaxeri svi oni koji se ne žele cijepiti ovim vrlo profitbilnim i neučinkovitim preparatom za koji neki i dalje vjeruju kako je čarobna vodica. E, tada ćemo moći razgovarati o tome tko zaista misli da je Zemlja ravna ploča.

ST
sttipe
15:47 13.01.2022.

Onima koji od kovida najviše zarađuju...

DU
Deleted user
18:25 13.01.2022.

jednom, kad sve ovo prodje, treba vidjeti tko je na ovome sve zaradio...samo tad cemo saznat istinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije