Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što kažu analitičari?

Bernardićev istup je neprimjeren i ne priliči mu jer on nije prostak

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/3
05.05.2020.
u 20:53

U HDZ-u su uvjereni da je Bernardić pribjegao takvoj retorici jer mu je Milanović još jednom oteo primat na ljevici

Blizina parlamentarnih izbora, standardno, izaziva nervozu među političarima, u prvi plan u pravilu izbijaju stare ideološke podjele, no posljednji događaji ipak iskaču iz okvira prije viđenog u predizbornom vremenu. Prepucavanja dviju najjačih stranaka, nakon uvreda kojima je predsjednik SDP-a Davor Bernardić u nedjelju javno počastio predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića (HDZ), jučer su dobila nastavak u obliku priopćenja da je Jandroković dobio prijetnje smrću. Te su prijetnje u HDZ-u protumačili kao rezultat Bernardićevih izjava, a predsjednik Sabora cijelu je stvar prijavio policiji.

Podrška u SDP-u

Politički analitičari suglasni su da je Bernardićev istup, najblaže rečeno, bio neprimjeren.

– Teško je razumjeti zašto se itko u politici tako ponaša, no Bernardić nije jedini. Ovakvoj retorici političari pribjegavaju kada su sadržajno insuficijentni i kada nemaju što konkretno ponuditi. Tada pribjegavaju političkim ili osobnim diskvalifikacijama na najnižoj razini, što kod svakog normalnog izaziva averziju i ne može koristiti ni Bernardiću ni njegovoj stranci – komentirao je politolog Pero Maldini.

I stručnjakinja za političku komunikaciju Ankica Mamić kaže da je Bernardićeva izjava potpuno neprimjerena i da on kao šef opozicijske stranke mora paziti na svoj jezik u javnoj komunikaciji.

– Očito mu je netko savjetovao da to kaže, što je potpuno krivo. Ne priliči mu, nije on prostak. Time si je pucao u nogu i izgubio ono što je imao dosad, a to je da ljudi misle, kad već nema karizmu, da je barem pristojan – kaže Mamić.

Sociolog Dragan Bagić smatra da se Bernardić može izvući bez velike štete ispriča li se Jandrokoviću.

– Nije on izgovorio ništa što ne kola u javnosti, ali to ne može biti dio javnog diskursa – kaže Bagić.

Međutim, u krugu oko Davora Bernardića previše se i ne trude „popeglati“ štetu. Tri godine iz HDZ-a vrijeđaju Bernardića, napadaju ga sa svih strana, a sada kada im je uzvratio kukaju – kažu izvori iz vrha SDP-a.

– Jandroković je Nikoli Grmoji kazao nasred Sabora da je smeće, a premijer je Grmoju išao tući jer mu je rekao da je anemičan. Miru Bulja Plenković je u Saboru oslovljavao s gospodine Panj i nikom ništa. Tko je tada to problematizirao i pitao se može li premijer koji se tako izražava voditi državu – kaže izvor iz vrha SDP-a. No, očito je, dodaje, da HDZ-ovci mogu sve, a kada dobiju direktno u glavu, plaču i pišu priopćenja.

– Mogu se složiti da je Bernardić trebao paziti i da nam takav diskurs ne treba u javnom prostoru, ali neka i HDZ-ovci malo paze što rade i kako se ponašaju – dodaje izvor iz SDP-a. Naš drugi izvor iz SDP-a kaže da mu se Bernardićev stil izražavanja nimalo ne sviđa i da je i sam ostao zatečen onim što je čuo. Ne zna je li Bernardiću netko savjetovao da krene u takav suludi napad te kaže da ga ne bi čudilo da je tako i bilo. Očito ga je, dodaje, iznervirao zadnji potez HDZ-ovaca kada su na društvenim mrežama objavili fotografiju na kojoj se vidi da je Bernardiću i izaslanstvu SDP-a u Vukovara iza leđa razvijena zastava HOS-a s ustaškim pozdravom „za dom spremni“. Sramotno je, dodaje, što HDZ uopće situaciju iz Vukovara izjednačava s onim što se dogodilo u Okučanima kada je „za dom spremni“ prvi put proguran u državni protokol zbog čega se, kaže, Milanović s pravom okrenuo i otišao.

– Mi u SDP-u smo za to da se „za dom spremni“ zakonom zabrani. Naš je stav jasan. Neka premijer iz Bruxellesa kaže što je njegov stav – kaže izvor blizak Bernardiću.

Igrokaz u Okučanima?

U HDZ-u su, pak, uvjereni da je Bernardić neprimjerenoj retorici pribjegao zato što je svjestan da mu je Zoran Milanović još jednom preoteo primat na ljevici i umanjio utjecaj u SDP-u. Bernardić se, tumače u HDZ-u, zato nastoji javno „nadglasavati“ s Milanovićem i privući što veću pozornost. Šef SDP-a je, kažu, potpuno nevidljiv, propustio je poentirati na raspravi o insignijama HOS-a koju je, uvjereni su u HDZ-u, Milanović bespotrebno vratio u fokus javnosti. Uvjereni su da Milanovićevo forsiranje ove teme ima isključivo veze s predstojećim izborima, pri čemu odbacuju tumačenja da bi još jedno otvaranje ove teme moglo koristiti i HDZ-u u privlačenju odbjeglog biračkog tijela na desnici.

– Nama ta tema ne odgovora jer ponovo raste pritisak unutar same stranke, onih koji su poraženi u unutarstranačkim izborima, kao i desne oporbe, ukratko svih koji su na predsjedničkim izborima gurali Miroslava Škoru – kaže izvor iz Predsjedništva stranke.

Milanovića pritom proziva za nedosljednost, s obzirom na to da je HOS-ov barjak bio dio vojnog mimohoda koji je Milanović organizirao kao premijer. Naš izvor tumači kako bi posljedica tog Milanovićeva manevra moglo biti mrvljenje biračkog tijela na desnom centru i desnici, zbog čega je uvjeren da se na obljetnici Bljeska u Okučanima odigrao igrokaz u režiji HDZ-ovih disidenata, dogovoren s Pantovčakom.

Komentara 10

AB
abokatstir
23:12 05.05.2020.

od bere nikada čovjek.

DU
Deleted user
23:08 05.05.2020.

"Zanimljiva su objašnjenja nekih slavnih analitičara -:)! Po nekima pravi prostakluk postaje pravi prostakluk tek onda kad ga izrekne krivi čovjek. Do tada primitivni prostakluk ostaje samo neprimjeren!

DD
ddh
23:47 05.05.2020.

Mamicka pa analiticarka. Crveni i komunjare od glave do pete nije nikakva analiticarka, nego propagandistica SDP-a. Povlacenje teze, da on nije takav je jednostavno komunisticki bezobrazno izvrtanje istine. On je jos i gori. Bezobrazan, primitivan i lazljivac. Tipicno za komuniste.e. Da ima vlast u svojim rukama, opet bi nekakva nova OZNA klala protivnike i njima punila nekakve nove Hude jame.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije