Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Imam dvije tvornice i pet tvrtki u nekoliko država, a i dalje sama peglam

Vlasnica tvrtke Bernarda, specijalizirane za proizvodnju madraca, karijeru je počela tek u 45. godini, a danas ima dvije tvornice i pet tvrtki u nekoliko država
25. svibnja 2015. u 15:45 60 komentara 57439 prikaza
žene
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

– Tri mjeseca obilazila sam banke i molila ih kredit. Gledali su me u čudu, ženu bez iskustva i referencija. Ali nisam odustajala, kupila sam halu u Pušćinama i 1998. otvorila tvrtku. Sa 13 radnika stigli smo do 200 – kaže Bernarda Cecelja iz Varaždinskih Toplica, uspješna žena u hrvatskom biznisu.

Vlasnica tvrtke Bernarda, specijalizirane za proizvodnju madraca, karijeru je počela tek u 45. godini, a danas ima dvije tvornice i pet tvrtki u nekoliko država. Novu otvara u lipnju u Bjelorusiji. I ženama savjetuje da bez straha zaplivaju poduzetničkim vodama.

– Ne smiju se bojati. Kao žena nametnula sam se muškom svijetu, a uspjeh me nije promijenio. Nemam kućnu pomoćnicu, sama kuham, peglam i čistim – dodaje. Najavljuje i novi projekt: turističko-zdravstveni centar u kojem će zaposliti od 30 do 40 ljudi.

U Hrvatskoj živi podjednak broj žena i muškaraca, no samo 26% tvrtki i 33% obrta vode žene. Među njima je i Dragica Domjanić iz Preloga, koja je napustila siguran posao u ljekarni i otvorila knjigovodstveni servis D. D. Biro. Danas zapošljava 17 djelatnica, a vodi i hotel Panorama, koji je sagradio njezin suprug. – Svakoj ženi koja ima smisla za poduzetništvo savjetujem da krene tim putem – kaže. Smatra da danas žene i muškarci imaju podjednake uvjete za uspjeh. – Nama je, istina, obitelj na prvom mjestu, pa nam manje vremena ostaje za biznis i politiku, no nitko nas ne koči. Pitanje je u tome u kolikoj smo mjeri spremne prihvatiti izazov – zaključuje D. Domjanić.

>>Grabar-Kitarović: Nedostatak jasne gospodarske politike danas opterećuje sve poduzetnike

>>Naučite kako prebroditi sve izazove od najmoćnije žene hrvatskog biznisa

Sve je spremna za polaganje državne mature u Ekonomskoj i upravnoj školi Split
'Hodnici su uski, a razredi natrpani'
U splitskoj školi shrvani zbog preminule učenice: 'Upozoravali smo na ovo!'
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji
  • malena1983:

    Majko mila, kakvi komentari..bitnk je nešto ispaliti što nema veze s tekstom i temom. Proizvodi tvrtke Bernarda su super, iznimno kvalitetni, madraci fantastični. Ajmo malo dobrih komentara, nije ni čudo što ide sve k vragu.

  • Cupcake:

    Zbog ljudi poput ovih koji su ovdje ostavili negativne komentare, Hrvatskoj ne ide kao Sto bi moglo. Zloća, zavist, negativnost i ljenost - kako onda biti sretan?