Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"nisam kriv"

Berlusconi u mailu našem dopisniku: Presuda je politička

silvio berlusconi
Reuters/PIXSELL
27.10.2012.
u 13:45

Presuda je potvrda pravog sudskog nasilja nada mnom i upotrebe pravosuđa u svrhe političke borbe, napisao je Berlusconi

RIM – To je politička, nevjerojatna i neprihvatljiva presuda, napisao je bivši premijer Silvio Berlusconi u email poruci koja je stigla u sandučić elektroničke pošte Večernjakovog reportera u Italiji. Berlusconi se pisanim putem odlučio obračunati s presudom na četiri godine zavtora koju mu je izrekao prvostupanjski sud u Milanu, a zbog utaje poreza. 

Bez ikakve sumnje,  presuda je politička, kao što su politički bili svi procesi protiv mene. Bio sam siguran ga ću biti oslobođen optužbe koja je potpuno izvan stvarnosti. Presuda je potvrda pravog sudskog nasilja nada mnom i upotrebe pravosuđa u svrhe političke borbe, napisao je Berlusconi i poslao to svoje mišljenje na email adrese. 

Svoju nevinost Berlusconi opravdava s dvije činjenice za koje kaže kako su nepobitne. Kaže kako mu optužba pripisuje udruživanje s dvojicom američkih poduzetnika, a jednoga, kaže, niti ne poznaje.

Ima dokaze

- Da sam se kojim slučajem udružio s njima, bio bi potreban jedan telefonski poziv iz Mediasetova ureda za kupovinu da bi se kupila televizijska prava koja su ta dvojica poduzetnika htjela prodati bez da se pri tome plaća mito, objašnjava Berlusconi.

Drugo, u slučaju udruživanja odmah bi bio doznao da je mito u tolikoj visini plaćeno na račun odgovornih u službi za kupovinu i odmah bi ih otpustio, pošto je kroz taj ured prolazilo godišnje 750 milijuna eura za kupovinu prava, naglašava talijanski političar i dodaje da ni jedan poduzetnik ne može dopustiti da se krade na račun njegova poduzeća.

- Ostajem u politici, jer treba promijeniti takvom pravosuđe, izjavio je Berlusconi i na taj način opovrgao svoje povlaćenje s političke  pozornice. Ulazi u bitku protiv sudstva i "crvenih" sudaca kako naziva one koji mu izriču presude.

Ima li neke veze s presudom činjenica da je Berlusconi dva dana prije njezina izricanja objavio da se neće kandidirati za premijera na parlamentarnim izborima 2013. godine?

Naime, mnogi su napisali kako je Berlusconi vjerojatno znao da će biti osuđen pa je preduhitrio odluku svojim povlačenjem. No, Berlusconi odgovara kako se nije nadao osudi, a drugo ona nema nikakve veze i odlukom od odustajanja od kandidiranja u 2013.

 - Ja i moji odvjetnici smatrali smo da je bilo kakva osuda u ovom procesu nemoguća, a kako se  i kako iz obrazloženja, kazna je apsolutno izvan svake stvarnosti,  odgovara Berlusconi i poziva da se nešto učini protiv pristranih sudaca, jer s njima, kaže, ova država postaje necivilizirana, barbarska, nemoguća za život  te prestaje biti demokratska. 

- Žalosno je, ali naša država je danas takva, zaključuje Berlusconi.

No, tu trebamo spomenuti kako većina promatrača smatra kako Berlusconi ima neku svoju viziju pravosuđa i kako je za njega protuzakonito samo ono za što on misli da se kosi sa zakonom.

Već tri zastare

Njegovi odvjetnici vjeruju da će na drugostupanjskom sudu biti oslobođen.

Od 1994. kada je ušao u politiku Berlusconi je tri puta bio osuđen na prvostupanjskom sudu. Posljednji put je to bilo 1998. kada je bio osuđen na 2 godine i 9 mjeseci zatvora zbog korumpiranja Financijskih stražara u tri njihova odlaska u njegovu tvrtku na provjeru knjigovodstva. Na drugostupanjskom sudu je oslobođen, ali ne zato što nije bio kriv, nego zato što je predmet pao u zastaru.

Zbog lažnog prikazivanja bilance u kupovini filmske kuće Medusa, Berlusconi je na prvostupanjskom sudu bio kažnjen 1997. godine s godinom dana i 4 mjeseca zatvora, a onda je 2000. godine oslobođen na prizivnom sudu. Na 2 godine i 4 mjeseca bio je kažnjen 1998. u procesu All Iberian kako je bio nazvan račun preko kojeg je platio 23 milijarde tadašnji lira u nezakonitom financiranju Socijalističke stranke i njezina tajnika Bettina Craxija. Na drugostupanjskom sudu došla je zastara. Tako će vjerojatno biti i sada.

>>Berlusconi osuđen na 4 godine zatvora zbog utaje poreza!

Ključne riječi

Komentara 2

TO
Toni50
16:22 27.10.2012.

Presuda je potvrda pravog sudskog nasilja nada mnom i upotrebe pravosuđa u svrhe političke borbe, napisao je Berlusconi... To je svima imalo upoznatima jasno. Ali tako je kada bolesni i filozofi; navale na starca iz zavisti i jada bijede ondaa se to tako presudi...

Avatar Vladimir1204
Vladimir1204
18:23 27.10.2012.

Politicka ili pravedna, drugo nije ni zasluzio, od napredne Italije je napravio prciju ko Sanader i HDZ.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije