Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u nevjerici

Berlusconi sad tuguje u vili u kojoj je imao razuzdane zabave

Silvio Berlusconi
Reuters/PIXSELL
25.06.2013.
u 16:00

Presuda je ujedno i „uvreda za one Talijane koji vjerovali u mene i dali mi svoje povjerenje“ na izborima, dodaje Berlusconi i najavljuje kako će nastaviti svoju bitku za pretvaranje Italije u „slobodnu i pravednu državu“.

RIM – Bio sam stvarno uvjeren da će me osloboditi, jer nije bilo čina na osnovu kojega me mogli osuditi, izjavio je bivši premijer Silvio Berlusconi (76) o prvostupanjskoj presudi milanskog suda kojom je kažnjen na sedam godina zatvora i doživotnu zabranu djelovanja u državnim institucijama. Presuda je nevjerojatna, kaže Berlusconi i naglašava da je „nasilna kako se nigdje nije vidjelo ni čulo, a njome me se želi eliminirati iz političkog života ove države“. Presuda je ujedno i „uvreda za one Talijane koji vjerovali u mene i dali mi svoje povjerenje“ na izborima, dodaje Berlusconi i najavljuje kako će nastaviti svoju bitku za pretvaranje Italije u „slobodnu i pravednu državu“.

Dakle, Berlusconi ne odustaje od svog političkog djelovanja, a njegovi odvjetnici najavljuju žalbe drugostupanjskom sudu, sve do Vrhovnog suda.

Silvio Berlusconi se nalazi u svojoj vili u Arcoreu, pokraj Milana, u onoj u kojoj je priređivao zabave za djevojke, a među kojima je bila i tada još maloljetnica Karima El Maurogh, zvana Ruby po kojoj je i nazvan proces. Njegovi bliski suradnici kažu kako je utučen. Vjerojatno nije očekivao osudu, a sudsko vijeće sastavljeno od tri žene (Orsola De Cristofaro, Carmela D'Elia i predsjednica sudskog vijeća Giulia Turri) ga je osudilo strože od kazne koju je za njega tražilo tužiteljstvo (Ilda Boccassini, Edmondo Bruti Liberati i Antonio).

Zašto je kazna povećana? Osuđen je za maloljetničku prostituciju i zloporabu položaja. Predsjednica sudskog vijeća Giulia Turri pročitala je kako je Berlusconi „kriv“ ne više za iznuđivanje, ucjenjivanje prema okolnostima, već za prisilno iznuđivanje što je teže kažnjivo. Berlusconi je, na osnovu presude, prisiljavao osobe da čine nešto nezakonito, na primjer prilikom traženja da Ruby, nakon što je 2010. privedena u policiju zbog krađe, bude puštena i povjerena vijećnici regije Lombardije Nicole Minetti, koja je također dolazila na njegove zabave.

Berlusconi je, na osnovu presude čiji će tekst biti u cijelosti objavljen za 90 dana, prisiljavao i na iznošenje lažnih izjava.

Sutkinja Turri je tužiteljstvu predala svjedočenja 33 svjedoka obrane protiv kojih bi se mogla podignuti optužnica za lažno svjedočenje. Među tim svjedocima je većina djevojaka koje su dolazile na njegove zabave i na sudu su ih opisale kao bezazlene, kao i parlamentarci Berlusconijeve stranke Narod sloboda, kao što je podtajnik u ministarstvu vanjskih poslova Bruno Archi, zatim Valentino Valentini, senatorica Maria Rosaria Rossi i europarlamentarac Licia Ronzulli, pa pjevač Mariano Apicella, koji je s njime napisao pjesme, kao i službenica u milanskoj policiji Giorgia Lafrate. Sve te osobe bi mogle biti optužene za lažno svjedočenje. Pretpostavlja se da ih je na takvo nešto naveo Berlusconi obečavajući im položaje u politici, dok sve djevojke koje su svjedočile u njegovu korist dobivaju od njega mjesečno po 2.500 eura.

Suci su zaplijenili i imovinu Ruby i njezinog muža Luca Rissa, koji su, nakon jučerašnje presude Berlusconiju, otputovali na ljetovanje u Meksiko. Presuda bi mogla imati i posljedice po sudbinu vlade Enrica Lette, ako iz nje izađu Berlusconijevi ljudi, a takve prijetnje već stižu. 

>> Berlusconija glave došle večeri ‘visokog erotskog stupnja’

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije