Naslovnica Vijesti Svijet

Krvnika pratile čak 64 službe – uzalud

Gradonačelnik Berlina poslao je obiteljima žrtava pismo u kojem ih upozorava da će morati sami platiti taksi do mjesta komemoracije
20. prosinca 2017. u 16:51 1 komentara 508 prikaza
1. godišnjica napada u Berlinu
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Prije točno godinu dana, 19. prosinca 2016., Tunižanin Anis Amri kamionom se zaletio među posjetitelje prepunog božićnog sajma u Berlinu i usmrtio 12, a ranio gotovo stotinu osoba. Nekoliko dana poslije ubila ga je talijanska policija prilikom kontrole vozila u Milanu.

Anis Amri NOVI DETALJI ISTRAGE Berlinski napadač koristio je najmanje 14 identiteta!

Skandal s pozivnicama

Stanovnici Berlina, obitelji stradalih i cijeli politički vrh države na čelu s tehničkom kancelarkom Angelom Merkel, prisjetili su se jučer žrtava ovog bezumnog terorističkog čina. Na stepenicama ispred crkve koja se nalazi na mjestu pokolja uklesana su imena svih poginulih, a postavljena je i “zlatna pukotina” duga 17 metara koja simbolizira duboku ranu koja ostaje nakon napada.

Ipak ni komemoracija nije prošla bez skandala, pa se tako u medijima pojavilo pismo poziva na komemoraciju koje je berlinski gradonačelnik Michael Müller (SPD), poslao obiteljima žrtava, a u kojem se navodi kako im trošak prijevoza do mjesta komemoracije neće biti plaćen ako dolaze taksijem, te neka koriste javni prijevoz. Ovakva bešćutnost naišla je, naravno, na velike kritike javnosti.

1. godišnjica napada u Berlinu
1 / 21
1. godišnjica napada u Berlinu

Puno pitanja u zraku

Osim toga, i dalje u zraku ostaju neka pitanja koja do danas nisu dobila odgovore, a odnose se na propuste obavještajnih službi koje su poznatog radikalnog islamista, povezanog s terorističkom Islamskom državom, ispustile iz vida unatoč činjenici da su znali kako postoji opasnost da izvede napad. Šokantno zvuči informacija da su Amrija pratile čak 64 službe i da se njime bavilo nekoliko stotina službenika, a da je bez ikakvih problema počinio masakr.

Koliko je i nakon godinu dana velika opasnost od mogućih terorističkih napada sličnih onome kojeg je izveo Amri, pokazuju i napisi u njemačkim medijima o akcijama sada ipak pristupom ozbiljnijih snaga sigurnosti koje se u Berlinu i okolici provedene pet dana prije obljetnice prošlogodišnjeg terorističkog čina.

Bild i Berliner Zeitung objavili su naime, pozivajući se na izvore u policiji, da su u jednoj berlinskoj četvrti izvršeni pretresi stanova i uhićeno je nekoliko osoba iz islamističkog miljea koje se povezuje s Anisom Amrijem.

berlin, njemačka, kamion Sa 500 kg eksploziva 'Htio sam zavarati Islamsku državu': Njemačka policija uhitila Sirijca koji je dobio novac da izvede napad kamionom Anis Amri povezani slučajevi Talijanska policija: Istim je oružjem pronađenom kod Amrija u Italiji pucano i u Berlinu Thomas de Maizière 'NISU NI POKUŠALI' Njemački ministar okrivio pokrajinske vlasti: 'Mogli su uhititi Amrija i spriječiti napad u Berlinu'
Dobi.hr
BUDUĆNOST U VAŠEM DOMU
Juraj Križanić: „Danas svi mogu unaprijediti i automatizirati kućanstvo postepenom ugradnjom pametnih uređaja koji štede energiju, vrijeme i novac”