Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
1. godišnjica pokolja

Krvnika pratile čak 64 službe – uzalud

1. godišnjica napada u Berlinu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
20.12.2017.
u 16:51

Gradonačelnik Berlina poslao je obiteljima žrtava pismo u kojem ih upozorava da će morati sami platiti taksi do mjesta komemoracije

Prije točno godinu dana, 19. prosinca 2016., Tunižanin Anis Amri kamionom se zaletio među posjetitelje prepunog božićnog sajma u Berlinu i usmrtio 12, a ranio gotovo stotinu osoba. Nekoliko dana poslije ubila ga je talijanska policija prilikom kontrole vozila u Milanu.

Skandal s pozivnicama

Stanovnici Berlina, obitelji stradalih i cijeli politički vrh države na čelu s tehničkom kancelarkom Angelom Merkel, prisjetili su se jučer žrtava ovog bezumnog terorističkog čina. Na stepenicama ispred crkve koja se nalazi na mjestu pokolja uklesana su imena svih poginulih, a postavljena je i “zlatna pukotina” duga 17 metara koja simbolizira duboku ranu koja ostaje nakon napada.

Ipak ni komemoracija nije prošla bez skandala, pa se tako u medijima pojavilo pismo poziva na komemoraciju koje je berlinski gradonačelnik Michael Müller (SPD), poslao obiteljima žrtava, a u kojem se navodi kako im trošak prijevoza do mjesta komemoracije neće biti plaćen ako dolaze taksijem, te neka koriste javni prijevoz. Ovakva bešćutnost naišla je, naravno, na velike kritike javnosti.

1. godišnjica napada u Berlinu
1/21

Puno pitanja u zraku

Osim toga, i dalje u zraku ostaju neka pitanja koja do danas nisu dobila odgovore, a odnose se na propuste obavještajnih službi koje su poznatog radikalnog islamista, povezanog s terorističkom Islamskom državom, ispustile iz vida unatoč činjenici da su znali kako postoji opasnost da izvede napad. Šokantno zvuči informacija da su Amrija pratile čak 64 službe i da se njime bavilo nekoliko stotina službenika, a da je bez ikakvih problema počinio masakr.

Koliko je i nakon godinu dana velika opasnost od mogućih terorističkih napada sličnih onome kojeg je izveo Amri, pokazuju i napisi u njemačkim medijima o akcijama sada ipak pristupom ozbiljnijih snaga sigurnosti koje se u Berlinu i okolici provedene pet dana prije obljetnice prošlogodišnjeg terorističkog čina.

Bild i Berliner Zeitung objavili su naime, pozivajući se na izvore u policiji, da su u jednoj berlinskoj četvrti izvršeni pretresi stanova i uhićeno je nekoliko osoba iz islamističkog miljea koje se povezuje s Anisom Amrijem.

Komentara 1

Avatar Senf na kobasi
Senf na kobasi
17:47 20.12.2017.

strašno kaj su napravile spodobe od Europe!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije