Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spor oligarha

Berezovski: Abramovič me izdao i prisilio da prodam dionice

Boris Berezovski
Reuters/PIXSELL
03.10.2011.
u 23:06

Ovaj bi slučaj mogao pružiti dublji uvid u mutan proces privatizacije u postkomunističkoj Rusiji.

Ruski oligarsi Boris Berezovski i Roman Abramovič, nekad bliski prijatelji, sada se potežu po sudovima ne bi li riješili spor oko desetak godina starog poslovnog dogovora. U pokušaju njegova rješavanja prešli su i granice domovine, pa su u ponedjeljak u Londonu započeli sudski proces koji će trajati 12 tjedana, piše Guardian.

Berezovski, koji smatra da ga je Abramovič "izdao i ucijenio" te stavio "bogatstvo i utjecaje" iznad "odanosti i prijateljstva", poznatog vlasnika nogometnog kluba Chelsea optužuje da ga je zastrašivanjem prisilio da debelo ispod cijene proda svoje dionice u ruskoj naftnoj tvrtki Sibneft.

Time je, tvrdi njegov odvjetnik Laurence Rabinowitz, oštećen za pet milijardi dolara. Berezovski također želi najmanje 564 milijuna dolara kompenzacije za drugi poslovni dogovor oko rusku aluminijske tvrtke Rusal.

Ovaj je slučaj posebno zanimljiv jer bi mogao pružiti dublji uvid u vezu između politike, novca i moći u Rusiji, kao i u mutan proces privatizacije koji se dogodio nakon pada komunističkog režima, a tijekom kojeg je mala skupina poslovnih ljudi postala iznimno bogata.

Dodatnu dimenziju slučaju daje i činjenica da između Berezovskog i Abramoviča, osim razmirica oko poslovnih dogovora, postoje i bitne razlike u političkim zaleđima. Dok je Berezovski bio glasan kritičar Vladimira Putina i ruske vlasti uopće, zbog čega je 2000. godine napustio zemlju, Abramovič je s Putinom u vrlo dobrim odnosima.

Komentara 8

OB
-obrisani-
01:13 04.10.2011.

Nisu oni nikakvi ruski oligarsi,nego zidovski lopovi koji su pokrali ruski narod.

Avatar nekakav
nekakav
07:13 04.10.2011.

nije roman dobar sa putinom. nego samo priznaje vlast jednoj zemlji. i ne bavi se politikom. za razliku od berezovskog, koji je kriminalac, kojeg čuvaju englezi ,radi milijardi koje drži kod njih. kad ga jednom rusi ščepaju, bit će zanimljivoo gledati. a što bi trebalo napraviti sa strancima koji su potkupili ruske službenike i političare, da bi za male pare došli do enormnog bogatstva? što mislite ,da rusi nemaju sredstva za namirivanje dugova?! nek netko amerikancima za male pare uzme nešto.

OB
-obrisani-
23:55 03.10.2011.

Berezovski je pravi profil ruskog Al Capone-a

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije