Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA IMENA

Neće više biti Porečke, Hvarske, Splitske: U Beogradu čistka ulica povezanih s Hrvatskom

26.07.2020.
u 15:22

Izbacuje se sve što “zatire srpstvo”, a ulicu dobiva i atentator na Pavelića

Beogradska gradska vlast planira promijeniti imena ulica dobivena po toponimima iz Hrvatske, bivše SFRJ i područja “u kojima se zatire sve što podsjeća na srpstvo”. Jedna od najeksponiranijih promjena dogodit će se u Zemunu gdje nestaje Zagorska, a zamijenit će je Ulica Blagoja Jovovića, nazvana po Crnogorcu koji je 1957. u Argentini pucao u Antu Pavelića.

Ustaški vođa je preživio atentat, ali je kasnije u Španjolskoj preminuo od posljedica ranjavanja. Uz Zagorsku, iz Beograda bi trebala i nestati Hrvatska ulica, koju već dugo neslužbeno zovu Srpska, a vlasti su prestale postavljati ploče s njezinim imenom jer bi odmah nestale.

Neće više biti ni Porečke, Hvarske, Splitske, Podravske, Bjelovarske i Lopudske ulice, kao ni Bledske, Bosanske, Mariborske, Celjske i Zeničke, a razmišlja se i o promjeni imena Sarajevske i Mostarske ulice.

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da ulice u Beogradu trebaju nositi nazive po ljudima koji su zadužili Srbiju, kao i po prijateljskim zemljama i narodima, te onima koji su zadužili čovječanstvo.

– Zato ćemo nastaviti mijenjati imena ulica koje nose naziv po onima koji više nemaju veze sa Srbijom, kao i po sredinama u kojima ništa što dolazi iz Srbije nije dobrodošlo – istaknuo je Vesić. Podsjetio je da je Beograd kao glavni grad imenima ulica ili spomenicima predstavljao čitavu nekadašnju Jugoslaviju, ali da nije normalno da nijedan grad u bivšim republikama nema Beogradsku ulicu, osim Podgorice i Skoplja.

Beograd je ranije Zagrebačku preimenovao u Ulicu Koče Popovića, s objašnjenjem da je to učinjeno “jer je u toj ulici rođen i živio Popović”.

Ključne riječi

Komentara 217

NE
Nemojtimenimojneme
15:34 26.07.2020.

Mogu i Prištinsku ulicu promjeniti. Ni to više nije njihovo.

NE
Neo001
16:02 26.07.2020.

Glupo je što to nisu učinili odavno. Teško ali polako shvaćaju da nestaje srboslavije koja je još uvijek u glavama mnogih srba i naše orjunaške bagre.

LI
LikaDika
18:43 26.07.2020.

Bruka bi bila da gradovi iz agresorske drzave imaju ulice gradova koje su razarali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije