Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donosi Max!

Benko: Prgav sam kao Ibrahimović, a trpam kao Falcao

benko
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
17.12.2013.
u 08:36

Neki su možda očekivali da ću dobiti veću minutažu u reprezentaciji, ali meni je bitno da sam u skupini reprezentativaca, kaže Benko za tjednik Max!

Leon Benko (30) nije igrao u zadnjoj utakmici ove sezone na Kantridi, piše tjednik Max! Slava je pripala Andreju Kramariću. No, ni tri Kramarićeva pogotka nisu bila dovoljna za pobjedu protiv Istre 1961, ali su bila sasvim dovoljna da pogode u golgeterski živac najboljeg strijelca HNL-a. Ne zbog utakmice nego zbog komentara. Čim je Benko jednom izostao, Kramarić je iskoristio priliku i zabio tri komada!

- Mnogi kao da su jedva čekali da počnu o tome pričati. Ovisi kako gledaš. Da sam ja igrao, možda bih ja zabio tri gola. Možda bi Krstanović zabio da je igrao... Svi mi napadači živimo od pogodaka, Kramarić je zabio tri pogotka i nema tu neke posebne filozofije. E, sad... Ne znam baš da sam ja zaslužan što je netko drugi zabio zato što nisam igrao... Protiv Dragovoljaca smo obojica mogli zabiti deset golova, svaki po pet. To je tako, jednom ide jednom, drugi put drugom - govori Benko.

Dosta smo se ispraznili

Najbolji strijelac Rijeke utakmicu protiv Istre gledao je nedaleko od klupe, Benko je kaznu zbog žutih kartona odradio kao gledatelj na mjestu gdje obično sjede službene osobe. U 16 prvenstvenih utakmica Leon je postigao 14 pogodaka od kojih je većina “inzagijevska”, što znači da su nepredvidljivi, neobranjivi i neponovljivi. Međutim, kada pogotke treba postići iz zicera, kao protiv Vitorije Guimaraes, Benko je predvidljiv, obranjiv i, što je zanimljivo, često se ponavlja...

- Nemam potrebu tražiti alibije, ali što se tiče tih zicera u situacijama jedan na jedan, to je samo stvar rutine i osjećaja. Baš sam o tome razgovarao s vratarom Manceom. Često ostajem raditi nakon treninga, to je samo stvar osjećaja. Jednostavno nemam dovoljno vremena da bih kroz trening stekao potreban osjećaj. Stalno igramo! Kada ne igramo, na treninzima se regeneriramo. U sebi se stalno grizem kada ne zabijem iz situacija u kojima sam bio protiv Splita ili Vitorije. Prigovarali su mi da sam u onoj situaciji protiv Vitorije trebao dodati Anasu, a Anas je bio u zaleđu! Osim toga recite mi koji to napadač na svijetu u onakvoj situaciji dodaje loptu!? Ni jedan! I kad smo kod toga, na snimci se vidjelo da je vratar Vitorije mislio da sam u zaleđu, uopće nije reagirao iz prve... Tamo se 90 posto golmana odmah baca, a on je ostao na mjestu. Krivac sam jer nisam bolje reagirao, ali nisam promašio, nego mi je obranio - kaže Benko.

Tipologiju napadača određuju najbolji na svijetu, Ibrahimović, Ronaldo, Messi, Falcao... Što o Benku misle drugi, uglavnom je poznato. Evo što Benko misli o sebi kao tipu napadača prema ponuđenom obrascu:

- Svaki je tip napadača poseban. Recimo da sam po tome negdje između Ibrahimovića i Falcaa. Zlatan je dosta prgav i agresivan kao i ja, a Falcao trpa sve što može.

Baš takav tip napadača nasušno nedostaje hrvatskoj reprezentaciji, koja se kroz kvalifikacije jako mučila u utakmicama kada je igrala na postavljene obrane. Konkretno, kada protivnička momčad zatvori prostor Mandžukiću, do izražaja mogu doći samo napadači koji instinktivno zabijaju poput Eduarda, Benka...

- Neki su možda očekivali da ću dobiti veću minutažu u reprezentaciji, ali meni je bitno da sam u skupini reprezentativaca, što je velika čast. Na meni je da se i dalje dokazujem u klubu, mogući odlazak u Brazil još je veći poticaj, svjestan sam da moram pružati maksimum. Hvala Bogu, za sada mi dobro ide. Samo neka me posluži zdravlje, a onda neka izbornik odredi kome je gdje mjesto - kaže Benko.

Mario Mandžukić je nedodirljiv kao prvi napadač reprezentacije, ali sigurno neće igrati protiv Brazila. Ima li u Brazilu nade za Benka u konkurenciji Eduarda, Kalinića, Jelavića...?

- Rekao sam da sve ovisi o izborniku, a moje je da radim i da se dokažem. Ne bih htio govoriti o tome tko je ispred koga, svatko od nas gleda sebe i igra najbolje što može.

Tu se negdje tema razgovora vraća na početak, tamo gdje je počela fantastična Benkova serija od 32 pogotka u sezoni i pol koliko nosi dres Rijeke. Na kraju ove polusezone Rijeka više ne igra onako dobro kao na početku sezone. Da bi osvojila samo dva boda u zadnje dvije domaće utakmice, Rijeka je protiv Slavena Belupa (2:2) i Istre 1961 (3:3) morala postići čak pet pogodaka:

- Istina je da dajemo puno golova, ali ih i puno primamo, što ne bismo smjeli. Možda je uzrok svemu umor, protiv Betisa smo odigrali 32. utakmicu ove sezone. Prošle smo sezone sve zajedno odigrali 34 utakmice! Trener koristi dvadesetak igrača, ali većina nas nije naučena igrati u ritmu srijeda - subota. Htjeli smo europske utakmice, u svakoj smo utakmici ove sezone igrali na pobjedu, u našoj i Europskoj ligi, dosta smo se potrošili i ispraznili. Nadam se da ćemo se dobro spremiti za zadnje dvije utakmice, protiv Hajduka i Lokomotive, tako da se u miru možemo spremiti za iduću godinu - kaže Benko.

Za naslov do kraja

Nije samo umor problem riječke obrane. Uostalom, Benko je negdje na početku sezone upozoravao da ozbiljna momčad ne smije tako lako primati pogotke:

- Istina, stvarno smo puno golova primili zbog neshvatljivih pogrešaka. Ne znam zašto, možda je problem koncentracija, možda strah... U puno smo utakmica zbog toga morali strepiti za rezultat. Mislim da to više nije slučajno. Meni se ipak čini da je problem u glavama, kao što govori naš trener - smatra Benko.

Prema mišljenju većine stručnjaka, Rijeka je druga momčad po igračkom potencijalu u HNL-u, a Dinamo se odvojio u zadnjim kolima:

- Puno još utakmica moramo odigrati do kraja, nekoliko bodova razlike ništa ne znači. Uostalom, protiv Dinama igramo još dvaput, vjerujem da će borba za naslov prvaka biti neizvjesna do kraja - zaključuje Benko.

Komentara 6

Avatar poljicanin
poljicanin
11:11 17.12.2013.

Izgleda da je zaboravio u kojoj ligi igra...

OM
omer
15:34 18.12.2013.

E moj Benko možeš ti biti sto puta najbolji strjelac i igrać HNL ali ako nisi pod mamičevim ugovorom u reprezentaciji su ti vrata zatvorena za sva vremenaq

Avatar comandante
comandante
09:30 17.12.2013.

Opa Benko, pretjerao si sa tableticama danas!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije