Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čelnica Zeleno-lijevog bloka

Benčić: Nećemo podržati ovakve izmjene Ustava dok god se pravo žena na izbor ne osigura na svim razinama

Zagreb: Sabor raspravlja o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
05.12.2022.
u 14:22

Trebamo se solidarizirati s Ukrajinom, ali ne možemo kršiti Ustav ni ugovor o EU. Sve se to može napraviti, ali ne treba zbog panike i hitnoće gurati ona rješenja koja će dugoročno stvoriti lošu praksu - poručila je Sandra Benčić

Na sutrašnju raspravu u Saboru, kada će na dnevnom redu biti prijedlozi izmjena Ustava i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, danas se osvrnula i Sandra Benčić iz Zeleno-lijevog bloka.

- U pregovorima smo postavili nekoliko uvjeta. Tražili smo snižavanje praga, odnosno, broja osoba koja moraju glasati za referendumsku opciju. I to su vladajući obećali da će nešto sniziti. Usto, tražili smo i da Ustavni sud prethodno ne ocjenjuje svako pitanje te da se otvori prostor za razgovor i o drugim ustavnim izmjenama. A za nas je ključno pitanje regulacija pobačaja, odnosno, sloboda izbora svake žene - istaknula je Sandra Benčić novinarima dodajući kako ne zna otkud HDZ-u razlog za optimizam oko postizanja dvotrećinske većine za ustavne promjene koju je danas pred novinarima najavio šef HDZ-ova zastupničkog kluba Branko Bačić. 

- Kako HDZ ima povijest skupljanja žetončića, možda negdje u tom grmu leži zec. Naš će Klub glasati unisono i nećemo dati podršku ovakvim izmjenama Ustava dok god ne dobijemo garanciju da će se pravo žena na izbor zaista osigurati na svim razinama, a za sada je nemamo. Ni volje za opsežnije promjene Ustava prema tome, nemaju našu podršku - bila je jasna Benčić. 

Na upit novinara dotaknula se i teme obuke ukrajinskih vojnika.

- Neobično je da prvo ide rasprava, a onda konzultacije jer ako tražiš dvotrećinsku većinu, onda se konzultiraš unaprijed. Mi smo dali alternativni prijedlog za koji smatramo da je u skladu s Ustavom i odlukom Europskog vijeća i da on rješava neke dubioze, ne samo na našoj ustavnopravnoj razini nego i na razini ugovora s Europskom unijom. Tako da će se problemi koje se javljaju kod nas, javljati i na drugim razinama. Mislim da su i mnogi u Europskoj komisiji toga svjesni. Zato mislim da bi bilo dobro da idemo s tim alternativnim prijedlogom obuke za neborbene djelatnosti, čime bi se izbjegle mnoge ustavnopravne i dubioze na razini Europske unije. Trebamo se solidarizirati s Ukrajinom, ali ne možemo kršiti Ustav ni ugovor o EU. Sve se to može napraviti, ali ne treba zbog panike i hitnoće gurati ona rješenja koja će dugoročno stvoriti lošu praksu - poručila je Sandra Benčić. 

Komentara 9

PR
prajdali100
14:48 05.12.2022.

Kad vidim ovu Benčić i Pejović muka mi dođe.Bože sačuvaj.

Avatar Dars
Dars
15:02 05.12.2022.

Tako su govorili i neki drugi u nekim drugim zemljama kada je nama trebalo pomoći 1991...

DU
Deleted user
15:04 05.12.2022.

Jadni moj hrvatski narode tko sjedi u saboru....narod zastupaju oni koji nikad nisu voljeli ni zeljeli slobodnu Hrvatsku...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije