Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konzervativac

Ben Carson – neurokirurg koji ne vjeruje u evoluciju i protiv je pobačaja

U.S. Republican presidential candidate Dr. Ben Carson speaks at the North Texas Presidential Forum hosted by the Faith  Freedom Coalition and Prestonwood Baptist Church in Plano, Texas October 18, 2015.  REUTERS/Mike Stone
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
30.10.2015.
u 07:10


U mirovinu je otišao prije dvije godine i tek je tada počeo raditi na razvoju političke karijere

Do prije dva dana Donald Trump bio je neprijeporni vladar na ljestvici popularnosti predsjedničkih kandidata Republikanske stranke.

Činilo se da ga nitko od preostale četrnaestorice neće moći sustići – njegova popularnost stalno je rasla, a tijekom ljeta penjala se i na više od 30 posto. Iako se nitko nije nadao, ipak je došlo do preokreta – na prvo mjesto ove nagužvane ljestvice izbio je Afroamerikanac Ben Carson, umirovljeni dječji neurokirurg iz glasovite dječje bolnice Johns Hopkins u Baltimoreu, poznat po zahtjevnim operacijama razdvajanja sijamskih blizanaca, po kirurškom zahvatu kojim se kod djece sprečavaju epileptični napadaji, ali i po uspješnim operacijama tumora na mozgu. Najavljivao je da će otići u trenutku kada njegova medicinska karijera bude na vrhuncu i tako je i učinio.

No svoj politički angažman pomno je pripremao. Još od 1992. godine piše knjige, a glavna mu je tema njegova vlastita filozofija uspjeha. Presudni korak bio je govor koji je održao na nacionalnom molitvenom doručku, koji ga je isprofilirao kao izrazito konzervativnog kandidata. Mnogi konzervativni birači i intelektualci tada su na Carsona počeli gledati kao na političku osobnost koja bi mogla ujediniti konzervativne snage.

Iako je uvijek u duši bio republikanac, on je stranku napustio nakon što su republikanci u Kongresu pokrenuli proces opoziva predsjednika Billa Clintona, i to zbog skandala s Monicom Lewinsky. Tada je izjavio kako ne može podnijeti hipokriziju koja "vrišti" iz obiju velikih stranaka. Kada je otišao u mirovinu, nije bio vezan ni uz jednu stranku, no vrlo brzo nakon govora na doručku kao kolumnista ga je angažirao Washington Times, ali i izrazito konzervativna TV mreža Fox News.

Islam protivan ustavu

U knjizi koju je objavio nakon umirovljenja napisao je kako čvrsto vjeruje da liječnici, znanstvenici i inženjeri, ali i ljudi koji su drugih struka te obrazovani za donošenje odluka moraju početi ulaziti u politiku zato što znaju donositi odluke na temelju empirijskih podataka i činjenica. No bilo mu je jasno da kao nezavisni kandidat neće daleko stići. Prije godinu dana vratio se u Republikansku stranku. Odmah je kazao kako je to potpuno pragmatičan potez te to radi isključivo zato što se želi kandidirati za predsjednika.

Carson se po svom viđenju glavnih političkih tema ne razlikuje drastično od većine svojih protukandidata iz republikanskih redova. On je rasni konzervativac, ali nije tako budalast kao Donald Trump. Iako mu je vjera izuzetno bitna, on u tom pogledu nema toliko nebulozne stavove kao nekolicina njegovih stranačkih kolega i predsjedničkih protukandidata. Kada ga je prije nekoliko mjeseci u političkom talk showu "Meet the Press" voditelj Chuck Todd upitao treba li vjera nekoga tko želi postati predsjednik biti važna biračima, on je odgovorio da vjera tu igra ulogu samo ako osoba njome krši američke temeljne vrijednosti i principe. Odmah je naveo i primjer – islam i šerijat u potpunoj su suprotnosti s američkim ustavom.

Kontroverzije oko pobačaja

Puno važnije od ovoga neke su druge teme. Carson želi potpuno zabraniti pobačaj osim ako se dokaže da je život majke u pravoj opasnosti. Zabranio bi ga čak i ženama koje su žrtve silovanja ili incesta.

"Majka ne smije biti uvjerena da je nerođena beba njen neprijatelj kojega treba što prije likvidirati. Ja sam razuman čovjek. Ako mi netko dođe s potpuno razumnim objašnjenjem zašto želi ubiti svoju bebu, ja ću ga saslušati", kazao je Carson. No mediji su vrlo brzo iščačkali da je i on sam u svom medicinskom radu u više navrata upotrijebio tkivo pobačenih fetusa. Ne vjeruje ni u evoluciju iako je znanstvenik, a odbacuje i znanstvene dokaze o tome da su klimatske promjene rezultat ljudske aktivnosti.

Priznaje da o vanjskoj politici nema pojma, ali je ipak rekao da podržava izraelsko naseljavanje Zapadne obale.

"Ako Palestinci žele državu, susjedne zemlje poput Egipta trebale bi im dati dio svoga teritorija", naglasio je. Nagli uspon Bena Carsona mogao bi biti i pokušaj relativno razumne konzervativne struje u stranci da spasi obraz i izbjegne potpunu blamažu na predsjedničkim izborima do koje bi svakako došlo kada bi Trump ostao na prvom mjestu. Do početka predizbora ostala su još tri mjeseca, a to je dovoljno vremena za još poneki obrat.

>>Donald Trump: Žene žele nositi burku jer se ne moraju šminkati

Komentara 7

LU
lunar777
10:48 30.10.2015.

Super mi je ovo:"Ne vjeruje ni u evoluciju iako je znanstvenik..." za odvalit. Pa ta teorija je šuplja da ne može biti šuplja... Svatko to može sam proučiti na internetu i dovoljno mu je da pogleda jednu debatu Kreacija vs evolucija.

UM
umnjak
12:31 30.10.2015.

Evolucija je šupljak!!! Obzirom na bilijune i bilijune vrste, a evolucija je kao stalna, niti u ovom trenutku nema evolucijskog prelaska iz jedne u drugu vrstu!

DU
Deleted user
12:02 30.10.2015.

Ropstvo naj bolja stvar koja se desila? Samo u trasportu preko Atlanskog okeana pobacano je u more oko 2 miliona crnih robova koji zbog nehumanih uvjeta, bolesti nisu uspjeli da prezive, a zna se kako su i prezivjeli patili. Volioolio bih da si ti mr. Carson bio umjesto njih. Ovaj covjek je zlo zla

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije