Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Belobrajić Čahut: Otkud Anici Prašnjak da medicinske sestre obračunavaju plaću?

Prašnjak je izigrala medicinske sestre, a ne Rajko Ostojića, zaključila je
08. srpnja 2014. u 16:14 3 komentara 1027 prikaza
Radmila Belobrajić Čahut
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Otkud predsjednici Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anici Prašnjak podatak da medicinske sestre obračunavaju plaće, kazala je danas u Rijeci Radmila Belobrajić Čahut, predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske.

- Ne radi se o obračunu plaća, već o evidenciji prisutnosti na radu koji se unaša u Centralnu obradu podataka što dalje ide u platne službe svih zdravstvenih organizacija diljem Hrvatske, gdje naši ekonomisti uredno obračunavaju plaće, to su radili prije, to rade i sada - poručila je Belobrajić Čahut. Umjesto takvih obmana, trebalo se izboriti za veća prava medicinskih sestara, upozorila je Belobrajić Čakuh napominjući kako, za razliku od sestara, liječnici imaju pravo na dodatak na plaću za odgovornost.

Prašnjak je izigrala medicinske sestre, a ne Rajko Ostojića, zaključila je. Podsjetila je i na važeći Granski kolektivni ugovor prema kojemu je poslodavac obvezan svakom djelatniku platiti prekovremeni rad, a ako zaposlenik to želi, umjesto plaćanja može koristiti slobodne dane prema ostvarenim satima prekovremenog rada. Vjeruje da se manipulira i podacima o manjku liječnika u Hrvatskoj, čelnica Sindikata zdravstva drži da ih ima dovoljno.

>>I Ivica Babić na sastanku sindikalista s Vargom

Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
 • novo vriijeme:

  Eto, sestra Radmila zna koliko treba liječnika. Rekao joj Rajko Ostojić kada su štedjeli na troškovima u zdravstvu za kupnju 200 EKMO aparata.

 • Avatar upitnik.pita
  upitnik.pita:

  Treba li se napokon donijeti dugoročna strategija razvoja zdravstvenog sustava? Hoćemo li doživjeti da jedan ministar završi svoj mandat pa drugi dođe i nastavi raditi ono što je prvi započeo. Svjedoci smo da ista politička opcija imenuje jednog ministra a ... prikaži još! zatim drugog te da drugi poništava sve što je radio onaj prvi. Što onda očekivati kada na vlast dođe druga politička opcija? Ovakvim vođenjem zdravstveni sustav nema nikave budućnosti. Hoćemo li ikada postići konsenzus oko budućnosti našeg zdravstvenog sustava? Možemo li donijeti DUGOROČNU STRATEGIJU RAZVOJA ZDRAVSTVENOG SUSTAVA?

 • Avatar vh1
  vh1:

  Kolektivni ugovori su rigidniji nego u propaloj Jugoslaviji. Kapitalizam je u privatnom sektoru, a javnom sektoru je još uvijek Lenjin u srcu.