Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Beljak suspendirao 100 članova stranke

Rat u HSS-u nakon poraza na izborima

Krešo Beljak
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/4
15.09.2016.
u 08:05

– Rezultat na izborima sigurno bi bio bolji da nije bilo opstrukcije dijela najviših dužnosnika HSS-a – tvrdi predsjednik stranke

Odmah nakon što su objavljeni rezultati parlamentarnih izbora na kojima je Narodna koalicija teško poražena, počeo je unutarstranački rat u HSS-u.

Nezadovoljni politikom šefa HSS-a Kreše Beljaka i njegovim savezom sa SDP-om sada traže njegovu glavu, traže da ode s čela stranke.

Petir protukandidatkinja?

Beljak im je odgovorio brutalnom žestinom – suspendirao je čak stotinu članova stranke među kojima i najpoznatiju HSS-ovku, europarlamentarku Marijanu Petir. Kako doznajemo, Predsjedništvo HSS-a oformit će komisiju koja će odlučivati o svim žalbama koje im upute suspendirani članovi stranke, ali i kako nije propisano u kojemu roku njihove žalbe trebaju biti riješene.

To de facto znači da vodstvo stranke može namjerno otezati s rješenjima žalbi jer nitko tko je suspendiran neće će moći kandidirati na unutarstranačkim izborima koji će biti uskoro.

– Do kraja godine sigurno, a vjerojatno i puno prije bit će organizirani unutarstranački izbori – rekao nam je izvor iz vodstva stranke.

U tom kontekstu bit će vrlo zanimljivo kako će biti riješen “slučaj” Marijane Petir, odnosno hoće li ona biti izravna protukandidatkinja Kreši Beljaku na izborima za predsjednika HSS-a.

– Rezultat na izborima sigurno bi bio bolji da nije bilo opstrukcije dijela najviših dužnosnika HSS-a. Glavni odbor HSS-a donio je uoči kampanje određene odluke. Među njima je stajalo da će svi oni kod kojih rezultat bude bitno odudarao od stanja na terenu biti sankcionirani – rekao je Beljak. Dodao je da je odlučio uzeti stvari u svoje ruke, iskoristiti ovlasti i privremeno udaljiti iz stranke oko sto članova HSS-a.

Suspendirani imaju osam dana za žalbu, a oni koji se ispričaju, kaže Beljak, bit će pomilovani. Beljak je rekao kako on nije diktator i, ako članstvo i vodstvo stranke smatraju da je ova njegova odluka loša, on više neće biti predsjednik HSS-a.

Beljak je jučer naglasio da su istaknuti članovi HSS-a otvoreno sabotirali izbornu kampanju Narodne koalicije, a time i kampanju HSS-a. Apostrofirao je najdrastičniji primjer, poziv lidera Splitsko-dalmatinskog HSS-a Momira Karina da HSS-ovci na izborima “ne glasaju za komuniste”, nego da svoj glas daju kandidatu HDZ-a Milanu Kujundžiću.

Karin agitirao za HDZ

– Gospodin Karin pozvao je birače da svoj glas ne daju Jugoslavenima, nego Kujundžiću, a gospođa Petir na društvenim mrežama govorila je da nije članica nijedne koalicije – rekao je Beljak i svim nezadovoljnicima poručio: “Nitko u HSS-u nije na silu, onima koji se ne slažu s politikom stranke nije mjesto u HSS-u”.

 >> Pet saborskih zastupnika HSS-a ne misli pretrčati u pobjednički HDZ-ov vlak

Komentara 8

IV
ivansu27
08:30 15.09.2016.

Nije mi jasno kako ste uopće mogli izabrati ovog tipa za predsjednika HSS-a. Radić se u grobu okreće. Pozivam cijelokupno članstvo stranke da smjene Beljak i izaberu Marijanu Petir, jer jedina ona je dosljedna u provođenju Radićevih ideja.

CI
cika123
09:07 15.09.2016.

Beljak u mjesec dana savršeno kopira Milanovića u bahaćenju.

TW
TWITOIST
09:42 15.09.2016.

Sinoc u otvorenom ,sto bi rekao Milanovic ,´´sara´´ ocima nema hrabrosti da pogleda u kameru.Nekad se govorilo:´´Ko laze taj i krade´´ sad segovori :´´Ko krade taj i laze´´

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije