Naslovnica Vijesti Hrvatska

Beljak poručio da je prošlo 100 dana: 'Vlada nije napravila ništa od onoga što je trebalo'

Mi smo na neki način odlučili ne dati podršku, nego dati priliku ljudima koji su dobili relativnu podršku da izbjegnemo scenarije iz 2015., kazao je Beljak.
11. siječnja 2017. u 12:47 20 komentara 1455 prikaza
beljak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak, jedini kandidat za čelnika te stranke na unutarstranačkim izborima ove subote, ocijenio je u srijedu kako Vlada u prvih 100 dana, koliko su joj iz HSS-a najavili potporu nakon izbora, nije napravila "ništa od onoga što se trebalo napraviti", ističući kako se HSS od početka postavio kao oporbena stranka.

 "Mislim da je 100 dana prošlo. Mi smo na neki način odlučili ne dati podršku, nego dati priliku ljudima koji su dobili relativnu podršku da izbjegnemo scenarije iz 2015., mjesece raznoraznih pregovora jer sve to nije bilo dobro za Hrvatsku. Mislimo da je naš potez ubrzao postupak dogovora Mosta i HDZ-a, za što se znalo od početka. U 100 dana nije napravljeno ništa od onoga što je trebalo", izjavio je Beljak za N1 televiziju.

krešo beljak Drama oko odbora Beljak se pobunio: HSS nitko nije zvao za dogovor

Naglasio je kako se HSS od početka postavio kao oporba, jer su birači tako htjeli. "Nikad nismo drugo ni mislili biti. Jasno smo pokazali na neglasanju za proračun na koju se stranu opredjeljujemo, vidjet ćemo kako će se dalje odvijati", rekao je Beljak. HSS-ova potpora HDZ-u, dodao je, vjerojatno je bila svojevrsni adut za prijetnju Mostu, "ali to je bilo u korist hrvatskog društva koje je imalo godinu dana eksperimenta u kojem smo stagnirali kao država". "To je sve bio scenarij koji je bio neodrživ, da to nismo mi napravili, učinila bi to neka druga stranka", kazao je.

HDZ nije dokazao da mu je stalo do hrvatskih interesa, osim zastave i ruke na srce

Ne misli da je Hrvatska nakon zadnjih izbora dobila dobru vladu, već Vladu koja je uz manje izmjene i čelnog čovjeka i prije bila na vlasti. "HDZ se voli nazivati domoljubnom, stožernom strankom, ali nije pokazao i dokazao da mu je stalo do hrvatskih interesa osim zastave i ruke na srce. Svi drugi interesi su zanemareni i mi smo manja država, nego što smo bili u Jugoslaviji 1990.", poručio je Beljak. 

Put koji je odabrao HDZ da na unutarstranačke izbore izađe samo s jednim kandidatom za predsjednika ocijenio je uspješnim, a to slijedi i HSS, posebno nakon što je on, kada je prije manje od godinu dana zasjeo na čelno mjesto stranke, kako je rekao, zatekao stranku u stanju "deset puta gorem nego što je mogao misliti". 

Vladine najave o otkupu dionica Ine marketinški su potez

 Vladine najave da će od MOL-a otkupiti dionice Ine, a sredstva za taj posao namaknuti prodajom 25 posto dionica HEP-a, Beljak je ocijenio marketinškim potezom. "Kada ste izgubili arbitražu, nema nikakvog daljnjeg plana, nego su PR-ovci sjeli za stol i razmišljali kako sanirati štetu. I tako je premijer slavodobitno na Badnjak urbi et orbi objavio kako ćemo vratiti Inu u hrvatske ruke, što god to značilo", istaknuo je i dodao kako će cijena Ininih dionica, koju će diktirati MOL, biti drukčija od one koju bu Hrvatska htjela.

"Duboko sam uvjeren u to da je to marketinški potez. Bilo bi suludo da se od HEP-a daje u poduzeće koje je danas samo podružnica. INA je uništena kao potencijalni konkurent MOL-u., a sada treba krenuti od početka, boriti se na otvorenom tržištu. Bojim se da je to priča u koju nitko ne vjeruje", kazao je čelnik HSS-a  Smiješnom i deplasiranom nazvao je Mostovu inicijativu da se promjenama Ustava odredi kako država strateškim tvrtkama treba zadržati najmanje 75 posto udjela, ističući kako Ustav, kao temeljni dokument države, ne bi trebao biti sklon čestim promjenama.

 Za posjet predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović SAD-u, Beljak je kazao kako u određene stvari napravljene na način koji ne doliči državnom vrhu. "Sama funkcija predsjednice mora se redefinirati jer ovo nema smisla. Predsjednika bi trebao birati Sabor, ako je to protokolarna funkcija, a vidimo po ovom posjetu da to jest. Neka se ne troše milijuni za izbore, neka se to promijeni, ovo doista nema smisla", poručio je.

>> Beljak: Idući tjedan ukinut ćemo neke suspenzije

>> Petir: Beljak uništava stranku; Beljak: Oni su doveli stranku na najniže grane

Elipso

  • feel_the_coruption:

    Jel to onaj auto lopov koji sve stranačke suparnike izbacuje iz stranke, a strane mijenja kako koji dan dođe ? Da smo uređena zemlja, taj bi imao zabranu bavljenja politikom...

  • JOKS:

    Ovog ni dugo bilo. Baš su nedostajale ovako dubokoumne ideje.

  • Mimizo:

    beljak bljak