Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drama oko odbora

Beljak se pobunio: HSS nitko nije zvao za dogovor

krešo beljak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
28.10.2016.
u 13:33

Beljak je tražio i da se objasne kakve "naknade" dobivaju predsjednici i potpredsjednici Odbora, te zatražio da ih se svi odreknu te ih uplate u humanitarne svrhe.

Sabor je danas podržao Ovršni zakon u prvom čitanju, podržao izvješće premijera Andreja Plenkovića o zaključcima Europskog vijeća, ali i potvrdio odluku Odbora za izbor i imenovanja o imenovanju vodstva i članova radnih tijela u Saboru.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak u tom se trenutku pobunio da njegovu stranku nitko nije zvao za dogovor u sudjelovanju u radnim tijelima, pa nitko iz HSS-a nije ni u jednom odboru. Treba podsjetiti da se vladajući i oporba, temeljem kvota, dogovaraju o podjeli odbora, te je odlučeno da će vladajućima pripasti 16 odbora, odnosno čelnih mjesta u odborima, a oporbi 13. U ime oporbe pregovore je vodio SDP, koji prvotno jeste razgovarao s HSS-om o podjeli odbora, međutim, razgovori su očito prekinuti u jednom trenutku. Problem je, sudeći prema raspravi, nastao u tome što je nakon glasovanja o povjerenju Vladi, kada je HSS glasovao za, zaključeno kako HSS pripada kvoti većine, a ne oporbe.

Osim toga, Beljak je tražio i da se objasne kakve "naknade" dobivaju predsjednici i potpredsjednici Odbora, te zatražio da ih se svi odreknu te ih uplate u humanitarne svrhe. Pojašnjenja radi, predsjednici Odbora zbog te pozicije imaju nešto veći koeficijent plaće, jednako kao i potpredsjednici, pa predsjednici imaju oko 2000 kuna veću plaću, a potpredsjednici oko 1700 kuna.

Tu se javio HNS-ov Milorad Batinić te Beljaka upozorio da je riječ o koeficijentu plaće, a ne naknadi.

- Pročitajte Poslovnik Sabora, ovakav populizam nije u redu ni korektan – naglasio je Batinić.

Batinić: ne možete malo biti na jednoj stolici, malo na drugoj

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić javio se da Beljaku pojasni što se dogodilo s odborima.

- Prvotno je usuglašeno da HSS participira u radu Sabora kao oporba, pa su se vladajući među sobom dogovorili o podjeli, a to je isto trebalo biti napravljeno i među oporbom. Nakon toga nam je HSS rekao da nisu mogli participirati u članstvima, pa smo im mi bili spremni iz naše kvote prepustiti neko od potpredsjedničkih mjesta, pa zbog toga HDZ nije predložio sva potpredsjednička mjesta koja mu temeljem tog dogovora pripadaju i omogućio da HSS predloži svoje ljude – pojasnio je Bačić, a Beljak je ponovno zatražio od svih da u humanitarne svrhe uplate "naknadu" za odbore.

Javio se opet i Milorad Batinić.

- Podjela odbora uvijek je bila takva da se predsjednici klubova dogovore, ali svatko od nas se mora opredijeliti kojoj strani pripada, a vaš klub se svrstao u vladajuće. E pa ne možete malo biti na jednoj stolici, malo na drugoj – kazao je Batinić, no Beljak je ponovno kazao kako njega nitko nije zvao kako bi jasno rekao pripada li HSS vladajućoj ili oporbenoj kvoti.

- Mi ćemo kroz glasovanja jasno pokazati kojoj strani pripadamo, ali i dalje tražim da se odreknete te naknade, to nema veze s populizmom – uzvratio je Beljak, a Batinić mu je naglasio kako se HSS kada je podržao Vladu pri glasovanju o povjerenju opredijelio kao dio vladajuće kvote.

SDP-ov Željko Jovanović, upravo imenovan za predsjednika Antikorupcijskog vijeća, apelirao je na predsjednika Sabora da se što prije raspišu natječaji za vanjske članove odbora, koji u prethodnom, kratkom sazivu, nikada nisu izabrani. - Antikorupcijsko vijeće ne može ni raditi jer vanjski članovi čine većinu. Neka Odbor za izbor i imenovanja idući tjedan raspiše natječaj – poručio je Jovanović.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar johny21
johny21
14:22 28.10.2016.

nebrini se Kreso nista, kada bude trebalo obiti bravu zvace te!

DU
Deleted user
14:39 28.10.2016.

HSS odlazi u povijesnu ropotarnicu skupa sa svim svojim lažnim borcima za prava Hrvarskog naroda!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije