Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Belgijski kralj počinje konzultacije oko sastavljanja vlade

Nakon što su flamanski separatisti osvojili najviše mjesta u parlamentu na nedjeljnim izborima, kralj Albert II. počeo je konzultacije s vođama parlamentarnih stranaka oko sastavljanja vlade.
14. lipnja 2010. u 13:08 4 komentara 1 prikaza
kraljevski dvorac
Foto: Reuters

Nakon izbora, postalo je jasno da će za sastavljanje vlade biti potrebna koalicija najmanje četiri stranke, ali je potrebno sve koalcijske pregovore završiti što prije i oformiti vladu, jer bi predugi pregovori učinili Belgiju ranjivom na financijskom tržištu koje je u središtu pažnje zbog dužničke krize u eurozoni.

Pored Novog flamanskog saveza (NVA) koji je najjači u Flandriji, u cijeloj Belgiji najjača je PS (socijalisti, frankofoni) koji su premoćno dobili Valoniju, a u donjem domu parlamenta imaju samo jedno mjesto manje od NVA. Njihov lider Elio Di Rupo izgledni je kandidat za mjesto premijera.

Dobar rezultat separatista umanjio je na financijskom tržištu interes za dugoročne belgijske obveznice jer se postavlja pitranje što će biti na dulji rok. Ako se zemlja raspadne, pitanje je tko će vraćati njezine dugove.

Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
  • ac.i.de,:

    Pa kao što je Belgija zdušno navijala za raspadanje Jugoslavije, sad je red da svi mi podržimo njeno raspadanje, ne vidim zašto bi jedno zaostalo u svakom pogledu Kosovo imalo prednost nad jednom visoko razvijenom Flandrijom, koja je ako ćemo ... prikaži još! realno odavno zaslužila svoju samostalnost ! ŽIVELA NEZAVISNA FLANDRIJA ! ! !

  • Ugo Kajvez:

    \"The Post War II New World Order Map: A Proposal to Re-arrange the World after an Allied Victory\" . google ....

  • standup:

    a prije 7 dana, nam prijeti \"Belgijski-Premijer\" u ZG,..kako cé nas blokirati za EU, zbog nerjeséne granice sa Serbijon??.., a drzava mu se raspada ??...svasta..