Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZGUBIO SE MLADI PAR

Belgijanci skrenuli sa staze na Velebitu: HGSS koristio dron da ih pronađe, spašavatelji se satima probijali

HGSS ilustracija
Dino Stanin/PIXSELL
28.10.2021.
u 17:24

Sreća u nesreći bila je dostupnost signala za mobitel pa su Belgijanci dobili upute što činiti kako bi bili čim prije pronađeni

Spašavatelji HGSS Stanice Gospić noćas su se satima probijali do dvoje mladih belgijskih državljana koji su skrenuli sa staze na Velebitu. Mladi par jučer kasno navečer odlučio se spustiti s Velikog Alana u Priznu te trajektom nastaviti za Pag, a nastavili su put i nakon što su primijetili da nisu na planinarskoj stazi. 

Nekoliko kilometara hodanja kroz kršovita, niskim grmljem i raslinjem obrasla bespuća primorske strane Velebita pokazuje se kao loša ideja jer ostaju zaglavljeni na stjenovitom i vrlo nepristupačnom dijelu od kuda više nisu mogli niti znali nastaviti put. Uz polagani dolazak noći, buru u jačanju, mladiću se još u potpunosti raspala gojzerica. Potpuno dezorijentirani i bezidejni u noći, vidjeli su samo svjetla na Pagu i susjednim otocima i promatrali svoje željeno odredište koje se i nije činilo tako daleko, ali samo pogledom. Jedino što im je preostalo bilo je pozvati pomoć putem Centra 112, koji je ih preusmjerava na HGSS Stanicu Gospić, izvijestio je HGSS

Sreća u nesreći bila je dostupnost signala za mobitel pa su Belgijanci dobili upute što činiti kako bi bili čim prije pronađeni. Također, nisu bili ozlijeđeni, a imali su dovoljne zalihe hrane i vode.

Nakon primanja lokacije od planinara, deset spašavatelja krenulo je u potragu. Kako navode iz HGSS-a, na tom dijelu Velebita nema planinarskih staza već se djelomično naziru "kozje staze“ kojima su se nekad kretali stanovnici velebitskih i podvelebitskih sela. Kako staze ne služe svrsi već duži niz godina, one su obrasle raslinjem i postale gotovo neprohodne, što je ovu potragu učinilo izuzetno zahtjevnom.

Nesretni planinari pronađeni su u 22 sata uz pomoć bespilotne letjelice. Zračna udaljenost od vozila do planinara bila je 1,3 kilometara, a spašavateljima je trebalo tri sata da se probiju do njih te pronađu najbolji i najlakši put kojim da ih sigurno spuste s planine.

VIDEO Zimskim računanjem vremena mijenjaju se i prometna pravila

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije