Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potukli irak

Belgija "osvojila" svjetski rekord: 365 dana bez vlade

Gent
Ruud Moret, stock.xchng
14.06.2011.
u 09:18

Iako bez vlade, u zemlji sve odlično funkcionira. Zabilježen je ekonomski rast, povećao se izvoz, strana ulaganja i dalje ne jenjavaju, a i predsjedanje Europskom unijom tijekom 2010. je ocijenjeno vrlo uspješnim

Belgija je u zadnjih godinu dana osvojila zanimljive svjetske rekorde. U odmaralištu Ostende isklesana je najveća skulptura od sira, i to od više od tone sira. U lipnju je barmen u gradu Hammeu 102 sata bez prekida posluživao pivo u svom kafiću, a u kolovozu je više od 2800 ljudi u Ostenu vrtjelo hula-hup.

Ipak, svjetski rekord koji su jučer "osvojili" nikako nije za pohvalu. Naime, jučer je isteklo 365 dana kako Belgija nema vladu. Prošlog studenog Irak je bio rekorder sa 249 dana bez vlade, a Belgija je uspjela potući i taj rekord, donosi BBC. U povodu toga otvorena je i web stranica koja broji dane koliko je Belgija bez vlade, a kada su srušili irački rekord na stranici je pisalo: "Uspjeli smo!".

Još od izbora 13. lipnja 2010. godine Belgiju vodi prijelazna vlada zbog velike razlike između Flamanaca i Valonaca koje se nisu mogle dogovoriti.

- Tehnički ova prijelazna vlada može voditi zemlju do idućih parlamentarnih izbora 2014. godine - objasnio je BBC-u politički komentator David Sinardet.

Problem pri oformljavanju vlade prije godinu dana nastao je zbog toga što što flamanski nacionalisti žele veću autonomiju za svoj dio države, a socijalisti koji su većinom u frankofonskom dijelu zemlje na to nikako ne pristaju.

Iako se nadaju pomirenju stranačkih razlika Belgijci se ne mogu požaliti na stanje u državi. Iz dana u dan politički sve funkcionira. Zabilježen je ekonomski rast, povećao se izvoz, strana ulaganja i dalje ne jenjavaju, a i predsjedanje Europskom unijom tijekom 2010. je ocijenjeno vrlo uspješnim.

Komentara 3

SP
spartak
10:18 14.06.2011.

Kad imaš dobro formulirane zakone, vada očito nije ni potrebna! Kako bi lijepo nama bilo da nema naše vlade (a dobre zakone)

Avatar Topgen
Topgen
13:59 14.06.2011.

Nije Belgija BEZ vlade jer vlada \"vlada u ostavci\" koja ima po ustavu pravo rjesavati sve tekuce probleme , samo ne smije donositi nove zakone i odredbe. Vlada u ostavci ima prednost jer radi BEZ politickih pritisaka ; cim se izabere nova vlada , ona nestaje ... VL , objasnite ljudima o cemu se ovdje radi nije to moj posao. Ciao

XA
xaron
19:52 14.06.2011.

Ovi Belgijanci nisu ni svjesni koliko su sretni sto nemaju vladu. Sve sada dobro funkcionira, a da su izabrali novu vladu , dobili bi i nove zakone koji bi samo negativno djelovali. NE MIJENJAJ TIM KOJI POBJEDJUJE. Tako sada u u demokratskoj Belgiji imamo nedemokratsku vladu a svi su zadovoljni ? Ovo je ujedno veliki udarac teoreticarima demokracije koji tvrde da nam trebaju stalno novi izbori, novi politicari, novi zakoni...Iskustvo pokazuje da politicari pred izbore obecavaju nemoguce samo da privuku sto vise glasaca (potkupljivanje biraca njihovom vlastitom lovom), te i ako se politicari i upuste u ispunjavanje tih obecanja , to samo ide na povecanje drzavnog duga koji ce platiti ti isti glasaci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije