Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TKO ČEKA...

Bebić: Uvjeren sam da će Jeremić ublažiti retoriku

bebić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/2
01.03.2010.
u 12:14

Suradnju treba unaprijediti, a odnose iz prošlosti, koji opterećuju naše odnose, ne treba zaboraviti, ali treba se okrenuti prema sadašnjosti i budućnosti uz poštovanje svega onoga što je naša prošlost, rekao je Bebić.

– Mi parlamentarci ne želimo dolijevati na odnose Hrvatske i Srbije ništa što bi kvarilo odnose ili ih usporavalo. Bilo je raznih izjava srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića, ali i bivšega hrvatskog predsjednika Stipe Mesića kao i izjava srbijanskog predsjednika Borisa Tadića koje nisu doprinosile razvijanju odnosa i koje su zaustavljale te odnose.

Uskoro Josipovićev i Tadićev sastanak

Odnosi u gospodarstvu, turizmu i investicijama naša su budućnost. Uvjeren sam da će ubrzo doći do sastanka predsjednika Josipovića i Tadića, a i da će ministar vanjskih poslova Srbije ublažiti svoju retoriku – izjavio je predsjednik hrvatskog Sabora Luka Bebić nakon kurtoaznoga polusatnog sastanka sa Slavicom Đukić-Dejanović, predsjednicom Narodne skupštine Srbije.

Dodao je da se odnosi sa Srbijom stavljaju u središte našeg interesa, a to potvrđuje i to što je hrvatski predsjednik dr. Ivo Josipović prošlog tjedna primio prijateljsku skupinu srbijanskog parlamenta.

– Razgovarali smo o tome što možemo na parlamentarnom planu učiniti na poboljšanju i unapređenju odnosa između Hrvatske i Srbije. Ti su odnosi sadržajno bogatiji nego što bi se to moglo iščitati iz izjava pojedinih političara s jedne i druge strane – nastavio je Bebić.

Unaprijediti suradnju, okrenuti se budućnosti

– Suradnju treba unaprijediti, a odnose iz prošlosti, koji opterećuju naše odnose, ne treba zaboraviti, ali treba se okrenuti prema sadašnjosti i budućnosti uz poštovanje svega onoga što je naša prošlost, što je povijest. Mi želimo sa Srbijom uspostavljati i razvijati dobrosusjedske odnose – nastavio je Bebić.

Dodao je kako Hrvatska želi da Srbija ide putem europskih integracija, da smo spremni s njima podijeliti ta iskustva te cijeli pregovarački dio pravnih stečevina i naših pregovaračkih sadržaja, ali ne kao pokrovitelji nego u potpuno ravnopravnom odnosu.

Bebić je dodao kako sa Srbijom imamo otvorenih graničnih pitanja na Dunavu, ali to će vlade i ministarstva razrješavati u posebnim razgovorima.

– Složili smo se da parlamenti i parlamentarna diplomacija između Srbije i Hrvatske mogu biti od velike koristi u uspostavljanju međusobne suradnje i savladavanju karte puta u EU i jedne i druge države – izjavila je Đukić-Dejanović.

– Parlamentarna tijela obiju država o tome će razgovarati jer je to u interesu građana obiju država – nastavila je. Zahvalila je Bebiću što je prijateljska skupina srbijanskog parlamenta ponijela s prošlotjedne posjete Hrvatskoj jako dobre i korisne dojmove. I ona je uvjerena da će ubrzo doći do sastanka Josipović-Tadić jer, kako kaže, to je neophodno za boljitak građana jedne i druge države.

Što se tiče nekih izjava, ističe da kad se analiziraju govori parlamentaraca teško je ocijeniti tko je s koje strane granice. Parlamentarci su usredotočeni na standard i budućnost građana, zaključila je.

Komentara 69

PO
poirot
19:40 01.03.2010.

Danac,sve me više i više zbunjuješ.Ovo je i za Danca cro previše.Počinjem sumnjati da su Danci sa inače razvijenim ribolovom ali i naukom,uspeli nekako da nekog morža regenerišu u biće sposobno za ljudsku komunikaciju.Što se mora priznati da je ravno čudu

Avatar hudikadr
hudikadr
19:47 01.03.2010.

Barba Luka je govno od čovijeka , to smo svi već davno utvrdili . 73 ! oćemo na 3675 ili 3725 ! ..... kilohertza , mislim !?!

OB
-obrisani-
14:26 01.03.2010.

probni baloni....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije