Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
godinu dana poslije

Bebić potiče priče o povratku Ive Sanadera

bebić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/5
VL
Autor
Jasmina Popović
30.06.2010.
u 22:07

Sanader se prvih pola godine od odlaska trudio ostati u javnosti i nadao se da će se vratiti na poziciju, no poslije pokušaja puča prijatelji su ga se odrekli, a animozitet građana još je narastao.

Godina dana od odlaska Ive Sanadera s mjesta hrvatskoga premijera mogla bi se ugrubo podijeliti na dva dijela.

Prvih nekoliko mjeseci trudio se biti aktivan i prisutan u javnosti odajući dojam čovjeka koji je zbog viših interesa otišao, ali je isto tako spreman prvom se prilikom vratiti. No od siječnja ove godine podgrijavanje priče o povratku prepustio je svom vjernom glasnogovorniku Luki Bebiću koji, unatoč Sanaderovoj nepopularnosti, koja kao da raste iz mjeseca u mjesec, svako malo pokušava oživjeti mogućnost njegova skorog povratka u politiku.

Nestao, pa plovio jahtom
Neposredno poslije odlaska nestao je na dva tjedna odbijajući objasniti razloge nagla odlaska i na zgražanje javnosti pojavio se sredinom srpnja ljuljuškajući se na jahti “Malo vitra” kojoj je vlasnik Neven Poldrugač, zet Sanaderovog ponajboljeg prijatelja Maria Zubovića.

Na njoj je, čini se, zaradio tešku upalu pluća i na početku kolovoza završio u bolnici iz koje su danomice stizale liječničke ocjene stanja bivšeg premijera. Izišao je poslije desetak dana i pojavio se na ručku u jednom zagrebačkom restoranu s filmskim producentom Brankom Lustigom.

Sredinom rujna ponovno je bio medijska zvijezda jer je na ručak pozvao premijerku J. Kosor. Iako je rečeno da ju je na ručak pozvao kako bi joj čestitao na deblokadi pregovora s EU i poboljšanju odnosa sa Slovenijom, svi su to protumačili kao njegov pokušaj da pokaže kako zapravo on sve drži pod kontrolom dok je ona tu samo da obavlja tehnički dio posla.

I Sanaderovo pojavljivanje potkraj rujna u New Yorku, u kojem je sudjelovao na Summitu kreativnog razvoja, koji je organizirala kanadska bogatašica Louis Blouin, kojoj je navodno postao savjetnik, dio je njegova pokušaja da pokaže kako je sveprisutan iako ta njegova iluzija ima sve manje potvrda u stvarnosti.

Dok je svojim prijateljima u HDZ-u poručivao “Držite se, vratit ću se!”, na vidjelo je izlazilo nezadovoljstvo J. Kosor njegovom nazočnošću na sjednicama Predsjedništva, na kojima je pokušavao voditi glavnu riječ. Šeks i Hebrang po medijima se žale na njega, a Jandroković priznaje kako je Sanader iz pozadine želio promijeniti odluku koju je on kao ministar dogovorio s premijerkom Kosor.

Ni afere ga nisu mimoišle. U studenom se pojavila zanimljiva priča da Sanader postaje savjetnik njemačkog medijskog koncerna WAZ-a koji je suvlasnik EPH. Iz WAZ-ove centrale u Essenu potvrdili su da je bio kod njih, ali i zanijekali da su mu namijenili savjetničko mjesto. U prosincu se Sanaderovo ime pojavljuje u aferi oko Hypo Alpe Adria banke s optužbom da je primio 800 tisuća njemačkih maraka provizije za pogodovanje pri izdavanju kredita Miroslavu Kutli.

Sanader je to odmah demantirao nazvavši sve “stupidnom klevetom”, poput one da je uzeo 20 tona zlata. I premda mu je medijska nepopularnost bila izuzetno velika, Sanader se 3. siječnja ipak odlučio na još jedan nevjerojatan potez. Pokušao je pučem preuzeti HDZ. Nije uspio, odrekli su ga se najvećim dijelom i oni koji su iza njega stajali tijekom te čudne presice, a dva dana potom HDZ ga je izbrisao iz članstva.

Zvižduci na inauguraciji
Zvižduci i pogrdni povici građana koji su ga vidjeli kao gosta na inauguraciji predsjednika Josipovića 18. veljače pokazuju da animozitet javnosti prema njemu osobno, ali prije svega prema njegovim postupcima, nije nimalo splasnuo. Od tada se Sanadera može povremeno vidjeti samo izvan političkog konteksta.

Tako je 25. svibnja s predsjednikom uprave najveće talijanske banke Unicedrito Alessandrom Profumom pratio finale Lige prvaka, a sa svojim prijateljem Marijem Zubovićem viđen je i na utakmici u Madridu. Najnovije nagađanje da je kupio stan u New Yorku i dalje podgrijava priče onih koji tvrde da će Sanader, koji je izvadio diplomatsku putovnicu neposredno prije pokušaja puča u HDZ-u, otići iz RH dok Luka Bebić i dalje uporno tvrdi da će se vratiti u politiku. Novo pojavljivanje Sanadera u javnosti očekuje se navodno 16. rujna kao svjedoka u aferi Spice.

Komentara 19

PG
praseca gripa
00:13 03.07.2010.

Jasmina Popovic mlati k\'o Maksim po diviziji.Nije vrijedno citat. Tipicna mutikasa.

OB
-obrisani-
23:19 30.06.2010.

Strava i uzas!!

OB
-obrisani-
01:13 01.07.2010.

A njih dvojica ko Kamičko i Muharko,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije