Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON INCIDENTA

Preživjeli pilot: Nismo bili upozoreni! Lavrov: Rušenje aviona izgleda kao planirana provokacija

krstarica Caesar Kunikov
Foto: Reuters/PIXSELL
1/12
25.11.2015.
u 17:38

"Zrakoplov Su-24 je vjerojatno oboren projektilom kratkog dometa s infracrvenim radarom"

Nakon što je Turska jučer srušila ruski zrakoplov kod granice sa Sirijom, ruski načelnik glavnog stožera Sergej Rudskoj najavio je kako je ministarstvo obrane poduzelo dodatne mjere sigurnosti, uključujući i prekid svih vojnih kontakata s Turskom.

U padu je poginuo jedan od pilota, a identificiran je kao Sergej Rumjancev, bojnik u zračnoj bazi Šagol blizu Čeljabinska u Rusiji, prenosi Daily Mail. Drugi pilot preživio je te je nakon akcije spašavanja doveden u rusku vojnu bazu.

Ruski marinac ubijen je u helikopterskoj misiji spašavanja posade tog zrakoplova, prenosi BBCMarinac je umro nakon što su na helikopter zapucali pobunjenici u sjevernoj Siriji, gdje se zrakoplov i srušio. Upravo je od metaka pobunjenika jučer ubijen jedan od dva članova posade nakon što su se izbacili iz zrakoplova.

Tijek današnjih događaja pratite u nastavku:

17.37 satiTurski ministar vanjskih poslova i njegov ruski kolega dogovorili su se u telefonskom razgovoru da bi se mogli susresti sljedeći tjedan u Beogradu, rekao je dužnosnik turske vlade.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov koji je otkazao putovanje u Istanbul predviđeno u srijedu, rekao je da Rusija ocjenjuje da je rušenje zrakoplova planirani čin i da će Moskva "ozbiljno preispitati" odnose s Ankarom.

Sastanak bi se trebao održati na marginama Ministarskog vijeća OESS-a (Organizacija za europsku sigurnost i suradnju) u Beogradu, 3. i 4. prosinca.

Do zaoštravanja odnosa između dvije zemlje došlo je nakon što je Turska u utorak srušila ruski vojni zrakoplov koji je navodno ušao u njezin zračni prostor.

16.20 sati – Pilot koji je preživio obaranje aviona na tursko-sirijskoj granici kazao je kako posada nije bila upozorena da narušava turski zračni prostor, javlja BBC.

Kapetan Konstantin Murakhtin za rusku je televiziju kazao kako nije moguće da je avion narušio turski zračni prostor.

 - Nije bilo nikakvih upozorenja, ni putem radija, ni vizualnih tako da ni u jednom trenu nismo prilagođavali našu putanju. Projektil je došao niotkuda i pogodio stražnji dio aviona. Nismo imali vremena izvesti manevre izbjegavanja, kazao je pilot, javlja RT.

14.15 sati – Duboko sumnjamo da je bilo nenamjerno, izgleda kao planirana provokacija – rekao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov o rušenju zrakoplova, prenosi novinska agencija TASS.

Lavrov, koji je otkazao posjet Turskoj najavljen za srijedu, kazao je da će veze između dviju zemalja biti "ozbiljno preispitane".

– Ne planiramo voditi rat protiv Turske, naše stajalište prema turskom narodu nije se promijenilo – rekao je Lavrov i dodao: – Imamo pitanja samo oko turskog vodstva.

Turski su mediji javili da bi se Lavrov uskoro trebao sastati s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom, ali je Interfax odmah objavio kako ta informacija nije točna. Njih su dvojica telefonski razgovarali u srijedu, oko sat vremena, a Lavrov je rekao da je turski ministar "pokušao opravdati odluku turskih zračnih snaga". Lavrov je također kazao da Rusija podupire francusku ideju o zatvaranju tursko-sirijske granice kako bi se "zaustavio priljev" džihadističkih boraca.

– Spremni smo ozbiljno razmotriti tu mjeru. Mnogi kažu da će se, ako se zatvori ta granica, stati na kraj terorističkoj prijetnji iz Sirije. 

Ruski je ministar također kazao kako će rušenje ruskog zrakoplova utjecati na razgovore o Siriji u Beču.

12.50 sati – Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da tursko političko vodstvo potiče islamizaciju turskog društva, što on vidi kao problem, navode ruski mediji.

– Nije problem tragedija kojoj smo svjedočili jučer, već je problem mnogo dublji... sadašnje tursko vodstvo godinama vodi politiku potpore islamizaciji u svojoj zemlji – rekao je ruski predsjednik, a prenosi novinska agencija TASS.

Putin je također kazao da će protuzračni obrambeni sustav A-300 biti poslan u rusku zračnu bazu u Siriju.

12.30 sati – Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u Moskvi drži presicu u povodu rušenja aviona. Kako prenosi RT, između ostalog rekao je da rušenje izgleda kao planirana provokacija te da će Rusija ponovno razmotriti svoje bilateralne veze s Turskom. 

11.50 sati – Drugi pilot srušenog zrakoplova rekao je novinaru RT-a da je dobro. Vizualno djeluje da je u redu, a liječnici kažu da mu je zdravstveno stanje izvan opasnosti.

11.10 sati – Turski predsjednik Tayyip Erdogan danas je izjavio da ne želi nikakvu eskalaciju nakon što je turski zrakoplov srušio ruski borbeni zrakoplov, objasnivši da se tom potezu pribjeglo iz jednostavnog razloga da se obrani sigurnost zemlje, kao i "prava naše braće" u Siriji. Na poslovnom događaju u Istanbulu Erdogan je kazao da se na ruski zrakoplov pucalo dok je bio u turskome zračnom prostoru, ali da se letjelica srušila na teritoriju Sirije iako su neki njegovi dijelovi pali na turski teritorij, pri čemu je ozlijeđeno dvoje turskih državljana.

– Ne kanimo utjecati na eskalaciju ovog incidenta. Mi smo samo branili vlastitu sigurnost i prava svoje braće – rekao je Erdogan, istaknuvši da se turska politika prema Siriji neće mijenjati.

– Nastavit ćemo s humanitarnim angažmanom na objema stranama sirijske granice. Odlučni smo u namjeri da poduzmemo sve potrebne mjere kako bismo spriječili dolazak novog vala imigranata.

10.50 sati – Ministar obrane Šojgu rekao je da je krstarica opremljena dalekometnim raketama zemlja-zrak stigla na obalu uz Latakiju te da je spremna udariti na zračne mete koji zaprijete njihovoj tamošnjoj bazi, prenosi RT.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će poginuli pilot biti odlikovan Zlatnom zvijezdom heroja Rusije.

10.15 sati – Šojgu je potvrdio da je spašen drugi pilot te da je odveden u bazu u Latakiji, prenosi RT.

– Akcija spašavanja uspješno je okončana. Pilot je doveden u našu bazu. Živ je i zdrav – rekao je Šojgu tijekom sastanka obrambenog vijeća, dodajući da su operaciju koja je trajala 12 sati izveli ruski i sirijski specijalci.

9.45 sati – Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je kako će Rusija u zračnu bazu u Latakiji uskoro poslati obrambeni raketni sustav S-400.

9.09 sati – Spašeni pilot trebao bi biti doveden u rusku zračnu bazu, rekao je Orlov, prenosi BBC.

8.54 sati – Jednog od dvoje ruskih pilota pokupila je sirijska vojska, rekao je ruski veleposlanik u Francuskoj Aleksandar Orlov, prenosi RT. Dodao je da je pilot ranjen.

8.15 sati – Ruski premijer Dmitrij Medvedev žestoko je napao Tursku. Optužio je neke turske dužnosnike da imaju izravni financijski interes u trgovini naftom s Islamskom državom, prenosi RT.

Medvedev je također optužio Ankaru da štiti tu terorističku organizaciju zbog zarade od trgovine naftom.

– Bezobzirni i kriminalni potezi turskih vlasti uzrokovali su opasnu eskalaciju odnosa između Rusije i NATO-a koji se ne može opravdati nijednim interesom, uključujući zaštitom državni granica – rekao je Medvedev.

Ruski premijer rekao je i kako Moskva razmišlja o otkazivanju nekoliko važnih projekata s Turskom i zabrani ulaska turskim tvrtkama na rusko tržište.

7.00 sati – Ruske bombardere, koji će izvoditi antiterorističke operacije u Siriji, ubuduće će pratiti lovci – izjavio je načelnik glavnog stožera Sergej Rudskoj nakon što su Turci oborili ruski zrakoplov na granici Sirije s Turskom. General Rudskoj istaknuo je kako je rusko ministarstvo obrane poduzelo dodatne mjere sigurnosti nakon tog incidenta. Prva mjera je da će ruske bombardere tijekom akcija pratiti ruski lovci. Druga mjera se odnosi na unapređenje proturaketne obrane, zbog čega je ruska krstarica Moskva krenula prema priobalnom području Latakije u Siriji, a treća mjera je prekid svih vojnih kontakata s Turskom.

– Zrakoplov Su-24 je vjerojatno oboren projektilom kratkog dometa s infracrvenim radarom. Uređaji za nadgledanje nisu registrirali bilo kakav pokušaj turskog aviona da uspostavi radio ili vizualni kontakt s našom posadom – rekao je Rudskoj dodavši kako prema podacima uređaja za nadgledanje ruski zrakoplov nije prešao granicu s Turskom.

– Turski postupak predstavlja kršenje međunarodnog prava koje za sobom povlači ozbiljne posljedice i predstavlja direktno kršenje memoranduma o sprečavanju incidenata u Siriji, koji je potpisan sa SAD i primjenjiv je na sve države članice koalicije koju Amerikanci predvode, uključujući Tursku – dodao je načelnik glavnog stožera.

Rudskoj je kazao kako je jedan ruski pilot ubijen sa zemlje dok se padobranom spuštao nakon što su Turci oborili borbeni zrakoplov. On nije ništa rekao o sudbini drugog pilota iz oborenog zrakoplova, ali je istaknuo kako je još jedan vojnik poginuo tijekom akcije spašavanja koja se nastavlja.

>> Ne bih se čudio da Putin uzvrati jednako i sruši turski avion

>> Putin kao odgovor na rušenje aviona šalje krstaricu: Uništit ćemo sve što predstavlja prijetnju!

Komentara 167

SA
Samoborac74
09:19 25.11.2015.

R.I.P

MA
marsovac
11:39 25.11.2015.

turci su turci i ostali su turci, bez daljnjega, to je nacija koja treba ostati sa one druge strane bospora. Njima nije mijestu u europi, nije bilo niti ce ikada biti.

DU
Deleted user
08:08 25.11.2015.

Turci brane svoje trorističke pobunjenike u Siriji i SAD ih u tome podržava,na to je bila usmjerena izjava Obame da Rusi trebaju napadat Isis pa da se to ne bi dogodilo.Otvoreno je rekao da je avion gađan jer je napadao njihove teroriste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije