Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

BBB-ovci uvjetno osuđeni na 6 mjeseci zatvora zbog sramotnog transparenta

Svi su priznali krivnju te su se pokajali zbog javnog poticanja na mržnju i nasilje
05. veljače 2021. u 21:24 7 komentara 5048 prikaza
Ilustracija
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Petorica pripadnika navijačke skupine Bad Blue Boys osuđena su u petak na Općinskom kaznenom sudu na uvjetne kazne od šest mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine, a još jedan na rad za opće dobro zbog transparenta kojim su u lipnju 2020. vrijeđali i pozivali na nasilje nad srpskim ženama i djecom.

STALI U OBRANU Akcija BBB-a: 'Obnavljate Petrinju rušenjem posvete onima koji su je oslobodili'

Svi su priznali krivnju te su se pokajali zbog javnog poticanja na mržnju i nasilje. Uz to, okrivljenici su u svojim obranama istaknuli da su volontirali nakon potresa u Zagrebu i na sisačkom području, što je sud prihvatio kao olakotnu okolnost. Svi moraju platiti po 500 kuna sudskih troškova.

''Okrivljeni su djelo počinili s izravnom namjerom budući su njihovom sviješću i voljom bila obuhvaćena sva obilježja kaznenog djela čije su ostvarenje i htjeli. Sud je posebno cijenio i uzeo u obzir okolnost da su okrivljenici kao volonteri pomagali stradalnicima na potresom pogođenom području Banovine, uključujući i pripadnike srpske nacionalnosti, što ukazuje da djelo predstavlja nepromišljeni eksces, a ne obrazac njihova ponašanja’’, zaključio je sud.  

Optužnica podignuta krajem srpnja 2020. pred zagrebačkom Općinskim kaznenim sudom teretila je 21-godišnjaka, trojicu 20-godišnjaka i dvojicu 22-godišnjaka.

Prosvjed BBB u Vukovaru Navijači Bad Blue Boysi prosvjeduju u Vukovaru: 'Protiv represije policije'

Teretilo ih se da su se 11. lipnja oko 21 sat okupili s više nepoznatih osoba, a nakon što je prethodno prvoosumnjičeni 21-godišnjak izradio transparent koji prema svojem sadržaju i izgledu potiče nasilje i mržnju prema pripadnicima nacionalne manjine, izvijestilo je državno odvjetništvo nakon podizanja optužnice krajem srpnja prošle godine.

Tužiteljstvo je dodalo da su šestorica okrivljenika, zajedno s drugim nepoznatim osobama, motivirani netrpeljivošću prema pripadnicima nacionalne manjine i u nakani da kod drugih izazovu nasilne oblike ponašanja, netrpeljivost i prijezir prema osoba druge nacionalnosti, uz zapaljene baklje, razvili transparent kojeg je izradio 21-godišnjak. Pritom su glasno izvikivali riječi koje pozivaju na nasilje i mržnju, tvrdilo je tužiteljstvo.

Privođenje navijača (Ilustracija) VIDOVIĆ KRIŠTO TRAŽI OČITOVANJE Hrvatski policajac, član Delija, se u Vukovaru u postaji iživljavao nad BBB-ima?

Prema fotografijama objavljenim na društvenim mrežama, riječ je o nekoliko Dinamovih navijača koji u Kustošijanskoj ulici u Zagrebu izvjesili natpis "J..at ćemo srpske žene i djecu", uz slovo 'U'.  Fotografiju je na društvenim mrežama objavilo Srpsko narodno vijeće, dok je premijer Andrej Plenković istoga dana taj čin osudio.

ogorčena glumica
Marijana Mikulić: Moj sin ne govori, ne gleda u oči i ne odaziva se na svoje ime, a terapija počinje tek za 6- 9 mjeseci
Pevex
NOVO RUHO DOMA
Istražujemo – kako se pripremiti za proljetne renovacije
  • Kultura:

    Ne ulazeci u presudu nije tesko primjetiti kako se za neke stvari ekspresno donose presude a za krupne ribe 10 godina razvlacit postupak do zastare nije nikakav problem.

  • Avatar NATOvelesila
    NATOvelesila:

    ove naše sudove medije i političare nije briga za hrvatske majke i djecu, a kao briga ih je za srpsku, koji vic. koji smjehotres od države, i onih koji se igraju narodne volje, koga vi licmjeri predstavljate ? mene sigurno ne.