Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Deseci tisuća na ulicama

Bavarci poručili: Ne želimo policijsku državu

12.05.2018.
u 00:15

Ako ovaj zakon prođe, to će biti masovni udar na demokraciju i ljudska prava – kazao je organizator Simon Strohmenger

Najmanje trideset tisuća ljudi izašlo je na ulice glavnog bavarskog grada Münchena kako bi u organizaciji osamdesetak civilnih udruga i lijevih političkih stranaka prosvjedovalo protiv najavljenog novog zakona o policiji (PAG). Mediji navode kako je riječ o jednom od najmasovnijih prosvjeda u bavarskoj prijestolnici posljednjih godina. Neki su primijetili da je prosvjednika bilo više nego na nedavnoj Bayernovoj fešti na istom mjestu – Marienplatzu.

Sporni zakon koji je predložio vladajući CSU policiji omogućava nadzor građana bez obzira na to postoji li sumnja u ilegalne radnje. Sporni nadzor uključuje prisluškivanje telefona, pozive na informativne razgovore, provođenje tajnog praćenja, čitanje elektroničke pošte, analizu genetskih DNA podataka i razmjenu osobnih podataka s drugim institucijama, što su brojne udruge za zaštitu ljudskih prava, ali i dijela političkih stranaka ocijenjeno grubim zadiranjem u privatnost građana.

– Mi prosvjedujemo glasno, ali mirno, bez incidenata pod parolom “neinPAG”. Ako ovaj zakon prođe, to će biti masovni udar na demokraciju i temeljna ljudska prava – kazao je jedan od organizatora prosvjedne šetnje Simon Strohmenger.

Zakon bi se na dnevnom redu Bavarskog parlamenta trebao naći 15. svibnja, a prema odnosu snaga koje ondje vladaju Markus Söder i njegov CSU sa 101 rukom od njih 180 trebali bi imati dovoljnu podršku. Odgovarajući na kritike prosvjednika iz CSU-a su pak poručili kako je proširenje policijskih ovlasti i njihova implementacija u zakon samo ispunjavanje i primjena nove direktive Europske unije o zaštiti podataka.

Ministar unutarnjih poslova Bavarske Joachim Herrmann izjavio je kako je zakon usmjeren protiv terorizma, a sada će ga uz pomoć bivšeg čelnika CSU-a Horsta Seehofera pokušati dići i na nacionalnu razinu.

Ključne riječi

Komentara 10

RM
ruzica_mario
07:37 12.05.2018.

ne zelimo policijsku drzavu,zelimo islamsku drzavu

Avatar HKNKRZ
HKNKRZ
10:34 12.05.2018.

Ako nisi prijetnja državi nemaš brigu. Neznam u čemu je problem. Ah, da ljevičari su prijetnja državi.

GV
golub Vaso
09:55 12.05.2018.

George Orwell postaje stvarnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije