Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Simbol identiteta

Križ postaje obvezan na ulazima državnih institucija u Bavarskoj

Markus Soder
Foto: Andreas Gebert/DPA/Pixsell
1/2
25.04.2018.
u 19:13

Markus Söder: Vidljivi križ označavat će predanost temeljnim vrijednostima pravnog i društvenog poretka u Bavarskoj.

Vidljivo istaknuti križevi u školskim učionicama i sudnicama najrazvijenije njemačke pokrajine Bavarske, sada će se nalaziti i na ulazima u sve državne institucije te pokrajine.

Dio kulture i tradicije

Naime na sastanku bavarske vlade donesena je odluka kojom se nadopunjuje zakon koji propisuje isticanje križa u odgojnim institucijama i sudnicama, a koju je predstavio sam predsjednik vlade Bavarske Markus Söder (CSU), istaknuvši da je križ temeljni simbol kulturnog identiteta kršćansko-zapadnog karaktera.

U videoobjavi na službenim stranicama bavarske vlade prikazano je i kako Söder osobno postavlja križ na ulazu u bavarski državni ured.

– Pri ulazu u prostor svake javne ustanove u Bavarskoj, kao izraz povijesnog i kulturnog karaktera Bavarske, postavit će se jasno vidljivi križ koji će označavati predanost temeljnim vrijednostima pravnog i društvenog poretka u Bavarskoj i Njemačkoj – kazao je Söder.

U donesenom zakonskom dodatku navodi se da se izmjena postojećeg zakona odnosi na “sve urede Slobodne Države Bavarske od 1. lipnja 2018.” Općinama i županijama se savjetuje da “djeluju u skladu s time”.

– Križ simbolizira bavarski identitet i način života. Riječ je o elementarnim vrijednostima poput ljubavi, ljudskog dostojanstva i tolerancije. Križ nije znak religije ili kršenje zakona o neutralnosti – zaključio je Söder u obraćanju građanima Bavarske.

Takvo tumačenje bavarskih i njemačkih tradicijskih i kulturnih vrijednosti nije naišlo na odobravanje svih političkih struktura u toj njemačkoj pokrajini, prije svega onih liberalno-lijeve orijentacije.

Tako je na odluku bavarske vlade prvi reagirao Christian Leindner, čelnik liberalnog FPD-a, koji je na Twitteru objavio da “Marcus Söder i CSU instrumentaliziraju religiju za stranačku politiku i podsjećaju na Erdogana. Ustav nema religiju!”

Liberali protiv križeva

S druge pak strane bavarski mediji donose reakcije građana te južne njemačke pokrajine koji većinom podržavaju odluku svoje vlade.

Bavarski slučaj nije prvi koji je potaknuo raspravu o isticanju vjerskih simbola u javnim prostorima.

Posljednji veliki slučaj koji se vodio na tu temu bio je kada je prije sedam godina talijanski državljanin Soile Lautsi Albertin sudski tražio uklanjanje križeva iz učionica talijanskih škola. Tada se tome oštro suprotstavila vlada Silvija Berlusconija uz snažnu podršku Poljske, Španjolske, Litve i Portugala.

Ključne riječi

Komentara 20

DU
Deleted user
19:50 25.04.2018.

Tako se to radi. Čuvati svoje korjene, pnositi se svojom tradicijom i kulturom je najnormalnija stvar na svijetu. Čestitamo.

KA
KaraMarko
20:45 25.04.2018.

Normalno! Svaka Cast...

Avatar anti_komunist
anti_komunist
20:50 25.04.2018.

a kaj bu na to rekel plemeniti beus von tahirovic, dousnik udbe zaduzen za pljuvanje po crkvi i kleru....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije