Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA SAVJETNIK

Bauk (SDP): Stekli su se uvjeti da se Ustavnom sudu uputi zahtjev da se zabrani HDZ

Zagreb: Arsen Bauk o presudi suda u Varazdinu i akciji Uskoka
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
14.12.2023.
u 15:41

- Burić je rekla da HDZ-a nema (u aferi), volio bih da se mogu složiti s njom, ne samo da ga nema, bilo bi bolje da ga na vlasti nikad više ne bude, izjavio je te dodao da su se stekli uvjeti da se Ustavnom sudu uputi zahtjev da se zabrani HDZ, zbog kršenja članka 6. stavka 3. i 4. Ustava, poručio je u Saboru zastupnik SDP-a Arsen Bauk

Saborski zastupnik Arsen Bauk (SDP) izjavio je u četvrtak kako su se stekli uvjeti da se Ustavnom sudu uputi zahtjev da se zabrani HDZ, zbog kršenja stavka 6. stavaka 3. i 4. hrvatskog Ustava. „Što se tiče ustavnosudskog postupka za zabranu rada političke stranke, da, stekli su se uvjeti da se Ustavnom sudu uputi zahtjev da vas se zabrani, zbog kršenja člana 6. stavka 3. i 4. Ustava“,  rekao je zastupnik HDZ-ovoj Majdi Burić u Hrvatskom saboru.

HDZ-ova se zastupnica, naime, referirala na istup Nikole Grmoje (Most) koji je govorio o „spinanju“ u aferama Plin za cent i Mreža, te ponovila da u aferi Mreža, u kojoj je sudjelovao Jurica Lovrinčević, posebni savjetnik ministra gospodarstva, nema HDZ-a i HDZ-ovaca, ali ima Grmoje i Mosta. Na izjave HDZ-ove zastupnice reagirao je Krešo Beljak (HSS). „Dobro ste rekli, nema HDZ-a, neće ga biti nakon slijedećih izbora, a ako bude sreće i pameti tu vašu kriminalnu stranku ćemo zabraniti zakonom da je više nikad ne bude“, rekao joj je Beljak.

Na izjave Burić osvrnuo se i Bauk. Rekla je da HDZ-a nema (u aferi), volio bih da se mogu složiti s njom, ne samo da ga nema, bilo bi bolje da ga na vlasti nikad više ne bude, izjavio je te dodao da su se stekli uvjeti da se Ustavnom sudu uputi zahtjev da se zabrani HDZ, zbog kršenja članka 6. stavka 3. i 4. Ustava.

U njima pak piše da stranke moraju javno polagati račun o porijeklu svojih sredstava i imovine, da su protuustavne političke stranke koje svojim programom ili nasilnim djelovanjem smjeraju podrivanju slobodnoga demokratskog poretka ili ugrožavaju opstojnost Republike Hrvatske te a o protuustavnosti odlučuje Ustavni sud RH.

Grmoja: Protiv Mosta se vodi prljava kampanja

Grmoja je pak u svom slobodnom govoru rekao da energetska hobotnica, koja je okupirala Hrvatsku, sada vodi prljavu kampanju sa HDZ-om i sa još nekim strankama „nalinkanim“ na tu hobotnicu, protiv Mosta. "Most je odgovoran za aferu koju je razotkrivao“, kazao je, podsjetivši da se radi o dvije afere, Pola-pola (Mreža) i Plin za cent.

U obje je, navodi, uključen HDZ, ali se sada, sa aferom Pola-pola ili Mreža, želi stvoriti dojam da informacije koje je dobivao u aferi Plin za cent nisu vjerodostojne, jer su se ljudi koji su ih dostavljali pokazali korumpirani ili nevjerodostojni. „Taj spin vam neće proći, jer sve što smo Troskot i ja iznosili je istina“, poručio je vladajućima i dodao kako od afere Plin za cent, ne mogu pobjeći, ona im „visi nad glavom“.

POVEZANI ČLANCI:

„Sada nastojite zamagliti stvari, savjetnik vašeg ministra je javnim novcem plaćao određene medije, sada se spina kao da je to moja afera, što ja imam s njom, osim što je novinar koji vas je snimio, meni dostavljao informacije o vašoj drugoj, puno većoj aferi“, kazao je. Grmoja ističe i da zna „s kakvom ekipom ima posla“, ali da je dovoljno hrabar da se obračuna s tom energetskom hobotnicom.

 „Dokazano je da ste ljudima u stanove kamere postavljali, savjetniku predsjednice države Mati Radeljiću ste u televizor postavili kameru, znam da znate kad idem leć, kad idem na wc, kad u šetnju, ali ne možete ništa protiv mene, jer sam čist, a dovoljno sam hrabar da se s vama obračunam, s tom energetsko hobotnicom“, izjavio je Grmoja.

Komentara 9

Avatar Retardo
Retardo
15:58 14.12.2023.

Pazi sad ovo: PPD je nešto petljao na mađarskom tržištu u vezi uvoza plina iz Austrije u Mađarsku, za što su mu Mađari odrapili kaznu. Nešto što nema apsolutno nikakve veze s hrvatskom politikom ni Hrvatskom, čisti biznis i natezanjee s konkurencijom na stranom tržištu. To je važno za Hrvatsku isto kao i uvoz šećerne trske iz Gvajane u Boliviju. No, iz nekog razloga su se Most i Grmoja zbog toga digli na zadnje noge. Koja im je tu motivacija, ako ne rade u interesu Mađarske i MOL-a?

IL
ilustrator
17:52 14.12.2023.

kako ono.. hdz na početku 90ih nije zabranio i procesuirao komunjare, a družina je njih procesuirala, pa zašto ih ne bi i zabranila!

KU
kuramela
17:20 14.12.2023.

Hdz vas nije lustrirao pa nemate pravo išta tražiti protiv istih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije