Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNS-ov kandidat

Batinić ili Vrdoljak... 
u utrci za Pantovčak?

Ivan Vrdoljak i Milorad Batinic,
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
31.08.2019.
u 18:41

Vodstvo HNS-a raspravljalo je o tri modela za predsjedničke izbore, a većina je sklona opciji da stranka istakne svog kandidata

Broj kandidata za predsjednika države mogao bi se još povećavati. Kako se šuška, svog bi kandidata krajem rujna mogao istaknuti i HNS. Naime, predsjednički izbori bili su jedna od tema o kojoj su HNS-ovci prošlog vikenda raspravljali na svojem team buildingu u Karlovcu. Na stolu su se, doznajemo, našle tri opcije – da stranka uopće nema svog kandidata i da guraju inicijativu kako bi se predsjednika trebalo birati u parlamentu, potom opcija da se podrži nekog od postojećih kandidata te opcija da stranka istakne svog kandidata za Pantovčak. I upravo je ta treća varijanta, kažu naši izvori, najbolje prošla među prisutnim članstvom.

Faktor okupljanja

– Dojam je da je toj opciji sklono najviše ljudi. Čak su se spominjala i neka imena. Kao moguće kandidate spomenulo se aktualnog šefa stranke Ivana Vrdoljaka, ali i šefa Kluba zastupnika HNS-a Milorada Batinića za kojeg su neki rekli da bi bio odličan kandidat i faktor oko kojeg bi se mogli okupiti svi HNS-ovci i birači – kaže naš izvor iz HNS-a.

Konačnu odluku hoće li stranka ići sa svojim kandidatom i tko će to biti treba donijeti Središnji odbor stranke, a koji se sastaje krajem rujna. No ideja da se ide sa svojim kandidatom, iako još nije konačna, ipak je zanimljiva. Svakako pokazuje da se odustalo od prvotne ideje da se u kampanji podrži kandidat SDP-a Zoran Milanović.

– Donijeli smo odluku da su svi dosadašnji kandidati otišli previše lijevo ili previše desno. HNS je lider građansko-liberalnog centra u Hrvatskoj i sigurno je da kandidati koji svoju kampanju temelje na podjelama lijevo i desno neće biti naš izbor – kazao je proteklog vikenda Vrdoljak. Dodao je i da će se uskoro donijeti konačna odluka o kandidatu ili kako će HNS nastupiti na predsjedničkim izborima.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Neki u HNS-u vjeruju i da bi igranje na svog kandidata moglo biti u dogovoru s HDZ-om, pogotovo ako kandidat bude netko iz Slavonije.

– U tom slučaju HNS-ov bi kandidat uzimao Zoranu Milanoviću, ali i nešto Škori – kaže naš izvor iz HNS-a.

Milorad Batinić koji se i sam spominje u kombinacijama kaže kako nikakve odluke za sada nema i da nekoliko prijedloga jest bilo na stolu, ali da će o svemu odluku donijeti Središnji odbor.

– Pitanje je ići sa solo kandidatom ili jačati parlamentarnu demokraciju, odnosno zalagati se za izbor predsjednika u Saboru dvotrećinskom većinom. To su pitanja za raspravu i nešto o čemu odluku mora donijeti Središnji odbor – kaže Batinić.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Unutarstranački izbori

U slučaju da se stranka, dodaje, na kraju ipak odluči za svog kandidata za predsjednika, to mora biti netko tko će moći privući pozornost birača i polučiti rezultat.

Osim o predsjedničkim izborima, Središnji odbor HNS-a krajem rujna odlučivat će i o datumu kada će se u toj stranci održati unutarstranački izbori. Predsjedništvo HNS-a želi da se ti izbori održe u ožujku ili svibnju iduće godine, a HNS-ov međimurski župan Matija Posavec na sjednici vodstva tražio je da se ti izbori održe sad na jesen kako bi stranka s novim vodstvom išla na predsjedničke izbore. Posavčeva je ideja na sjednici Predsjedništva odbijena pa je on zatražio da se o njegovu prijedlogu glasa na sastanku Središnjeg odbora.

Komentara 14

VB
vbk
19:39 31.08.2019.

Bolji vic dugo nisam čuo.

Avatar zajutrak
zajutrak
21:37 31.08.2019.

Batiniću, sad bi malo piškili pa bi onda kakili.., al doći će vrijeme , i to brzo, kad bute nestali :)

Avatar STRIKOMAN
STRIKOMAN
01:48 01.09.2019.

Kak bi bi bilo lepo da idu ko zaljubljeni par. Mam bi mali dve predsjednice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije