Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europa gradi tzv. farme baterija

Baterije iz električnih vozila moraju zbrinuti proizvođači

28.02.2023.
u 10:57

Za litij-ionske baterije specifično je da su one na zamišljenoj skali samo za jednu stubu manje štetne od nuklearnog otpada, tako da je njihovo zbrinjavanje vrlo komplicirano. Baš kao i njihova proizvodnja, jer da bi se došlo do litija za jednu takvu bateriju, treba iskopati zemlje kao za dvokatnicu, a potom se za prerađivanje koriste toksične kemikalije što dodatno komplicira situaciju kad bateriji istekne vijek - objašnjava Željko Marušić.

Komentara 3

Avatar debeli1000
debeli1000
12:38 28.02.2023.

"Baš kao i njihova proizvodnja, jer da bi se došlo do litija za jednu takvu bateriju, treba iskopati zemlje kao za dvokatnicu" Ovo baš nije točno,npr: mineral spodumene LiAl(SiO3)2 npr u Australiji ima udio litija 1.6% u rudi što bi za jednu bateriju od auta koja ima 5 kg litija bilo dosta manje od metar kubni te rude a ne "zemlje kao za dvokatnicu". Inače dosta se litija vadi iz geotermalnih izvora gdje se ta voda isparava na površini ( nešto kao solana kod nas na moru) i litij karbonat se skuplja i dalje prerađuje.

Avatar debeli1000
debeli1000
12:08 28.02.2023.

Hibridi su u stvari dva auta u jednom i motor na gorivo i električni s baterijom tj. puno više stvari koje bi se mogle pokvariti, puno složeniji auto.

Avatar debeli1000
debeli1000
12:02 28.02.2023.

Što bi onda trebali reći za olovni akumulator koji ima svaki auto da je stubu štetniji od nuklearnog otpada? Olovo je samo po sebi toksično a i ima sumpornu kiselinu unutra. Sve je izglednije da ćemo imati litij željezo fosfatt bateriju kao glavnu kemiju litijskih baterija u autima koje su ekološki OK. (lithium iron phosphate battery) Sad kad su istekli patenti koje su držali kinezi vidjet ćemo puno više ovu vrstu kemije, ali da ne bude zablude baterije se mogu i moraju reciklirati i to je jedino ispravno i održivo. Inače LiFePO nema ni kobalta ni nikla već samo željezo koje je vrlo jeftino i lako dostupno u velikim količinama, naravno jednom iskopan litij će se reciklirati do neudogled a s fosilnim gorivima moraš stalno kopat rudu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije