Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU

Barroso: EU postaje gospodarska unija

Barroso i Rehn
European Commission
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
29.09.2010.
u 16:26

Riječ je o “najsveobuhvatnijem jačanju gospodarskoga upravljanja u EU nakon pokretanja Pakta postojanosti i rasta (SGP)”, kaže Barroso.

Prihvaćanjem zakonskoga paketa o gospodarskome upravljanju, koji su u srijedu zajedno predstavili predsjednik Europske komisije Jose Manuel Durao Barroso i europski povjerenik za gospodarska i monetarna pitanja Olli Rehn, Europska unija prerast će u gospodarsku uniju, ustvrdio je Rehn. Barroso je naglasio da je riječ o “najsveobuhvatnijem jačanju gospodarskoga upravljanja u EU nakon pokretanja Pakta postojanosti i rasta (SGP)”.

Paket se sastoji od pet uredbi (regulacija), europskih zakona koji se izravno primjenjuju s europske razine, te jedne smjernice (direktive), zakona koji zemlje članice moraju preuzeti u vlastito zakonodavstvo. Cilj im je, kako je rekao Barroso, “omogućiti potezanje kočnice prije nego što kola ponovno krenu nizbrdo”.

EK će uspostaviti “ustroj za uzbunu” koji će, na temelju sustava pokazatelja, “prepoznavati zemlje članice s moguće problematičnim razinama makroekonomskih neravnoteža”. Raščlambe makroekonomskoga stanja zemalja članica EK će redovito objavljivati.

Ovim će zakonskim paketom SGP “dobiti zube” jer se uvodi “poluautomatski sustav” brzoga kažnjavanja zemalja koje premaše najviše dopušteni dug od 60 i proračunski manjak od tri posto BDP-a, napomenuo je Rehn. Naime, zemlje čiji dug prijeđe 60 posto BDP-a morat će ga u svakoj od sljedećih triju godina smanjiti za po pet postotnih bodova; ne budu li to činile, protiv njih će se pokrenuti kazneni postupak koji završava globom od 0,1 posto lanjskoga BDP-a; za preveliki proračunski manjak globa je 0,2 posto. Kažnjavanje se može zaustaviti samo kvalificiranom većinom glasova zemalja članica Eurozone.

Barroso očekuje da bi, nakon prihvaćanja u Vijeću EU i Europskome parlamentu, zakonski paket na snagu stupio u prvoj polovici 2011. godine.

U Bruxellesu su u srijedu, u organizaciji Europske konfederacije sindikata (ETUC), počeli masovni prosvjedi na kojima se okupilo oko 100.000 sindikalaca iz tridesetak zemalja. Prosvjedi su se istodobno održavali i u svim zemljama članicama EU.

- Naša je kampanja protiv stezanja remena, a za radna mjesta i za rast; rezovi u vrijeme recesije, rezovi u vrijeme kada je nezaposlenost već visoka, pogrešni su. Pogrešno je i rezanje radnih prava i mirovina. Stoga pozivamo da se iznova promisli i promijeni Europu. Pokrenuli smo se i morat će nas slušati – rekao je glavni tajnik ETUC-a John Monks. Sindikalno izaslanstvo primio je kasnije poslije podne Barroso.

- Radimo na tome da Europa bude društveno uključiva. Današnji štrajkovi širom Europe podsjećaju nas da ne ne smijemo zapustiti najpotrebitije. Ključne javne usluge moraju biti zaštićene, a ogroman javni dug odvraća javnu potrošnju od onoga gdje je zaista nužna. Trebaju nam zdrava javna novčarstva i vlade koje se ponašaju odgovorno prema budućim naraštajima. Moramo osigurati da građani danas ne plaćaju poreze koji im u budućnosti neće donijeti nikakvu dobit – istaknuo je Barroso.

Ključne riječi

Komentara 3

UK
Ugo Kajvez
07:47 30.09.2010.

Nasov članka iz večernjeg lista .... . \"Bruxelles blokiran, u Dublinu \"napad\" na parlament...\" . ------------------------------ . Zaista krasna i divna EU, ......... za bankare i bogatu elitu a ne za same građane ...........

Avatar cros
cros
21:15 29.09.2010.

Ako su doista sve ove navedene mjere samo u smjeru preventivnog \"uzbunjivanja\" i ne dopustanja masovnog sirenja ekonomske krize, onda je to u redu. Medjutim, ako nisu, onda je pitanje prije svega, a zbog cega se uvode!? Cinjenica jeste, da je nakon kolapsa bankovnog sustava u US, kolapsirao i sustav u EU zbog povlacenja kapitala americkih banaka. To nema veze za deficitima u proracunima koji postoje i koji su evidentni! S druge strane, ostaje pitanje da li dosita moze biti \"kaznjena\" Italija koja vec desetljecima ima prekomjerni deficit!? Kako netko sa deficitom uopce moze biti kaznjen, ako nema dovoljno kapitala? Sto ce se to moci oduzeti nekomu tko je i onako \"kratak\" sa kapitalom? Nisam siguran da su takve mjere uopce sprovodljive. Prije bih se slozio da se uspostavi univerzalnost u financiranju i trosenju drzavnog proracuna, a sto bi bilo nadgledano i kontrolirano od strane odredjenog medjunacionalnog financijskog povjerenstva ili posebna stalna medjunacionalna financijska institucija. To bi onda bila i bolja \"kocnica\", a kaznjavanje, bojim se da ce to imati kontra posljedicu, posebice za zemlju koja je vec u problemima i \"nema dovoljno\" BDP, pa ces mu jos i uzeti, nece to ici.

UK
Ugo Kajvez
22:06 29.09.2010.

EU postaje prčija bankara i bogate industrijske elite koji drže političare na svojim platnim spisima .... a raja je raja ... sve plača .......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije