Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Barroso: EU postaje gospodarska unija

Riječ je o “najsveobuhvatnijem jačanju gospodarskoga upravljanja u EU nakon pokretanja Pakta postojanosti i rasta (SGP)”, kaže Barroso.
29. rujna 2010. u 16:26 3 komentara 1 prikaza
Barroso i Rehn
Foto: European Commission

Prihvaćanjem zakonskoga paketa o gospodarskome upravljanju, koji su u srijedu zajedno predstavili predsjednik Europske komisije Jose Manuel Durao Barroso i europski povjerenik za gospodarska i monetarna pitanja Olli Rehn, Europska unija prerast će u gospodarsku uniju, ustvrdio je Rehn. Barroso je naglasio da je riječ o “najsveobuhvatnijem jačanju gospodarskoga upravljanja u EU nakon pokretanja Pakta postojanosti i rasta (SGP)”.

Paket se sastoji od pet uredbi (regulacija), europskih zakona koji se izravno primjenjuju s europske razine, te jedne smjernice (direktive), zakona koji zemlje članice moraju preuzeti u vlastito zakonodavstvo. Cilj im je, kako je rekao Barroso, “omogućiti potezanje kočnice prije nego što kola ponovno krenu nizbrdo”.

EK će uspostaviti “ustroj za uzbunu” koji će, na temelju sustava pokazatelja, “prepoznavati zemlje članice s moguće problematičnim razinama makroekonomskih neravnoteža”. Raščlambe makroekonomskoga stanja zemalja članica EK će redovito objavljivati.

Ovim će zakonskim paketom SGP “dobiti zube” jer se uvodi “poluautomatski sustav” brzoga kažnjavanja zemalja koje premaše najviše dopušteni dug od 60 i proračunski manjak od tri posto BDP-a, napomenuo je Rehn. Naime, zemlje čiji dug prijeđe 60 posto BDP-a morat će ga u svakoj od sljedećih triju godina smanjiti za po pet postotnih bodova; ne budu li to činile, protiv njih će se pokrenuti kazneni postupak koji završava globom od 0,1 posto lanjskoga BDP-a; za preveliki proračunski manjak globa je 0,2 posto. Kažnjavanje se može zaustaviti samo kvalificiranom većinom glasova zemalja članica Eurozone.

Barroso očekuje da bi, nakon prihvaćanja u Vijeću EU i Europskome parlamentu, zakonski paket na snagu stupio u prvoj polovici 2011. godine.

U Bruxellesu su u srijedu, u organizaciji Europske konfederacije sindikata (ETUC), počeli masovni prosvjedi na kojima se okupilo oko 100.000 sindikalaca iz tridesetak zemalja. Prosvjedi su se istodobno održavali i u svim zemljama članicama EU.

- Naša je kampanja protiv stezanja remena, a za radna mjesta i za rast; rezovi u vrijeme recesije, rezovi u vrijeme kada je nezaposlenost već visoka, pogrešni su. Pogrešno je i rezanje radnih prava i mirovina. Stoga pozivamo da se iznova promisli i promijeni Europu. Pokrenuli smo se i morat će nas slušati – rekao je glavni tajnik ETUC-a John Monks. Sindikalno izaslanstvo primio je kasnije poslije podne Barroso.

- Radimo na tome da Europa bude društveno uključiva. Današnji štrajkovi širom Europe podsjećaju nas da ne ne smijemo zapustiti najpotrebitije. Ključne javne usluge moraju biti zaštićene, a ogroman javni dug odvraća javnu potrošnju od onoga gdje je zaista nužna. Trebaju nam zdrava javna novčarstva i vlade koje se ponašaju odgovorno prema budućim naraštajima. Moramo osigurati da građani danas ne plaćaju poreze koji im u budućnosti neće donijeti nikakvu dobit – istaknuo je Barroso.

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
  • Ugo Kajvez:

    Nasov članka iz večernjeg lista .... . \"Bruxelles blokiran, u Dublinu \"napad\" na parlament...\" . ------------------------------ . Zaista krasna i divna EU, ......... za bankare i bogatu elitu a ne za same građane ...........

  • cros:

    Ako su doista sve ove navedene mjere samo u smjeru preventivnog \"uzbunjivanja\" i ne dopustanja masovnog sirenja ekonomske krize, onda je to u redu. Medjutim, ako nisu, onda je pitanje prije svega, a zbog cega se uvode!? Cinjenica jeste, da ... prikaži još! je nakon kolapsa bankovnog sustava u US, kolapsirao i sustav u EU zbog povlacenja kapitala americkih banaka. To nema veze za deficitima u proracunima koji postoje i koji su evidentni! S druge strane, ostaje pitanje da li dosita moze biti \"kaznjena\" Italija koja vec desetljecima ima prekomjerni deficit!? Kako netko sa deficitom uopce moze biti kaznjen, ako nema dovoljno kapitala? Sto ce se to moci oduzeti nekomu tko je i onako \"kratak\" sa kapitalom? Nisam siguran da su takve mjere uopce sprovodljive. Prije bih se slozio da se uspostavi univerzalnost u financiranju i trosenju drzavnog proracuna, a sto bi bilo nadgledano i kontrolirano od strane odredjenog medjunacionalnog financijskog povjerenstva ili posebna stalna medjunacionalna financijska institucija. To bi onda bila i bolja \"kocnica\", a kaznjavanje, bojim se da ce to imati kontra posljedicu, posebice za zemlju koja je vec u problemima i \"nema dovoljno\" BDP, pa ces mu jos i uzeti, nece to ici.

  • Ugo Kajvez:

    EU postaje prčija bankara i bogate industrijske elite koji drže političare na svojim platnim spisima .... a raja je raja ... sve plača .......