Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Barišićeva pomoćnica Sanja Crnković opet radi

Premještena je onoga dana kada je Večernjak objavio tekst o njezinu svjedočenju o postojanju crnog fonda i njezinoj ulozi u podjeli novca u Barišićevu uredu
28. rujna 2011. u 12:15 16 komentara 1299 prikaza
Sanja Crnković (1)
Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/6

Sanja Crnković, bivša glasnogovornica i pomoćnica ravnatelja Carine, koja je USKOK-u priznala sudioništvo u “brojenju novca” iz crnog fonda HDZ-a, iz uprave Carine premještena je daleko od očiju javnosti, u Odjel trošarina carinarnice u Karlovcu, gradu na čijoj periferiji, u naselju Orlovac, živi s obitelji.

Državni tajnik i ravnatelj Carinske uprave Hrvoje Čović 14. rujna donio je rješenje o Sanjinu premještaju iz Zagreba u Karlovac od 15. rujna, potvrdio nam je glasnogovornik Mario Demirović.

“Svi su je se bojali”

Slučajno ili ne, rješenje je doneseno na dan kada je Večernji list objavio da je Sanja Crnković potvrdila istražiteljima dio iskaza bivše šefice računovodstva HDZ-a Branke Pavošević kako su u uredu Mladena Barišića, tadašnjeg ravnatelja Carine, njih troje zajedno brojili novac iz HDZ-ova crnoga fonda. I, naravno, mnogi su se zapitali kako su od tri osobe koje su brojile novac dvije bile u pritvoru, a treća, koja je njihove iskaze i svoje sudioništvo navodno potvrdila, dobila drugo radno mjesto. Tijekom jučerašnjeg razgovora bilo je jasno da se naša sugovornica u cijelosti pridržava činjenice da kao svjedokinja tužiteljstva ne može davati izjavu, kao što ni u svojstvu državne službenice to ne može učiniti bez odobrenja nadležnih. Ni predsjednik Nezavisnog sindikata Carine Hrvatske Željko Popović ne zna je li to radno mjesto bilo ispražnjeno ili je “izmišljeno”, ali zna mnogo o svojoj kolegici.

– Takav brz profesionalni uspon kakav je ona imala u nas nije zabilježen, strelovito je od trgovkinje i tajnice u propaloj Financijskoj policiji postala tajnica ravnatelja, a potom glasnogovornica pa pomoćnica ravnatelja (Barišića). Još prije pet godina sindikat je upozoravao na to sumnjivo napredovanje i ponašanje Sanje Crnković. Bila je i ostala “superman”, osoba s nadnaravnim moćima. Bojali su je se i danas je se boje svi pročelnici, načelnici i njihovi pomoćnici u carinarnicama i ispostavama – tvrdi Popović, koji je do 2006. bio čelnik Carinskog sindikata Hrvatske. Tvrdi da je S. Crnković sindikalistima stvarala neviđene probleme.

– USKOK-u i Državnom odvjetništvu prijavili smo bezbroj slučajeva i dokaza o korupciji, paralelnim sustavima i nepotizmu, s time upoznali javnost diljem svijeta, pa sada, nakon što je uklonjena glava hobotnice, čekamo procesuiranje i izvršitelja. Prijavili smo i to da je moje smjenjivanje početkom 2006. godine svečano proslavljeno u jednom ugostiteljskom objektu, da su Barišić, S. Crnković i ostali pozvali i Borisa Kunsta, a Sanja je u sveopćem veselju uspjeh slavila i pokazivanjem novčanika u kojem je bilo oko 60 novčanica po tisuću kuna – prisjeća se Ž. Popović. O toj 44-godišnjoj Karlovčanki razgovarali smo u Karlovcu i s Josipom Benčićem, čelnikom gradske organizacije SDP-a.

Odmah prešla u Carinu

– Kao tadašnji čelnik Financijske policije zatekao sam 1994. Sanju Crnković i zapamtio je kao suradnicu kakvu bi svatko poželio: savjesnu, odgovornu, potpuno predanu poslu, neumornu i ambicioznu. Poslije sam radio u PBZ-u, a u Financijsku policiju vratio sam se uoči njezina kraha 2001. godine. Uskoro sam saznao da je kolegica odmah dobila posao u Carini – kazao nam je Josip Benčić, uvjeren da je sve poslove i ondje radila kao i u Karlovcu te da zna mnogo više nego što je rekla u svjedočenju, ali to neće otkriti.

Građevinsko zemljište i kuće na k

Građevinsko zemljište i kuće na kraju grada

Iako neki njezini sugrađani kažu da Sanja Crnković živi “na visokoj nozi”, podaci iz gruntovnice kažu da je ona vlasnica samo 340 hvati neizgrađenog građevinskog zemljišta koje je kupila 2008. Vlasnik kuće i 212 hvati građevinskog zemljišta s dvorištem njezin je suprug Nikola Crnković, bivši vojni policajac i umirovljenik MORH-a, koji je tu imovinu dobio 2007. od Marije Crnković.

Ni zemljište ni lijepo uređena kuća nisu pod kreditnim ili nekim drugim teretom.

Kada su u ponedjeljak oko 15.30 sati već svi djelatnici Carinarnice Karlovac završili posao i izašli iz zgrade u Mačekovoj ulici, u njoj je ostala još samo Sanja Crnković. Vjerojatno ne zato što je imala nezavršena posla, nego zato što je ispred zgrade bila fotoreporterka Pixsella. Stigli su pred Carinu i policajci, no otišli su kad su se uvjerili da je fotoreporterka obavljala svoj posao na javnoj površini te da nema zabrane snimanja carinarnice.

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Zemlja Mjesec
IZNIO I DOKAZE
Slavni sportaš šokirao: Zemlja je ravna ploča, lažu nam! A čovjek nije bio na Mjesecu
 • hellbani:

  hdz+sdp lopovi i gnjusobe od Hrvatskog naroda sto glasaju za njih mi se vec gade ... odoh povracat u tu cast !

 • Avatar wratnik
  wratnik:

  Ma slusajte moji dragi Hravati, ovo nemoze cak ni jedan PAS pojesti. Pa bas damu se to sanajboljim Steakom servira..!

 • saniboj:

  Ajde da mi prodas taj golf, jel to dizel? 3000 dajem.