Naslovnica Vijesti Hrvatska

Barišić: Obitelj je terapija hrvatskog društva

Podsjetio je kako je blaženi Alojzije Stepinac u svoje vrijeme govorio kako nema zdravog naroda bez zdravih, snažnih i sretnih obitelji.
16. rujna 2018. u 15:59 26 komentara 566 prikaza
Solin: Svečana euharistija povodom susreta hrvatskih katoličkih obitelji
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić u nedjelju je na misi pred 20 tisuća vjernika okupljenih na središnjem događaju Trećega nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji na Gospinoj livadi u prasvetištu Gospe od otok istaknuo kako je obitelj ugrožena raznim ideologijama te poručio da je obitelj terapija hrvatskog društva.

Uskrs u Vatikanu ANALIZA Da Isus opet dođe na zemlju, ne bi odbacio razvedene

"Obitelj je i dijagnoza i terapija našega hrvatskog društva! Koja obitelj? Obitelj koja je otvorena životu i koja poštuje život! Ona nosi budućnost i radost", istaknuo je u propovijedi mons. Barišić, koji u suslavlju sa 21 biskupom i brojnim svećenicima predvodio misu na Trećem nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji koji se održava se pod geslom "Obitelj -izvor života i radosti,"

Istaknuo je kako je obitelj "svetinja, put života i budućnosti, put Crkve i društva" i da nam je u Lijepoj našoj potrebno "autentično zajedništvo".

"Samo zajedno, i svatko u svojoj službi, možemo pristupiti gorućim pitanjima poražavajuće demografije, malih plaća, nezaposlenosti, neradne nedjelje, pobačaja, škola bez prvašića, odlaska mladih… Obitelj je škola zajedništva u kojoj je Krist prisutan, mjesto je u kojem se od prvih životnih koraka uči pravednosti koja je prožeta milosrđem!", poručio je mons. Barišić.

Podsjetio je kako je blaženi Alojzije Stepinac u svoje vrijeme govorio kako nema zdravog naroda bez zdravih, snažnih i sretnih obitelji.

crkva 21. stoljeća Mons. Uzinić – jedini biskup koji objavljuje svoje prihode i rashode i čuje što narod govori

"To itekako vrijedi i danas. Obitelj je naše finale, naš zajednički nazivnik. Obitelj ne smije imati oporbu", dodao je Barišić.
U tom je kontekstu podsjetio i na nedavno stajalište pape Franje

"S ovog mjesta ponavljam i riječi pape Franje koje je uputio pred nekoliko dana u Irskoj, a izmijenit ću samo ime države: 'Molim da Hrvatska dok sluša polifoniju suvremene političko-društvene rasprave, ne zaboravi titrajuće melodije kršćanske poruke, koje su je podupirale u prošlosti te je i dalje mogu podupirati u budućnosti'", rekao je Barišić. Pri tomu je pozvao obitelji da se "snažnije uključe u ovo naše društvo i za njegov humani rast i razvoj".

Borba za život i budućnost čovjeka je u borbi 'za' ili 'protiv' obitelji

Nadbiskup Barišić istaknuo je da je brak zajednica muškarca i žene, a obitelj zajedništvo roditelja i djece, i to se, kako je naglasio, "nikad ne smije i ne može promijeniti."

"Život ima svoju logiku koliko god to netko nijekao. Čežnja za biti ljubljen i ljubiti kako bi se darovao život u obiteljskom zajedništvu, čežnja za pripadati svojoj obitelji i imati roditelje i rodoslovlje, ne može biti ugašena nikakvim konvencijama i uklanjanjima imena roditelja iz školskih svjedodžbi, ni uvođenjem brojeva umjesto imena djeteta već od vrtićke dobi", kazao je Barišić, što su vjernici popratili pljeskom.

Josip Bozanić Kardinal Bozanić: 'Crkva je sveta, ali to ne znači da je svaki njezin član svet i bezgrješan'

Dodao je kako čovjek "nije bezličan broj", nego je svatko od nas jedinstven i neponovljiv u Božjem planu stvaranja.
"Svjedoci smo da obitelj danas biva sve više ugrožena raznim ideologijama, razornim relativizmom, bešćutnim hedonizmom, opasnim individualizmom i posesivnim egoizmom", rekao je Barišić. Po njegovo tumačenju, kada se govori o obitelji, najčešće se govori o njezinoj krizi, o problemima, poteškoćama pa čak i o obitelji kao problemu i time se brak i obitelj predstavljaju kao nepogodno mjesto za život, koje oduzima sreću i slobodu, a donosi samo nepotrebna svakodnevna i zakonska opterećenja.

"Brak se vidi kao nešto usputno, privremeno i prolazno. Mogli bismo reći da se borba za život i budućnost čovjeka danas u najvećoj mjeri događa upravo u borbi 'za' ili 'protiv' obitelji", ocijenio je  Barišić.

Upozorio je da danas živimo u dinamičnom vremenu tolikih izazova, brzih promjena, mnoštva informacija, raznolikog znanja, tehničkih mogućnosti, ali i mnogih nesigurnosti i nejasnoća koje nas zbunjuju i dovode u pitanje ono što je svima i odvijeka bilo jasno.

don anđelko kaćunko Već u bliskoj budućnosti Crkva će i u Hrvatskoj morati zaređivati i oženjene muškarce

"Znali smo što je muški i ženski rod. Znali smo što je to obitelj! A danas kao da više nismo u to sigurni," upozorio je Barišić.
Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i nadbiskup zadarski Želimir Puljić u svojoj je riječi zahvale istaknuo je kako najveću zahvalu upućuje očevima, majkama, obiteljima koje su, kako je rekao, po koncilskoj definiciji, "prva škola društvenim vrlinama," i "Crkva u malom."

Naglasio je kako je ljudski život svet i nepovrediv "od začetka do naravnog svršetka."

"I treba ga braniti na svim područjima: kako na vjerskom i duhovnom, tako i na društvenom i zakonodavnom. I to svim sredstvima što nam ih na raspolaganje stavlja zauzeta ljubav", poručio je Puljić.

Na današnjem je misnom slavlju pročitan i apostolski blagoslov pape Franje prigodom Trećeg nacionalnog susret hrvatskih katoličkih obitelji u kojem ohrabruje "kršćanske parove da učvrste vjernost vrijednosti kršćanske vjere i obitelji."

BISKUP UZINIĆ Licemjerje sprečava Katoličku Crkvu u konačnom obračunu s pedofilijom

"Njegova Svetost zaziva nad sve hrvatske obitelji obilje milosti, mira i blagostanja, te povjerenja zagovoru Svete nazaretske obitelji molitve i nade ovog dragog naroda dubokih kršćanskih korijena". navodi se u blagoslovu pape Franje. Također se napominje kako se Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji održava u marijinskom svetištu gospe od Otoka u Solinu "znakovitom središtu kršćanske povijesti hrvatskog naroda".

Na misu su, među ostalima, bili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednika Sabora – splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, izaslanik predsjednika Vlade – splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Mirko Šundov, te general Mladen Fuzul.

Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja

A1 izdvaja za Vas

 • Aedes2017:

  Tko im više vjeruje? Poslije ,,svetih ratova ,,I inkvizicije.zločin pedofilije,grijeh protiv Duha Svetoga je najjajači I najstrašnijih posljedica po KC.Sotonini apostoli.

 • Avatar yacine_virus
  yacine_virus:

  ova crkva i njeni podanici su bolesnici skroz..Ponizno molim medije da prestanu prenositi misli bolesnih ljudi koji nemaju apsolutno nikakva iskustva sa temama o kojima laprdaju. Hvala

 • Avatar Manolique
  Manolique:

  Premalo se odvaja za Crkvu i svećenstvo. Zato nacija i propada.