Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska kakvu trebamo

Barišić komentirao blokadu Hrvatskih studija: Sveučilišta autonomno odlučuju o svojoj upisnoj politici

Ministar Barišić negativno je odgovorio na upit osjeća li odgovornost za tu situaciju kazavši kako nema niti saznanja o tome da su profesori najavili štrajk.
20. ožujka 2017. u 16:34 6 komentara 331 prikaza
Pavo Barišić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/11

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić rekao je u ponedjeljak na konferenciji "Hrvatska kakvu trebamo", vezano uz blokadu zgrade Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu zbog smanjenja kvote za studente filozofije, da sveučilišta autonomno odlučuju o svojoj upisnoj politici i svim drugim pitanjima.

"U Hrvatskoj imamo autonomiju sveučilišta po kojoj ona autonomno odlučuju o svojoj upisnoj politici i svim drugim pitanjima. Nemamo potrebe u ovom trenutku ništa reagirati. Sveučilište u Zagrebu, kao najstarije i najveće, ima tijela koje autonomno donose svoje odluke", rekao je Barišić na konferenciji "Hrvatska kakvu trebamo" upitan o situaciji na Hrvatskim studijima. Dodao je i da ga je rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras informirao o situaciji na tom fakultetu.

Nekoliko stotina studenata Hrvatskih studija okupilo se na jednom od širokih platoa biše vojarne na Borongaju, danas Sveučilišnog kampusa, i odlučilo blokirati nastavu nakon odluke Sveučilišnog senata o ukidanju kvote za studij filozofije.

Ministar Barišić negativno je odgovorio na upit osjeća li odgovornost za tu situaciju kazavši kako nema niti saznanja o tome da su profesori najavili štrajk. Smatra kako filozofa u zemlji nema previše i da su oni potrebni svakom društvu. "I sam pripadam toj struci i mislim da je za jedno društvo uvijek pozitivno imati tako naobražene ljude", rekao je.

Vezano uz situaciju na Brodarskom institutu ministar Barišić najavio je da će uskoro biti imenovan njegov novi Nadzorni odbor. "Nadamo se da ćemo uskoro biti bliže nekom rješenju. Stanje na Brodarskom institutu je prilično ozbiljno i tu se pokušavamo dogovoriti kako riješiti to pitanje", naglasio je. 

>> Tuđman: Sumnjam da ćemo opet ratovati s okruženjem dok smo mi živi

>> Bernardić: Dajte predsjednici da koordinira tri ministarstva, da imenuje ministre

>> Akrap: U Hrvatskoj sada ima samo 4,05 milijuna stanovnika

Marina Tucaković
Izgubila je borbu
U 68. godini života u Beogradu je preminula Marina Tucaković, autorica nekih od najvećih hitova
SPAR i INTERSPAR
Kupujmo domaće
Kako uopće prepoznati je li domaće zbilja domaće, te zašto uopće kupovati domaće proizvode? Donosimo odgovore na pitanja
  • MehutoGonzales:

    Obzirom na med u mlijeko koji teku državom baš će nam falit 100-njak filozofa godišnje

  • bikica7:

    U Hrvatskoj se na četiri fakulteta izvodi studij filozofija,kome to danas treba? Ovi što protestiraju su pod utjecajem onih koji bi u Hrvatskoj htjeli stvoriti kaos.E, neće moći.

  • 4mazge:

    pla...pla....gi ram za male no vce....ja vi te se na 555 4237 97.od 11:00 do 12: 00....ši fra "io na ko je sra nje"