Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriza na Pirenejima

Barcelona osudila radikalne aktiviste, ali obećaje da će do 2021. biti nezavisna

Katalonija
Foto: Reuters
1/4
18.10.2019.
u 16:39

Presuda katalonskim liderima potaknula je nasilne demonstracije, 
ozlijeđeno je više od 200 osoba. Oporba traži privremeno ukidanje autonomije pokrajine

Iako je bilo očekivano da će nakon presude devetorici katalonskih separatističkih lidera, koji su u ponedjeljak dobili od devet do 13 godina zatvora, doći do nekog oblika prosvjeda, tako velike razmjere demonstracija u posljednja tri dana u tom dijelu Španjolske rijetki su očekivali. Pa ni sama grupa Tsunami Democràtic, odnosno Demokratski tsunami, za koju se tvrdi da stoji iza prosvjeda u kojima se blokiraju ceste, pruge pa i aerodromi, pale gume i bacaju Molotovljevi kokteli.

“To nam je jedino preostalo”

Grupa komunicira porukama unutar chat grupe organizirane na aplikaciji Telegram koja je do srijede okupila oko 280.000 članova, a taj se broj stalno i naglo povećava. Brzo se povećava i intenzitet demonstracija protiv presude. Od jako brojnog, ali mirnog prosvjeda sve je preraslo praktično u sukob. Opravdanje je prosvjednika što dosadašnji mirni pristup nije donio rezultata, pa prosvjedi eskaliraju. I to toliko da je Quim Torra, sadašnji lider regionalne katalonske vlade, zatražio trenutačni povratak mirnog demonstriranja.

– Osuđujemo nasilje. Ne možemo dopustiti da se takve stvari događaju u našoj zemlji. To mora odmah prestati – zavapio je Torra u televizijskom obraćanju katalonskoj javnosti. Jučer je dodao da mu je cilj postizanje nezavisnosti Katalonije do 2021. godine.

Španjolska vlada Pedra Sancheza morala je reagirati vrlo oštrim upozorenjem.

– Katalonci, kao i španiolsko društvo u cjelini, moraju znati da vlada razmatra sve scenarije – rekao je Sanchez na konferenciji za novinare u Madridu. A morao je nešto učiniti jer mu je i zbog nemira u Kataloniji počela padati popularnost, a sve to uoči izvanrednih španjolskih izbora 10. studenoga koji su proglašeni nakon što Sanchez nije uspio sastaviti vladu. Jasno je da je sve veći i pritisak desnice koja želi puno čvršće reagiranje prema Kataloniji.

– Sanchez mora uspostaviti izravnu vlast u Kataloniji – rekao je Albert Rivera, lider liberalne i nacionalističke stranke Građani, koja od vlade traži da se aktivira 155. članak ustava. Time bi Madrid preuzeo vlast u Kataloniji, a središnja je vlast već povukla taj potez prije dvije godine.

Zasad se od oštrijeg reagiranja suzdržavaju i snage sigurnosti, iako je nakon dva dana sukoba ozlijeđeno više od 200 osoba, među kojima oko 60 policajaca. Uhićeno je više od 30 osoba.

– Nitko ne bi u normalnoj državi bio zatvoren zato što je pobijedio na nekom glasovanju. Ovo je jedini način da ih se natjera da nas poslušaju – rekao je jedan od prosvjednika čije riječi prenosi agencija Reuters. Cijela situacija ima gospodarske i društvene posljedice za Kataloniju.

Gospodarska šteta

Više od četiri tisuće tvrtki preselilo je svoja sjedišta izvan Katalonije, među njima i velike tamošnje banke CaixaBank i Banco Sabadell. Izgleda da će nogometaši Barcelone utakmicu s Realom, koja se treba igrati 26. listopada u Barceloni, morati igrati u gostima jer je Španjolski nogometni savez zatražio da se utakmica preseli u Madrid. Ministrica gospodarstva Nadia Calviño izjavila je da četvrta ekonomija eurozone i dalje stoji bolje od svojih susjeda, no bilo bi još i bolje da katalonsko nastojanje za neovisnošću ne utječe i na gospodarstvo. Također, Španjolska od Belgije treći put nastoji ishoditi izručenje Carlesa Puidgemonta, bivšeg predsjednika katalonske vlade koji je ondje u egzilu.

Situacija u kojoj vjerojatno neće biti apsolutnog pobjednika na izvanrednim izborima neće pomoći u smirivanju situacije u Kataloniji. Potpora španjolskim vladajućim socijalistima pala je uoči izbora u studenome, a blizu osvajanja većine nisu ni ljevica ni desni blok, pokazala je anketa Sigma Dosa objavljena u četvrtak u dnevniku El Mundo. 

VIDEO Prosvjedi aktivista Extinction Rebellion

Komentara 2

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
17:33 18.10.2019.

Represijom i robijom protiv opredeljenja se ne razgovara. Katalonci su imali slabašni referendum s labavom većinom. Madrid se silovito trudi da Katalonci plebisticarno obvežu vlast da krene put samostalnosti. Dali će onda u ime slova zakona oduzet pravo narodu?

MA
Mama
18:01 18.10.2019.

naprijed Katalonija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije