Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROBLEMI ZA ŠEFA HEP-A

Barbariću odbijena žalba, uskoro kreće rušenje vile na Hvaru

Frane Barbarić
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/6
01.12.2023.
u 13:01

Šef Uprave HEP-a dobio je ovoga tjedna i treću, najveću kaznu jer nije uklonio vilu na Hvaru. Prva kazna iznosila je nešto više od 6000 eura, druga više od 10.000 eura, dok je treća iznosila nešto više od 13.000 eura.

Upravni sud u Splitu potvrdio je kako su Frani Barbariću, predsjedniku Uprave HEP-a odbili zahtjev za odgodom rješenja Državnog inspektorata o rušenju njegove bespravne vile na Hvaru.

"Pred ovim sudom je u tijeku postupak predmet kojeg je ocjena zakonitosti rješenja Državnog inspektorata Republike Hrvatske, Građevinske inspekcije, Područnog ureda u Splitu od 9. lipnja 2023.  u upravnoj stvari bespravne gradnje, kojim rješenjem je investitoru B. F. naređeno uklanjanje građevine navedene u točki 1. izreke rješenja" naveli su u priopćenju. 

"Nakon provedenog sudskog postupka, danas je održano ročište za objavu presude na kojem odbijen kao neosnovan tužbeni zahtjev tužitelja za oglašivanje ništavim, te za poništenjem  rješenja  tuženika odbijen je zahtjev tužitelja za određivanjem odgodnog učinka tužbe u ovom sporu, zahtjev tužitelja za donošenjem privremene mjere kojom bi se tuženiku zabranilo izvršavanje rješenja  i zahtjev tužitelja za naknadom troška spora".

VEZANI ČLANCI:

Protiv ovog rješenja Barbarić se može žaliti Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske, koja se može podnijeti  u roku 15 dana od dana primitka pisanog otpravka presude.

Podsjetimo, šef Uprave HEP-a Frane Barbarić dobio je ovoga tjedna i treću, najveću kaznu jer nije uklonio vilu na Hvaru. Prva kazna iznosila je nešto više od 6000 eura, druga više od 10.000 eura, dok je treća iznosila nešto više od 13.000 eura. To je potvrdio i Državni inspektorat, koji je naveo da će država sama srušiti Barbarićevu građevinu ako to ne učini on u roku od osam dana otkad je zaprimio treću kaznu.

- Građevinska inspekcija Državnog inspektorata obavila je inspekcijski nadzor kojim je utvrđeno da investitor nije postupio po Rješenju o uklanjanju te je izrečena i posljednja od tri novčane kazne kojom se investitora prisiljava na izvršenje Rješenja. Ako investitor ne postupi po Rješenju, izvršenju rješenja pristupit će se uklanjanju putem treće osobe na trošak investitora. Zbog neplaćenih kazni Državni inspektorat podnosi zahtjev za pokretanje ovršnog postupka - objasnio je Inspektorat ranije. 

Inače, Barbarić je o vili na Hvaru govorio za Večernji, i to nakon višemjesečne šutnje o bespravnoj gradnji, aferi koja je otkrivena u svibnju ove godine. Šef HEP-a kazao nam je da je svjestan da je bespravno gradio, ali ne miri se olako s rješenjem o uklanjanju kuće jer je, tvrdi, Državni inspektorat u njegovu slučaju postupao prerevno i tvrdi da mu netko iz te institucije, na čijem je čelu njegov stranački kolega, također zagrebački HDZ-ovac Andrija Mikulić, smješta igru. A svoje tvrdnje potkrijepio je i snimkama te dokumentima iz kojih je vidljivo da je na mjestu sporne vile postojala kuća sličnih gabarita s dodatnim građevinama koja je legalizirana 2015. godine i za koju je, kaže, priključak struje još 1998. ishodio njegov otac.

Međutim, tada je kazao i da će, ako se dokaže da je Državni inspektorat bio u pravu, srušiti vilu na Hvaru.

"Da, srušit ću kuću ako se u pravnom postupku ustanovi da je Državni inspektorat bio u pravu. Želim istaknuti da je riječ o obnovi kuće moga pradjeda te da ću, kao i svaki drugi građanin RH, iskoristiti sve pravne mogućnosti koje su mi na raspolaganju. Mogu razumjeti zabrinutost ljudi za ono što se događa u prostoru, reda mora biti. Razumijem čak i da su dužnosnici pod posebnim povećalom, međutim nije jasno otkuda baš tolika zabrinutost oporbe i dijela medija oko toga hoću li srušiti kuću. Pravni sustav RH vrlo je jasan, a ja kao građanin imam neka prava bez obzira na to što sam dužnosnik. Uspijem li dokazati da Inspektorat nije u pravu, neću je morati rušiti. A ne uspijem li, zakonom je propisano da će rušenje obaviti Inspektorat o mom trošku, a to uključuje i kazne. Prema tome, ni u tom slučaju nitko neće biti oštećen, osim mene, i nejasno mi je zbog čega tolika hajka", kazao nam je Barbarić ranije.

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar Marko
Marko
12:12 01.12.2023.

Smije se rušiti samo višak

TA
takoje
13:26 01.12.2023.

a doće i četvrta kazna i peta i tako redom dok se slučaj ne odbaci...

TM
trade_mark
11:32 01.12.2023.

kakva su to vremena došla kad ti ni iskaznica ne garantira slobodan kriminal? andrej, učini nešto!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije