Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTMICI KUMOVAO 'FEJS'

Barbara otišla s Facebook prijateljem sa zastrašujućom lakoćom

Barbara Vidović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
18.08.2017.
u 08:29

Djeci smo dali alat - društvene mreže i internet– ali im nismo dali odgovornost, kaže Flander

Moja sreća kad sam je napokon vidio u policijskoj postaji u Dugoj Resi ne može se opisati, ali ona mi je isprva djelovala pomalo zbunjeno, izgubljeno, kao da nije znala kako bi reagirala – riječi su kojima Anton Vidović opisuje susret sa svojom 13-godišnjom kćeri Barbarom koju je pet dana nakon nestanka iz roditeljske kuće u Triblju kraj Crikvenice policija živu i zdravu pronašla nadomak Duge Rese. Barbara je, kaže, isprva bila nepovjerljiva jer su joj njezini, kako ih Anton naziva, otmičari, napunili glavu hrpom gluposti.

Nisu joj dali mobitel

– Ona je upoznala tog dečka od 16 godina preko Facebooka, počeli su se dopisivati, a on joj je govorio kako ju mi (roditelji, op. a.) ne želimo, kako se loše odnosimo prema njoj, da ćemo je se odreći i dati je u dom za nezbrinutu djecu. Znači, s jedne strane blatio je nas, a s druge joj je strane pričao bajke o tome kako bi joj s njim bilo puno bolje i nagovarao je da dođe živjeti s njegovom obitelji i da se uda za njega – prepričava Anton Vidović.

Ipak, Barbara se ubrzo opustila i potpuno otvorila priznajući i roditeljima i policiji kako su ju pred kućom u subotu oko ponoći u automobilu pokupili maloljetnik s kojim se dopisivala, njegov stariji brat, otac i stric. Odvezli su je u kuću u selo pokraj Duge Rese, a ona je ubrzo shvatila da je tamo ne čeka “život iz bajke”.

Htjela se u više navrata javiti roditeljima, ali kako nije imala mobitel, nije mogla. Navodno joj se maloljetnik s kojim je i počela dopisivanje preko Facebooka u jednom trenutku želio dati svoj mobitel da to učini, ali to nisu dopustili stariji članovi obitelji. Sreća je u nesreći da je Barbarina obitelj bila uporna te su i sami krenuli tragom svoje kćeri, a poslije su, pomalo zahvaljujući i puštanju priče u medije, natjerali policiju da se pokrene.

Ipak, ono što je zastrašujuće u cijeloj priči jest lakoća kojom su otmičari nagovorili djevojčicu na odlazak od roditelja. Zbog čega djeca i mladi sve više i više nasjedaju na “bajke” i lijepe riječi koje im upućuju potpuni stranci preko društvenih mreža te kako tome stati na kraj, pitali smo prof. dr. Gordanu Buljan Flander, ravnateljicu zagrebačke Poliklinike za zaštitu djece i mladih.

Upoznajte svoje dijete

– Bez ulaženja u konkretan slučaj mogu reći kako će se takve stvari sve češće događati zato što djeca u sve mlađoj dobi otvaraju Facebook profile. Mi smo djeci dali alat – internet i društvene mreže – ali im nismo dali odgovornost. Ni roditelji ni mi kao dio sustava u koji spadaju i vrtići i škole nismo djecu naučili kako odgovorno i sigurno koristiti internet. Nažalost, roditelji često kažu: “Ja se ne razumijem u računala, bolje se od mene razumiju moja djeca pa se ja u to neću petljati” i tako oni u svoje domove puštaju i osobe s lošim namjerama.

Roditelji se ne moraju razumjeti u računala, ali se bolje razumiju u život i zato trebaju pokazivati interes za djetetove online aktivnosti. Time će bolje upoznati svoje dijete, njegove interese, namjere i planove – govori Gordana Buljan Flander. Na kraju kao zabrinjavajući podatak ističe kako je u istraživanju o korištenju Facebooka među djecom osnovnoškolske i srednjoškolske dobi u Hrvatskoj čak 120 od 1400 učenika reklo kako bi samo otišlo na susret s nepoznatom osobom koju je tek upoznalo putem društvene mreže.

Komentara 40

Avatar lola lola
lola lola
09:15 18.08.2017.

Hoce li ova obilelj biti kaznjena za pokusaj otmice djeteta???? Ovo je bilo kidnapiranje u pravom smislu rijeci a maloj nisu dali ni da se javi kuci roditeljima.

DU
Deleted user
08:36 18.08.2017.

hahaha čuj ovo ...."zahvaljujući i puštanju priče u medije, natjerali policiju da se pokrene".....blago nama s našom policijom.....

UM
Umjereni
09:19 18.08.2017.

Nasumičnim redom: roditelji koji djeci daju da imaju profile na fejsu, roditelji koji maltretiraju fejsbuk slikama svoje djece od jutra do dana, roditelji koji svojem djetetu srcedrapajućim porukama preko fejsa čestitaju rođendane, roditelji koji si sami lajkaju svoje glupave umotvorine, ima toga još. Fejs je vrelo ljudske gluposti...izazov prihvaćen...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije