Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Panama Papers

Obama: Potrebna je reforma kako bi se spriječilo neplaćanje poreza

U.S. President Barack Obama opens the first opening plenary session as world leaders gather at the Nuclear Security Summit in Washington  April 1, 2016. REUTERS/Jim Bourg
Foto: Reuters/PIXSELL
07.04.2016.
u 13:42

Među onima imenovanim u istraživanju oko afere “Panama Papers” zasad nema nijedne osobe ili tvrtke iz Hrvatske

Američki predsjednik Barack Obama nazvao je aferu “Panama Papers” važnim otkrićem koje upućuje na velik problem jer zakonske rupe koje koriste vlasnici poduzeća u poreznim oazama često idu na štetu srednjeg sloja građana koji kroz svoje poreze plaćaju ono što je izgubljeno neoporezivanjem bogatih vlasnika offshore tvrtki. Obama je stoga pozvao na provođenje međunarodne porezne reforme.

– Nema sumnje da je problem globalnog izbjegavanja plaćanja poreza velik. No problem je u tome što je velik dio toga legalan, a ne protuzakonit – rekao je Obama.

Razmjena podataka

– Provođenje transakcija koje imaju jedinu svrhu izbjegavanja plaćanja poreza ne bi trebalo biti legalno. Trebao bi vrijediti osnovni princip prema kojem svatko plaća svoj pravedni dio poreza – dodao je američki predsjednik komentirajući globalnu aferu nastalu nakon što su njemački list Suddeutsche Zeitung i Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara počeli objavljivati seriju tekstova na temelju uvida u 11,5 milijuna dokumenata koji su do novinara iscurili iz panamske odvjetničke kuće Mossack Fonseca, specijalizirane za poslovanje u poreznim oazama.

Mnoge osobe i tvrtke koje su imenovane u istraživanju, među kojima zasad nema nijedne osobe ili tvrtke iz Hrvatske, brane se tvrdnjama da su radile zakonit i legitiman posao. No porezne vlasti u nizu zemalja istražuju ono što su otkrili mediji. Globalno, i prije izbijanja afere “Panama Papers” gotovo sve države svijeta surađivale su preko svojih financijsko-obavještajnih odjela koji postoje u sklopu svakog ministarstva financija. I Ured za sprečavanje pranja novca, koji djeluje kao hrvatska financijsko-obavještajna jedinica, pohvalio se da razmjenjuje podatke s 151 financijsko-obavještajnom jedinicom država diljem svijeta. U posljednje četiri godine hrvatski je Ured obradio 23.282 transakcije u kojima je sumnjao na pranje novca ili financiranje terorizma te izdao 165 naloga bankama za privremenu blokadu izvršenja sumnjivih transakcija u ukupnom iznosu od većem od 203 milijuna kuna.

Nije prijavio tvrtku

Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara još nije objavio nijednu priču o Hrvatima, a prva politička žrtva skandala islandski je premijer Sigmundur David Gunnlaugsson, koji je podnio ostavku na tu dužnost nakon prosvjeda građana zbog činjenice da je skrivao suvlasništvo u tvrtki registriranoj u poreznoj oazi. Prodao je polovicu te tvrtke svojoj supruzi za jedan američki dolar 2009., ali nije prijavio povezanost s tom tvrtkom kad je postao zastupnik i kasnije islandski premijer.

>> 'Sakrili smo novac u 250.000 offshore tvrtki, ali sve je čisto'

>> Islandski premijer umiješan u aferu Panama papers podnio ostavku

Komentara 3

Avatar superhik74
superhik74
14:52 07.04.2016.

Pa kako ce ga onda Rothschild preko Soros-a financirati ako mu otkriju tajne off shore racune. Nije valjda da predlaze kidanje ruke koja ga hrani. Vjerojatno ce po starom dobrom obicaju otkrivati racune drugih drzavljana ali ne svoje jer suu oni "izuzetna nacija".

Avatar primjedba
primjedba
13:45 07.04.2016.

a vidi ti sad njega... on kao Einstein

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije