Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povijesno rukovanje

Barack Obama i Raul Castro završili hladni rat

U.S. President Barack Obama (L) and his Cuban counterpart Raul Castro shake hands as U.N. Secretary General Ban Ki-moon (R) looks on, before the inauguration of the VII Summit of the Americas in Panama City April 10, 2015
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
12.04.2015.
u 15:45

Američki predsjednik dobio pljesak za izjavu da se SAD više neće miješati u poslove zemalja Latinske Amerike

Velik dio antiameričkog raspoloženja u svijetu nastao je zbog odnosa SAD-a prema zemljama Latinske Amerike, od Kube do Čilea, gdje je bilo svega, od potpunog prekida odnosa do brutalnog interveniranja. Pri kraju svog drugog mandata Barack Obama napravio je velik iskorak kako bi tu sliku svjetske sile poboljšao i poradio je na uspostavi odnosa s Kubom nakon 53 godine, koji je okrunio rukovanjem s predsjednikom Kube Raulom Castrom na Summitu dviju Amerika u Panami u petak navečer na kojem su se okupili lideri 35 zemalja.

Nekažnjeno miješanje

Svjetski su mediji dali primjerenu pozornost povijesnom događaju, konačnom završetku hladnog rata. Pola stoljeća neprijateljstva, potpunog prekida odnosa zbog kojih je Kuba bila praktično odsječena od većeg dijela svijeta, tako je pri kraju, a Obama ističe kako je izvoz iz Latinske Amerike u SAD od 2009. kad je on preuzeo dužnost narastao 50 posto. - Prošlost je vrijeme kad su Sjedinjene Države sebi uzimale pravo da se nekažnjeno miješaju - rekao je Obama, obećavajući kako se SAD više neće miješati u poslove zemalja te regije. Na skupu predstavnika civilnog društva u Panami za tu je izjavu dobio najjači pljesak. Susret dvojice predsjednika dogovaran je još od kraja prošle godine i privukao je veliku pažnju iako su se Obama i Castro susreli i rukovali i na ispraćaju Nelsona Mandele u prosincu 2013. No, sad je već u tijeku ponovna uspostava odnosa, povezivanje dviju zemalja koje su desetljećima bile simbolima dvaju svjetova, kapitalističkog i komunističkog. - Nekad se mislilo imate li potpuno slobodno tržište ili državni ekonomski model i sve se promatralo kroz tu ideološku prizmu. Sad kad smo vidjeli da neke stvari funkcioniraju, a druge ne, svi u ovom dijelu svijeta imaju praktičnu orijentaciju. Ili gotovo svi - rekao je Obama, proglasivši, čini se, pobjedu slobodnog tržišta i ciljajući na iznimke od tržišne orijentacije u Venezueli.

Prosvjednici za i protiv

Nasljednik Huga Chaveza, predsjednik Venezuele Nicolas Maduro sad predvodi antiamerički lobi i prije nego što je došao na skup u gradu Panami, otišao je na narodni summit u El Chorrillo, gdje se nekoliko stotina ljudi okupilo u počast poginulima u američkoj invaziji 1989. Na summitu u Panami bilo je i prosvjednika za i protiv Castra, te onih koji se bune protiv Madura koji uhićuje političke protivnike. 

>> Raul Castro: Obama je pošten čovjek, nije on kriv za sankcije

Komentara 12

PL
plotto
16:51 12.04.2015.

Sad prvo treba uvesti židovsku demonkraciju,sa židovskim bankama i nevladinim udrugama.Oni znaju najbolje što je dobro za gojime,bolje od njih samih.Iduće godine slijedi prva gay parada u Havani.To će biti veliki događaj za kubanski narod.LoL !! Nisu oni tako blesavi.

Avatar viki_nuland
viki_nuland
16:05 12.04.2015.

Bajke su pisali braca Grimm, a ovo bi kao trebala biti novina za odrasle osobe kojima su tata i mama odavno prestali citati bajke. "Nobelovac" pokusava smjeniti neposlusne rezime u vise latinsko Americkih drzava, pocevsi od Brazila, preko Argentine, Nikaragve, Bolivije, Venecuele i normalno Kube. Pa nedavno su uhvatili skupinu koja se preko "humanitarne" USAid agencije bavila smjenom rezima u Kubi. Venecuela i Bolivija su protjerale Americke veleposlanike jer su pokusavale organizirati puc.

Avatar majkomila22
majkomila22
17:19 12.04.2015.

Bit će i američka unija...baš kao što je Icke rekao..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije