Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Banožić u Berlinu na neformalnom sastanku europskih ministara obrane

Ministri su razgovarali o mogućnostima jačanja operativnog angažmana Unije i suradnji s partnerima u okviru Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU, pri čemu je posebno istaknuta važnost suradnje s UN-om i NATO-om kao okosnicom kolektivne obrane Europe.
26. kolovoza 2020. u 22:21 2 komentara 643 prikaza
Foto: Bundeswehr/Andrea Bienert

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je u srijedu na neformalnom sastanku ministara obrane država članica Europske unije koji se u okviru njemačkog predsjedanja Vijećem EU-a održao u Berlinu, priopćio je MORH.

2019 Edition Of The Ferté-Alais Airshow. nabava borbene eskadrile Vlada ipak kupuje vojne avione, stiže ponuda Francuza

Ministri su razgovarali o mogućnostima jačanja operativnog angažmana Unije i suradnji s partnerima u okviru Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU, pri čemu je posebno istaknuta važnost suradnje s UN-om i NATO-om kao okosnicom kolektivne obrane Europe.

Snažnijem angažmanu Unije pridonijet će i razvoj Strateškog kompasa, dokumenta kojim će države članice utvrditi strateške smjernice za daljnji rad na operacionalizaciji obrambenih prioriteta EU i koherentnosti njezinih obrambenih inicijativa, navodi se u priopćenju.

Od aktualnih obrambenih inicijativa istaknuti su Stalna strukturirana suradnja (PESCO) te Europski obrambeni fond koji će imati važnu ulogu za razvoj i jačanje obrambenih sposobnosti EU, a time i za uključivanje malih i srednjih poduzeća koja se bave obrambenom industrijom.

U kontekstu razgovora o utjecaju pandemije COVID-19 na područje sigurnosti i obrane ministri su istaknuli kako je kriza ukazala na važnost solidarnosti i suradnje između država članica te kako je za daljnji razvoj europske obrambene suradnje ključno osigurati odgovarajuća financijska sredstva iz europskog, ali i nacionalnih proračuna te nastavak ulaganja u obrambene sposobnosti.

Govoreći o važnosti jačanja europske obrambene suradnje i strateškog partnerstva s NATO-om ministar Banožić istaknuo je nužnost da EU i NATO zadrže fokus te koordiniraju aktivnosti na području jugoistočne Europe koja je uslijed pandemije, dodatno izložena sigurnosnim izazovima i hibridnom djelovanju.

U Kninu održana završna svečanost obuke za razvoj vođa "Marko Babić" idu na remont Ministar zatražio izvješće o neispravnim helikopterima i najavio smanjenje broja zaposlenih

U tu svrhu, potrebno je uložiti dodatne napore te aktivno komunicirati i ukazivati na doprinos Unije stabilnosti i sigurnosti njezinog neposrednog susjedstva. Ministar se posebno osvrnuo na razvoj dokumenta "Strateški kompas“, o čijim okvirima su ministri obrane po prvi put razgovarali na sastanku početkom ožujka u Zagrebu, te je izrazio uvjerenje kako će on značajno pridonijeti razumijevanju uloge Europske unije u izmijenjenom geopolitičkom okružju te jačanju komplementarnih obrambenih sposobnosti i suradnje.

Na sjednici na temu jačanja operativnog angažmana EU i partnerstva sudjelovali su i glavni tajnik NATO-a Jens Stolbenbe te podtajnik UN-a za mirovne operacije Jean-Pierre Lacroix, stoji u priopćenju MORH-a.

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Online panel
Online panel
U čak 30 posto teških slučajeva “korone” izolirana i bakterija
  • Branitelj2020:

    Banožić je katastrofa od ministra obrane. Prije dva tjedna je izjavio da se Hrvatska ne treba zabrinjavati zbog toga što se srbija užasno bezo naoružava (pa sada ima avijaciju , protuzračnu obranu i proizvodnju oružja i streljiva o kojima Hrvatska ... prikaži još! može samo sanjati) jer je Hrvatska u NATO-u. to može samo izjaviti čovjek sa kvocjentom inteligencije manji od 70 jer tko zdrave pameti može misliti da će NATO braniti Hrvatsku od Srbije. Nitko neće braniti Hrvatsku ako ona sama ne ulaže u svoju vojsku. Dovoljno je pogledati kao je Trump i SAD napustio Kurde u Siriji a da Njemačka ne daje nikakvu potporu Grčkoj u sukobu sa Turskom koji će vrlo vjerojatno prerasti u rat. Samo budale vjeruju da će drugi ratovati umjesto njih.

  • sisavac:

    a radi koje to opasnosti bi europa trebala i dalje trpiti nato? tko to europi prijeti, da mora biti pod američkom čizmom? dal eu nema dovoljno snage da ima jednu svoju vojsku, bez stranog uplitanja, da sama europa odlučuje o ... prikaži još! svojim interesima? europski interesi nisu i američki, da budemo jasni.