Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MORH

Banožić u Berlinu na neformalnom sastanku europskih ministara obrane

Foto: Bundeswehr/Andrea Bienert
26.08.2020.
u 22:21

Ministri su razgovarali o mogućnostima jačanja operativnog angažmana Unije i suradnji s partnerima u okviru Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU, pri čemu je posebno istaknuta važnost suradnje s UN-om i NATO-om kao okosnicom kolektivne obrane Europe.

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je u srijedu na neformalnom sastanku ministara obrane država članica Europske unije koji se u okviru njemačkog predsjedanja Vijećem EU-a održao u Berlinu, priopćio je MORH.

Ministri su razgovarali o mogućnostima jačanja operativnog angažmana Unije i suradnji s partnerima u okviru Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU, pri čemu je posebno istaknuta važnost suradnje s UN-om i NATO-om kao okosnicom kolektivne obrane Europe.

Snažnijem angažmanu Unije pridonijet će i razvoj Strateškog kompasa, dokumenta kojim će države članice utvrditi strateške smjernice za daljnji rad na operacionalizaciji obrambenih prioriteta EU i koherentnosti njezinih obrambenih inicijativa, navodi se u priopćenju.

Od aktualnih obrambenih inicijativa istaknuti su Stalna strukturirana suradnja (PESCO) te Europski obrambeni fond koji će imati važnu ulogu za razvoj i jačanje obrambenih sposobnosti EU, a time i za uključivanje malih i srednjih poduzeća koja se bave obrambenom industrijom.

U kontekstu razgovora o utjecaju pandemije COVID-19 na područje sigurnosti i obrane ministri su istaknuli kako je kriza ukazala na važnost solidarnosti i suradnje između država članica te kako je za daljnji razvoj europske obrambene suradnje ključno osigurati odgovarajuća financijska sredstva iz europskog, ali i nacionalnih proračuna te nastavak ulaganja u obrambene sposobnosti.

Govoreći o važnosti jačanja europske obrambene suradnje i strateškog partnerstva s NATO-om ministar Banožić istaknuo je nužnost da EU i NATO zadrže fokus te koordiniraju aktivnosti na području jugoistočne Europe koja je uslijed pandemije, dodatno izložena sigurnosnim izazovima i hibridnom djelovanju.

U tu svrhu, potrebno je uložiti dodatne napore te aktivno komunicirati i ukazivati na doprinos Unije stabilnosti i sigurnosti njezinog neposrednog susjedstva. Ministar se posebno osvrnuo na razvoj dokumenta "Strateški kompas“, o čijim okvirima su ministri obrane po prvi put razgovarali na sastanku početkom ožujka u Zagrebu, te je izrazio uvjerenje kako će on značajno pridonijeti razumijevanju uloge Europske unije u izmijenjenom geopolitičkom okružju te jačanju komplementarnih obrambenih sposobnosti i suradnje.

Na sjednici na temu jačanja operativnog angažmana EU i partnerstva sudjelovali su i glavni tajnik NATO-a Jens Stolbenbe te podtajnik UN-a za mirovne operacije Jean-Pierre Lacroix, stoji u priopćenju MORH-a.

Komentara 2

BR
Branitelj2020
05:02 27.08.2020.

Banožić je katastrofa od ministra obrane. Prije dva tjedna je izjavio da se Hrvatska ne treba zabrinjavati zbog toga što se srbija užasno bezo naoružava (pa sada ima avijaciju , protuzračnu obranu i proizvodnju oružja i streljiva o kojima Hrvatska može samo sanjati) jer je Hrvatska u NATO-u. to može samo izjaviti čovjek sa kvocjentom inteligencije manji od 70 jer tko zdrave pameti može misliti da će NATO braniti Hrvatsku od Srbije. Nitko neće braniti Hrvatsku ako ona sama ne ulaže u svoju vojsku. Dovoljno je pogledati kao je Trump i SAD napustio Kurde u Siriji a da Njemačka ne daje nikakvu potporu Grčkoj u sukobu sa Turskom koji će vrlo vjerojatno prerasti u rat. Samo budale vjeruju da će drugi ratovati umjesto njih.

SI
sisavac
07:13 27.08.2020.

a radi koje to opasnosti bi europa trebala i dalje trpiti nato? tko to europi prijeti, da mora biti pod američkom čizmom? dal eu nema dovoljno snage da ima jednu svoju vojsku, bez stranog uplitanja, da sama europa odlučuje o svojim interesima? europski interesi nisu i američki, da budemo jasni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije