Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSJET LITVI

Banožić: Hrvatski vojnici su vidljiva sastavnica naše potpore vrijednostima NATO-a

Foto: MORH
13.03.2023.
u 19:42

U sklopu službenog posjeta ministar obrane Mario Banožić sastao se i s ministrom nacionalne obrane Republike Litve Arvydasom Anušauskasom u vojarni „Veliki Hetman Jonušas Radvila“ u Rukli

Ministar obrane Mario Banožić s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiralom Robertom Hranjem, zapovjednikom Hrvatske kopnene vojske Oružanih snaga RH general pukovnikom Borisom Šerićem i s vojnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj brigadirom Matthewom Dennyem, u ponedjeljak 13. ožujka 2023. godine obavio je službeni posjet 3. hrvatskom kontingentu upućenom u NATO aktivnost Ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi.

U svom obraćanju pripadnicama i pripadnicima hrvatskog kontingenta, ministar Banožić je istaknuo kako su hrvatski vojnici vidljiva sastavnica hrvatske potpore zajedničkim vrijednostima NATO-a na istočnom krilu Saveza. „Svojim djelovanjem pokazujete hrvatsku odlučnost u doprinosu očuvanja stabilnosti i sigurnosti svih nas. I vrlo jasno svjedočite o vjerodostojnosti hrvatske države“, rekao je ministar te dodao kako o tome svjedoče saveznici i prijatelji.

Ministar Banožić je podsjetio kako je prošla godina dana od početka ruske agresije na prijateljsku Ukrajinu te kako je Hrvatska na strani onih koji podupiru borbu ukrajinskog naroda za slobodu, pri čemu je zahvalio pripadnicima hrvatskog kontingenta na predanom angažmanu u prijateljskoj Republici Litvi te njihovim obiteljima i prijateljima na potpori koju im pružaju.

„Uvijek ćete imati i apsolutnu potporu Ministarstva obrane i Vlade Republike Hrvatske. Nastavit ćemo činiti sve što je u našoj mogućnosti za daljnje poboljšanje vaših prava i uvjeta rada. Iznimno cijenimo sve što činite za doprinos izgradnji mira i sigurnosti“, zaključio je ministar obrane.

U sklopu službenog posjeta ministar Banožić sastao se i s ministrom nacionalne obrane Republike Litve Arvydasom Anušauskasom u vojarni „Veliki Hetman Jonušas Radvila“ u Rukli. Ministri su potvrdili dobre bilateralne odnose dviju zemalja kao i dobru suradnju u sklopu NATO-a. Razgovarali su o trenutačnoj sigurnosnoj situaciji u Ukrajini, o političko-sigurnosnoj situaciji u Jugoistočnoj Europi te bilateralnoj obrambenoj suradnji dviju država.

„Hrvatska podržava produbljenje NATO-EU strateškog partnerstva. Vjerujemo kako će NATO samit u Vilniusu dati konkretne rezultate koji će ponovno pokazati zajedništvo i snagu unutar Saveza i nastaviti euro-atlantski put u daljnjoj prilagodbi geopolitičkim i sigurnosnim realnostima“, rekao je ministar Banožić. Kazao je i kako Hrvatska aktivno i ustrajno podupire euroatlantski put zemalja zapadnog Balkana.

Ministri su na kraju izrazili zadovoljstvo zbog zajedničkog susreta te se složili kako između Hrvatske i Litve postoji potencijal u suradnji obrambenih industrija. Tijekom službenog posjeta ministar Banožić je s izaslanstvom zapalio svijeću kod spomen obilježja preminulim pripadnicima eFP BG LTU „Boots on the ground“ .

VIDEO Banožić: Na pad broja ročnika utjecala ruska agresija na Ukrajinu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije