Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
financijski kolaps

Bankomati su prazni, burze tonu... gura li nas Kina u novi kaos?

'A man walks past a stock quotation board displaying Japan's Nikkei share average outside a brokerage in Tokyo June 20, 2013. Japan's Nikkei share average fell on Thursday as weak China data further
Reuters/PIXSELL
27.06.2013.
u 12:02

Sve podsjeća na kraj 2007. godine kada je bankrotirala banka Lehman Brothers

Kineske burze padaju već danima, mnogi su bankomati ispražnjeni, javljaju se problemi s transferom novca... Jesu li to prvi znaci pobolijevanja kineskog gospodarstva? U svijetu se već rađa strah – motor svjetskog gospodarstva posljednjih godina nalazi se pred bankarskom krizom, kao Amerika potkraj 2007. i Europa 2008. godine.

Balon se prenapuhao

Mnogi stručnjaci već dulje upozoravaju – bliži se trenutak kada bi se kineski balon mogao rasprsnuti i cijeli svijet ponovno gurnuti u kaos!

Problemi s isplatom novca posljednjih dana u bankomatima nagnali su mnoge na zaključak da je kriza pogodila i financijski sektor Crvenog zmaja. U trećoj najvećoj banci Bank of China, kao i u Bank of Nanjing, početkom ovoga tjedna došlo je do problema s isplatama, korisnici povremeno uopće nisu mogli doći do svoga novca na bankomatima. Banke su pokušale smiriti situaciju, s objašnjenjem da se radi o tehničkoj pogrešci na sustavu. No kineski blogeri pišu da mnogi bankomati i dalje nemaju novca i da je riječ o problemima u bankarskom sektoru. A okidač za novu psihozu bila je odluka Središnje kineske banke otprije deset dana da prestane upumpavati svježi novac u sustav. Rezultat toga je da ionako prezadužene kineske banke više ne vjeruju jedna drugoj i međusobno posuđuju novac po golemim kamatama, koje dosežu i 25 posto. Sada se javlja strah da bi male banke, s visokim udjelom loših kredita, bez pomoći središnje banke mogle bankrotirati. A onda bi domino-efektom mogli zaraziti i cijeli financijski sektor.

– U najgorem slučaju međubankarska razmjena mogla bi presušiti jer banke međusobno ne žele posuđivati novac. To se dogodilo i prije pet godina kao reakcija na bankrot američke investicijske banke Lehman Brothers – upozorio je za njemački Bild profesor Markus Demary, financijski stručnjak iz Instituta za njemačko gospodarstvo.

Kinesko gospodarstvo pokazuje iste simptome kao i japansko, američko i europsko prije sloma. Golem broj virtualnih financijskih poluga, pregrijano tržište nekretnina i usporavanje gospodarstva.

Guverner donosi spas

Rezultat toga je kontinuirani pad vrijednosti dionica na kineskim burzama (burzovni indeks u Šangaju pao je 15 posto od početka lipnja) i investitori sada jedinu nadu polažu u brzo djelovanje kineske središnje banke i guvernera koji bi trebao osigurati likvidnost financijskog sektora.

>> EU oporezuje solarne panele iz Kine, Kinezi će europska vina

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije