Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trgovinski rat

EU oporezuje solarne panele iz Kine, Kinezi će europska vina

solarna energija, solarni kolektori, solarne ćelije
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
05.06.2013.
u 18:54

Kinezi tvrde: 
Proizvođači vina u Europskoj uniji dobivaju državne poticaje pa su im vina jeftinija

EU i Kina, dva najveća svjetska trgovinska partnera, našla su se u opasnosti od započinjanja malog trgovinskog rata nakon što je Kina uzvratila na antidampinške carine na solarne ploče koje je uveo EU. Kinezi su, naime, uzvratili istom mjerom i objavili da pokreću antidampinšku istragu koja bi mogla rezultirati povećanjem carina na uvoz europskih vina u Kinu.

Najviše štete Francuzima

Europska komisija objavila je da danas stupa na snagu nova 11,8 postotna carina na uvoz panela solarnih ćelija proizvedenih u Kini. Prvotni prijedlog Komisije predviđao je carinu u visini čak 47 posto, ali postotak je privremeno smanjen na 11,8 % i bit će na snazi do 6. kolovoza, nakon čega, ne postigne li se dogovor između EU i Kine, skače na 47,6 posto. Kineski proizvodi drže oko 80 posto europskog tržišta solarnih panela, a proizvođači iz Italije i Francuske zatražili su zaštitu od Komisije zbog činjenice da kineski proizvođači dobivaju državne poticaje, što ih čini jeftinijima. No, Njemačka i Velika Britanija natjerale su Komisiju da bude oprezna u visini te carine jer Berlin i London strahuju od kineske osvete koja bi mogla naštetiti njemačkim i britanskim kompanijama koje prodaju različite druge proizvode u Kini.

– Ne radimo ovo zbog protekcionizma, nego zato što se pravila međunarodne trgovine moraju odnositi i na kineske kompanije, baš kao što se odnose na naše – rekao je Karel de Gucht, europski povjerenik za trgovinu. Iako je Komisija odredila manju carinsku stopu, Kina je otvorila istragu protiv europskih vina pod sumnjom da proizvođači vina u EU dobivaju državne poticaje koje ih čine jeftinijima. Najveće štete od uvođenja posebnih kineskih carina na vino imali bi Francuzi, koji su u Kinu u 2012. izvezli vina u vrijednosti 546 milijuna eura, golemu većinu od ukupno 763 milijuna eura vrijednog vina izvezenog iz EU u Kinu prošle godine.

Odgovor Bruxellesa

– Dajemo podršku našim europskim vinarima tijekom istrage koju je najavila Kina. Tvrdimo da u europskom vinu koje se izvozi u Kinu nema državnih poticaja ni dampinga – rekao je jučer glasnogovornik Europske komisije Olivier Bailly.

>>Koja je najbrže rastuća ekonomija Azije u 2013., a nije Kina?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije