Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krediti u CHF

Banke zadovoljne presudom, rješenje se još traži

Zoran Bohaček
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
15.05.2015.
u 19:52

Dodaju da će poduzeti sve da s državom nađu rješenje za korisnike stambenih kredita u CHF

Na odluku Vrhovnog suda u slučaju Franak očitovala se i Hrvatska udruga banaka.

– Zadovoljni smo da je Vrhovni sud potvrdio pravno stajalište da su krediti vezani valutnom klauzulom uz CHF ugovarani prema zakonu, a valutna klauzula ugovorena kao jasna ugovorna odredba – kažu u HUB-u i dodaju da će poduzeti sve da s državom nađu rješenje za korisnike stambenih kredita u CHF: – Držimo da se rješenje treba temeljiti na dobrovoljnosti, socijalnim kriterijima i pravičnoj podjeli troška.  

>> Pročitajte cijelu presudu Vrhovnog suda u 'slučaju Franak' 

>> Treći je put pobijedio banke, a ima još 15 sporova za franak

Komentara 5

DU
Deleted user
03:06 16.05.2015.

Zanimljivo kako je taj wannabe srednji sloj proštrikao tezu o lihvarstvu banaka, što su objeručke poduprli mediji jer i među medijskim djelatnicima ima popriličan broj zaduženih u CHF paritetu. Dakle, ta finta (koja nije prošla na sudu, dakako!) je izvedena ovako - ajmo mi zanemariti razdoblje do 2010. godine kad su dužnici s CHF kreditima bili u povoljnijoj otplatnoj poziciji od dužnika u euro ili kn kreditima. Tko meni ne vjeruje, nek ubaci u tražilicu; Švicarci’ su sve do 2010. bili u plusu, ‘rugali se’ eurima. Vidite na tamošnjem izračunu da su na nekoj prosječnoj otplatnoj rati uštede bile i do par sto kn mjesečno. I onda, kad se promijenio CHF na tečajnici i kad kamata više nije tako povoljna jer su potpisali i prom. kamatnu stopu, koja je tada bila blizu upola manje od eurskih/kn kredita, e sad se mijenja izračun i krediti, što glavnica, što kamata, se naglo preračunavaju u kn i slijedi cika&vriska da su lihvareni. A falš računica jer su se zadužili u CHF protuvrijednosti, ne u kn - da su se u kn kreditima, onda bi i kamatna stopa bila ugrubo 2x veća. Najbolje od oba svijeta bi pobrstili... Kad ti paše, onda se držiš CHF k o pijan plota! Kad se propne CHF, e onda se držiš kn izračuna i naričeš uokolo da si lihvaren i svi krivi, sve bi prislonili uz šljivu, od guvernera do Bohačeka i bankara. I još se čude što nije pala devizna klauzula na sudu! A gdje toga ima? Potpišeš u ugovoru jedno, a tumačiš javnosti nešto sasvim drugo...

KU
kucastara
20:59 15.05.2015.

A ston sa onim koji su svoje kredite vratili nji nitko ne spominje, a takvih je daleko vise,

DJ
djurex
22:03 15.05.2015.

banksteri su zadovoljni..mozda zato sto je presuda nepostena.. kad posudis 1000 necega a traze te da vratis 2000 i vise onda se to zove lihvarenje..svaki put ti lihvari imaju toboze i nekakav ugovor koji malo tko razumije osim "eksperta" struke..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije